All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Reservlampor som ger dig rätt ljus

Många klagar på att CFL inte ger lika bra ljus som den gamla goda glödlampor. Varför?

Förklaringen är förmodligen sammansatt. För det första finns det många som har ersatt 60-watt glödlampor med överkomliga 11 watt energibesparande lampor. Dessa teoretiskt producerar samma mängd ljus som en 55 watt glödlampa. Således försvinner ett litet ljus redan här.

Försämrade över tiden

Dessutom har ett antal tester har visat att många CFL inte producerar så mycket ljus (lumen) som antalet watt skulle föreslå. Detta beror på att besparingspelaren har flera nackdelar. Till exempel använder energibesparingslamporna en lång tid - ofta flera minuter - innan de når full ljusstyrka. De avger också mindre ljus vid låga temperaturer och - inte minst - lampans förmåga att producera ljus minskar med tiden.

Läs mer: Mister 20 procent ljusstyrka efter 2000 timmar

Beläggning

Vad sägs om dig? 1 av 2

Vad menar du om energibesparande lampor? (Closed)

Fair enough (33%) 309

Absolut top - fungerar utmärkt (29%) 271

är ganska besviken (19%) 181

Usel produkt (19%) 175

Nedstigningen är inte kontrollerad och speglar endast läsarnas egna åsikter.

Det faktum att energisparlampor har en mycket längre livslängd än glödlampor, innebär också en signifikant ökad risk för att den stannar i en beläggning på lampan, vilket ytterligare minskar lampan förmåga att projicera ljus i rummet.

Läs mer: Glöm inte att tvätta rädda glödlampor

Turbo-CFL

Men det faktum att vi nu lever i lågenergilampor ålder betyder inte att du måste stå ut med en vinter hälften av skymning - tvärtom. Under senare år har allt starkare glödlampor kommit till marknaden.

Om du väljer, till exempel, är en 20-watts energisparlampa, detta i teorin ge dig så mycket ljus som en 100-watts glödlampa. Även i den senare hälften av sin livscykel, detta förmodligen producera så mycket ljus som vad du hade tid du använde 60-watts glödlampor.

För att inte tala om en 30 watt glödlampa, som teoretiskt producerar lika mycket ljus som en 150 watt glödlampa. Med ett par av dem i taket kan du gå för en ljus och trevlig vinter.

Men var köper du så kraftfulla glödlampor? Och hur mycket kostar de?

20 watt

5 gånger så effektiv?

I teorin anger att lökarna finns fem gånger så effektiva som glödlampor, så att en 11-watts glödlampa motsvarar 01:55 watts glödlampa och en 15-watts glödlampa motsvarar en 75 watts glödlampa och så vidare.

Som vi skriver i den här artikeln finns det emellertid ett antal faktorer som tyder på att denna formel inte spelar någon roll i verkligheten. Om du är orolig för korrekt belysning, bör du därför inte följa denna formel och istället öka wattaget.Det skulle till exempel vara värt att satsa på en 18 eller 20 watt glödlampa om målet är att byta ut en 60 watt glödlampa. Detta ökar sannolikheten för att du kommer att vara lycklig med ljuset även efter att glödlampan brinner i tusen timmar.

Tja, när det gäller 20-watt-lampor har dessa gradvis blivit mycket använda. Vi har kontrollerat hemsidorna för sju spelare - och sex av dem ger 20 watt lampor. Priset varierar från 35 till 199 kronor, vilket innebär att de är betydligt dyrare än en vanlig 11-watt glödlampa. Men med tanke på att de teoretiskt kommer att leva många tusen timmar, kommer timpriset fortfarande att vara relativt blygsamt.

Du kan vara i åtanke att många av de dyraste sorterna i våra tabeller är dimbara, vilket innebär att de kan förvandlas till lampor kopplade till en vanlig dimmer avsedd för glödlampor.

20 - 30 watt

Som tabellerna nedan visar flera aktörer päron i intervallet 20 till 30 watt. Dessa kostar mellan 35 och 113 kronor.

30 watt

rejäl 30-watts glödlampor har dock mycket begränsad distribution hittills - vi hittade bara 30-watts glödlampor på järnaffär och Jula. Priset är dock måttligt - 35 kronor respektive 100 kronor.

Över 30 watt

Vad sägs om dig? 2 av 2

Hur kraftfull är den kraftfullaste glödlampan du använder? (Stängt)

11 watt (37%) 422

15 watt (28%) 318

20 watt (10%) 114

Mellan 20 och 30 watt (8%) 88

18 watt (7%) 79

Mer än 30 watt (5%) 54

9 watt (3%) 35

30 watt (3%) 29

Avstvemningen styrs inte och reflektera endast läsarens egen yttranden.

till speciellt kan nämnas att det finns både 40- och 60-watts kompakt fluorescerande lampor kommersiellt, exempelvis vid elektrisk importör och jul. Men de är för närvarande mycket dyra och kostar vanligen mellan 500 och 600 kronor.

Innan du slutar köpa kraftfulla glödlampor finns det dock några saker att vara medveten om.

Ta upp utrymme

Bland annat bör du observera att tunga lampor ofta har en mycket stark bas som tar upp mycket utrymme. Vissa har även en kvadratisk hyllning.

Dessutom är glasdelen själv ofta lång och skrymmande. För att vara säker på att lampan placeras i lampan bör du vidta några åtgärder innan du går till affären eller beställer online.

Färgtemperatur

Observera också färgtemperaturen. Färgtemperatur - mätt i Kelvin (K) - berättar vilken typ av vit färg lampan producerar. Ju lägre antal K som anges, "varmare" - eller mer rödaktigt ljus ger lampan. Och omvänd - ju mer K, "kallare" - eller mer blåaktig - ljus.

Till exempel anses 2.700 K vara en fin färgtemperatur för inomhuslivsmiljöer. Om målet är arbetsljus kan färgtemperaturer mellan 3 500 och 5 500 K vara lämpliga. Växthus och utomhusljus kan till och med få ännu färre färgtemperaturer. Dagsljus är i allmänhet cirka 5 500 K.

Här är de lågenergilampor

Dyra inte nödvändigtvis bäst

pet barn

När du söker efter information om lågenergilampor på internet, är det bra att vara medveten om att inte alla använder termen "spara lampa".Vi har också stött på termerna "lågenergilampa", "lågenergilampa" och "energisparlampa."

Det är viktigt att vara medveten om att ytterligare tester utförda av bland annat rådet Consumer, har visat stora skillnader i kvaliteten på lågenergilampor. Både uppstartstid, ljusstyrka, låg temperatur och livstidskaraktär varierar kraftigt.

Konsumentrådet har emellertid inte testat så många av de kraftfullaste lamporna. Således måste du nu prova.

Det är också intressant att notera att konsumentrådets tester inte visar någon uppenbar samband mellan kvalitet och pris.

Tabellerna visar glödlampor som vi hittade på de relevanta aktörernas platser 20. 10. 10. Tekniska data och priser hämtas från dessa webbsidor.

Har du stött på några särskilt bra energibesparande lampor? Eller har du andra tips? Dela med andra läsare i debatten.

Källor: snl. nej, wikipedia. org, biltema. nej, clasohlson. nej, de elektriska importörerna. nej jul nej, ikea. nej, lamphus nej, lamptidningen. com

Se också:

  • Halogenlampor är inte energieffektiva
  • CFLi: Holder inte vad de lovar
  • 40 miljoner glödlampor vilse
  • Vad du bör veta om LED
  • ADVERT

    Mest populära