All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Den stora skärmen bluff

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Det är relativt billigt att köpa en ny TV i Norge. Med en 28 tums stereo-TV kan du få runt 3-4000 kronor. Undantaget är widescreen-modellerna, där priserna vanligtvis är från 12 000 kronor och uppåt.

Frågan är vilket TV-format du ska välja.

Vi kontaktade flera branschaktörer, problemet var att de som uttryckte sig kritiskt för widescreen-formatet inte skulle representeras med namn. Deras kritik återges emellertid nedan. Genom att trycka på länken längst upp till höger i artikeln får du också kommentarer från Morten Bergsstrøm, produktchef på Hi-Fi Club.

Framtidstv?

En av anledningarna till försäljningen är att widescreen är det framtida TV-formatet. Matchar den?

-.. "Min uppfattning är att majoriteten av norska hushåll knappast behöver widescreen på grundval av sina TV-vanor de närmaste 10 åren

Branschen skjuter widescreen koncept för att få folk att byta ut TV-apparater deras hem Resultatet är att folk sluta med en DJUR widescreen-TV, vilket ger dem svarta ränder på sidorna och / eller en förvrängd bild ", säger chefen för en känd TV och hi-fi varumärke i Norge.

- För sakens skull är det viktigt att betona att vi även har widescreen-modeller. Cirka 40% av vår TV-försäljning finns på widescreen. För oss är det dock viktigt att lyssna på kunden och ta reda på vilken typ av TV-visning han eller hon gör. Först då kommer vi att rekommendera TV-typen, säger han.

De få människor behöver widescreen

- Branschen skjuter bredbildsformat utan att de förklara vad som är verklighet när det gäller framtiden.

Från och med idag är endast 3% av de internationella sändningarna i 16: 9-formatet. För att få ut mesta möjliga av en widescreen-tv måste du antingen ha en digital satellit-mottagare (och inte många har för närvarande) eller du måste titta på DVD.

- bredbildsformat, 16: 9, inte heller är det en fullfjädrad bio format producerar Hollywood i 21: 9 Så vitt jag vet, varken TV2 eller NRK producera sina egna program i 16: 9 i dag. Vissa hävdar också att widescreen-modellerna har bättre TV-skärmar. Det är inte fall snarare kan vi säga att det är tvärtom med distorsion i kanterna etc.

- Även med den försäljningstakt som vi har idag, kommer inte mer än 10% av de norska hushållen har en widescreen 2005 och det är självklart att tillverkarna inte kommer att skapa sändningsområden anpassade till endast 10% av publiken.

- Från och med idag, bara två länder där nästan 50% av sändningen är klockan 16: 9 idag, och det är England och Frankrike. Mer än 91% av de tv-apparater som såldes i Europa förra året var i 4: 3-format. Och kom ihåg att nästan 100% av nyheter, sport och väderprognoser skickas i 4: 3 över hela Europa, avslutar han.

(Fakta extraheras från rapporten: "Special Report, Widescreen Europe", från Förståelse och lösningar i Storbritannien, // www.uands. com /)

Kommentar från NRK

Vi fokuserar på formatet 16: 9 och kan både producera och skicka in det här formatet. Visserligen skickas 16: 9-sändningarna för närvarande som "brevlåda" med svart kant upp och ner via den analoga distributionsanordningen. Men de som har digital mottagning blir riktiga 16: 9 redan idag på NRK2.

Widescreen - Bäst på DVD

En annan TV-återförsäljare stöder uttalandet: - De som tittar på många DVD-filmer bör köpa widescreen. Men om du inte har en DVD-spelare är det vanliga TV-formatet tydligt att föredra. Men för oss är det uppenbart att kunderna väljer det dyraste alternativet.

- TV-storleken (16: 9 = widescreen och 4: 3 = normal TV) beskriver förhållandet mellan skärmens höjd och bredd. En 28 tum i vanligt format verkar vara större än en 28 tums widescreen, eftersom tv-storleken på widescreen-modellerna mäts diagonalt från hörn till hörn.

I praktiken kommer därför en 25 tums tv i vanligt format och en 28 tums widescreen-modell att fungera i samma storlek.

Men vad tycker du?

Vidare upp i artikeln kan du rösta på vilket TV-format du tycker är bäst. Om du har andra kommentarer, kan du säga din åsikt i diskussionsgruppen nedan.

ADVERT

Mest populära