All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

De största gräsmatta-misstag

Vi kommer förmodligen alla har det: Den perfekta gräsmattan som är grön som en golfbana, växer i en perfekt takt - och det är helt fri från mossa och ogräs.

Tyvärr finns det några fallgropar på vägen till den ultimata gräsmattan.

Nedan avslöjar vi några av de typiska flikarna.

Kalkmyten på gräsmattan

Något som är kvar från tidigare tider är att du måste lama på våren. Och på vissa ställen kan du behöva det, men på många ställen är det absolut onödigt och fungerar helt mot sitt syfte.

Om du har en äldre och etablerad gräsmatta, kommer en gräsmatta med vanlig, bra jord, det är sällan ett behov av lime. Om du har en ny medarbetare som gräsmatta med sand som innehåller massor blandade med torv, är något annorlunda, enligt Landscaper mästare Lars Sverdrup Thygeson på norska Gartner service.

Du kan helt enkelt lime för mycket, enligt hyresvärden.

- Många tror att du måste slicka. Jag tror att det här kan vara ett råd till trädgårdscentra och säljare av lime, så att de kommer tidigt på säsongen - och när människor är först i trädgårdscentra, köper de också de andra sakerna.

Låt gräsmattan leva sitt eget liv

Även om en gräsmatta kan leva sitt eget liv utan så mycket omsorg, är det svårt att försumma det.

Det växer i viss utsträckning utan att gödsla, lufta och göra de klassiska efterboksartiklarna, men resultatet kan vara att du får mossa, ogräs och lite tät och hållbar gräsmatta.

Att få mash greppet är inte så mycket att bära gräsmattan kan stå emot.

- Om du har en stark och hälsosam gräsmatta, behöver du bara ta hand om det, säger landskapsarkitekten.

Gödselmedel för tidigt

GOD PROCEDURE: Om du har lagt lite arbete i din gräsmatta kan du njuta av det när sommaren är på väg. Foto: Foto: Heidi Lärk Fält / Concept

Det är okej att inte vara i efterskott när det gäller trädgårdsarbete, men att starta och gödsla för tidigt kan orsaka ogynnsamma resultat.

Det måste finnas en viss temperatur innan rötterna kan absorbera näring.

Om du befrukar för tidigt kan några av effekterna tvättas bort, och du får extra förorening i vattendrag och liknande, enligt växtägaren.

Undvik stora gräsklippare

Kom ihåg att när jorden och gräsmattan är våt, som vid denna tid på året, är det viktigt att inte komprimera jorden mer, till exempel genom att använda stora gräsklippare.

Det är smart att undvika detta när jorden är våt och hackad.

Tommy Tønsberg, ansvarig redaktör för Norsk Hagetidend, rekommenderar att man lappar gräsmattan . Du kan antingen hyra eller investera i en plenlufter som gör jobbet för dig. Eller du kan använda grepp. Sätt dig ner i gräsmattan och hugga lite på den så att du får luft in i gräsmattan.

"Om du har gått mycket på gräsmattan kan den vara kompakt, och rötterna kommer inte att få lika bra tillväxtförhållanden", säger han.

Sår för hårt

Vissa sår för mycket.En frö landning består av många olika sorter, och det måste finnas en viss mängd per område. Om du blir för snäv får du fel spiring. De starkaste tillväxterna spridar på bekostnad av dem med svagare tillväxt, och resultatet blir en inte optimal gräsmatta.

NYT LIFE och gräsmatta: I den här sommaren kan verkligen avnjutas - och lagt glädje det är att titta ner på gräsmattan när du har gjort ett riktigt bra jobb med det. Foto: Foto: Tillverkaren

- Följ vad det står på förpackningen, och det är nästan bättre att så tunn än tjock, säger Lars Sverdrup Thygeson.

Klipp gräset för kort

Många skär gräset för kort.

- Då försvagar du gräsmattan och får dålig tillväxt. Se till att klipphöjden är 3-4 cm, kanske 5-6 cm. Klipp en gång i veckan, rådgör Sverdrup-Thygeson.

Tommy Tønsberg råder också att inte klippa för kort, särskilt inte tidigt på säsongen. Genom att göra så förhindrar du att mossen får goda tillväxtförhållanden.

Wound tidigt

Del ivrig också lite för mycket efter att komma igång med hageabeidet och sår helt enkelt för tidigt.

Enligt redaktören för Norsk Hagetind kan man se när gräset börjar groa.

- I slutet av april / början av maj är det ofta en bra tid, men det beror naturligtvis på vädret.

Strimlat utförande

Förberedelser är något som många associerar med något tråkigt. Men oftast får du bra resultat från att lägga en bra grund för säsongen.

Börja med att kontrollera om något av gräset är dött.

- Om så är fallet, ta bort det här och förbered så att du kan i dessa områden när det är dags för det, säger Tønsberg.

Lägger till en geotextil över gräsmattan, kan du höja temperaturen något, så såg lite tidigare, om du har lite lust att vänta.

Läs också:

Se vad du har tjänat eller förlorat din bostad

Dessa garage är absolut skulle

Nu spricker det av svenska kabin pärlor

Den bästa mineralfoundationene

ADVERT

Mest populära