All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Det bästa sättet att tända en eld

För att tända elden, kan någonting absolut alla få, säger friluftsentusiasten Christer Gundersen. Han har många års vandring i skogen och bergen bakom det, samt reseledare, och nu har han får reda på några bitar av trä, en liten yxa, kniv och en del gnista briketter. Bjørkenever är ett bra alternativ till briketterna.

En bra vinterbrand

År 2015 publicerades två böcker i brand. Den är skriven av Øivind Berg.

- Utmaningen på vintern är att värmen gör att elden sjunker i snön, vilket orsakar sämre syreförsörjning så det brinner inte ordentligt, säger han.

För att förhindra det kan du lägga grunden för elden. Om du lägger till några grenar, stockar eller granris som ett slags flotte eller säng under där du brinnande eld, kommer det att brinna långt innan det sjunker.

Den så kallade pagoden tjur, som Christer Gundersen visar proceduren för här, är i sig en bra vinterbrand.

- Eftersom den nedre delen av bålkonstruktionen tar ett brandprov, stannar den längre, berättar Øivind Berg.

Gundersen börjar hugga träskotarna i mindre bitar och slita av en liten björkcider. Då finner han ett lämpligt plattutrymme, utan för mycket snö, när han sparkar av den bästa snöskotern åt sidan. De små träbitarna läggs i en kvadrat, två och två mot varandra, ca 20 cm från varandra. Tre till fyra i höjd. I mitten placerar han björkcinderella och gnistrande briketter, och sätter matchen till. Det tar inte lång tid innan flammorna blir bra och växer.

PAGODEBÅL: Liten stapel staplad ovanpå varandra, tre till fyra i höjd, med bränsle i mitten. Det ger en eld som är lätt att tända. Foto: Kjersti Blehr Lanka

FUEL: Kniven kan skära ner timmer för att tända material eller skärning av näver. Foto: Kjersti Blehr Lånkan

KAPP SMÅTT: Ett vanligt misstag är att använda för stora kuber. Använd axeln flitigt! Foto: Kjersti Blehr Lån kan

Matlagningssås

Pagoda bål är lämplig för matlagning. Det finns också brasarna tillverkade med hjälp av stenar eller stenar. Använd två- eller trestenborsten genom att använda stenar eller ytor för att lagra värmen och skydda elden mot vinden.

- De är fullt tillgängliga för vinter, men det är inte alltid lätt att hitta stenar. Alternativt kan du bygga ett vindskydd av snö block för att få skydd från vinden, för en del av den punkt när matlagning är att värmen inte försvinner så snabbt, säger Berg.

Många väljer att ligga bakom vinden bakom en sten.

- Det kan vara dumt, men du riskerar att göra det väldigt smokey. Vinden blåser över stenen och bildar en baksida. Jag skulle hellre välja att göra lite lee bakom några träd än bakom en sten ", säger Berg.

Anders Sten Nessem, chef för kommunikationsavdelningen på Den Norske Turistforening, belyser också igloo elden som ett alternativ om det är blåsigt.Den är byggd med träplattor som en skärm runt en cirkel.

- Det kommer att bli ett mycket trevligt och smalt litet bonfire, säger han.

KAFFEBÅT: En pagoda eld fungerar bra för både kaffekokning och matlagning. Foto: Kjersti Blehr Lanka

Större brasa

Men det finns även andra typer av eld som du med fördel kan bekant med om du vill hantera dig ut på en vinter.

- Om jag stannar ute väljer jag en eld som brinner länge. Med en nyingbål eller v-bål kan jag mata elden genom att nästan kasta veden på den. Å andra sidan måste en pyramidskål alltid hållas samtidigt med litet trä ", säger Berg.

Nying, eller stokkebål, består av två stora stockar med skjutsågar och bränsle mellan stockarna. Lägg två små korsstänger över stockarna. När det är taget kan du lägga på en tredje pinne över elden på tvärstången.

Den så kallade flaskeskålen kan också fungera bra när du bor. Den är byggd mot en tung logg eller stam. Börja med att lägga tunna kvistar på bagageutrymmet och tänd upp. När elden har blivit, mer på elden i fläkten, ungefär en halv

pyramid.

Pagodabungen till Gundersen har bränt ner, och han har täckt resterna med snö. En fördel med vinterbrand är att det är lätt att stänga av.

- En bra regel är att om du kan lägga handen på den, kan du lämna den, säger Berg.

Tjurfäktning

De två klassiska flikarna som människor gör när de brinner en eld skjuter för stora kuber eller använder trä som inte är tillräckligt torrt. Många människor hittar också för lite av. När veden har avfyrt, har de inte tillräckligt för att mata elden, så det går ut medan de samlar mer.

VÄNLIGT BÅT: Byggd på en flis av träspinnar som är tätt förseglade och förhindrar att elden sjunker i snön. Foto: Ur boken "Bonfire" av Øivind Berg

tepee: arkitektur pinnar och kluvna stockar i pyramidform. Lägg till större kuber till varandra. Foto: Från boken "Bål" av Øivind Berg

STOKKEBÅL: Nying kallas också Stokkebål. Kräver stor, torr tall eller pestocks. Pannan brinner väl och länge. Foto: Från boken "The Bål" av Øivind Berg

VIFTEBÅL: Byggd mot en stam eller stark logg. Väl lämpad för övernattningar. Foto: Ur boken "Bonfire" av Øivind Berg

STEINBÅL: Två eller tre ungefär lika stora och ganska hällar runt elden. Spis eller panna kan placeras ovanpå klipporna. Foto: Ur boken "Bonfire" av Øivind Berg

Fuel

Björk: För de flesta människor, björk bästa ved. Men det är sällsynt att hitta torr björk på en resa. Björkstrumpor som ligger på marken är sura och råa inom barkskiktet, men kvistarna i toppen kan vara torra.

Ljus upp med björkfärdigheter

Den yttre delen av björkbarken heter aldrig och det finns både fräscha och döda träd. Är du ivrig nog, kan du samla torr aldrig från gamla träd på vintern och från unga träd på våren. Då är barken lätt flankerad av stammarna. Bjørkenever brinner mycket bra, även när det är vått och kan ersätta tennbriketter.Leta efter björkträd med högerspänning. Skär en ring runt bagageluckan med en skarp kniv och en ny ring ca. 20 cm kvar. Sedan en vertikal snitt mellan ringarna. Använd kanten och försiktigt upp näsan, riva försiktigt. Om du lägger aldrig flingorna i tryck, förhindrar du att de krullas. Vid björk strömmar vattnet från rötterna till bladen i tunna rör i den bruna inre barken. Om du skär hela barkskiktet direkt in i träet, skär du åren. Undvik detta så att trädet fortfarande kan suga upp vatten. Så småningom får trädet en ny "hud" där du har sett barken. (Källa: "Bål" av Øivind Berg)

Bjørkenever kan ändå vara värdefullt. Färsk

björk glass brinner också.

Gran: Torrgran brinner lätt och ger värme snabbt. De små torra och grå kvistarna längst ner på granen är perfekta öppningar. Rågranuler kan brinna med gott

under värme. Var medveten om att barträd gnistrar och pratar mer än lövträd och är därför dåligt anpassade till nattfladdern, eftersom det kan ge hål i sovsäckar.

Pine: Dry fudge är bra, det kan brinna trots att det regnar relativt nära. Om en tall har ett sår efter en fraktur, kommer såret att vara mättat med harts eller släckning. Så kallad Tyri, och brinner mycket bra. Finns i stubbar och rötter av gamla tallar, ibland även i torra furutops.

Dvärgbjörk och bergbjörk: Brinner bra, även när det är friskt eller fryst. Älska bergsberget, där det är svårt att hitta torrt trä. Men du behöver mer kvist när du matar med rått trä än med torrträ, var god mata elden med en och en kvist.

Andra typer: Torr grill är bra för matlagning och mat, torra sälar luktar gott och är särskilt trevligt för matlagning. Nackdelen är att den brinner snabbt och lämnar lite glöd. Einer brinner intensivt och snabbt, men utvecklar mycket rök. Torrregn är också som en pistol på elden.

Källa: "Bål" av Øivind Berg

ADVERT

Mest populära