All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

De bästa tipsen för smart vedsjau

Professionell träproduktion är ett effektivt verktyg, och här finns tips om hur man hämtar.

Skogsbrukschef Vegard Aarnes i Hobøl och Spydeberg har utbildats av träbearbetningsindustrin. Han tycker att det mest handlar om planering.

Eftersom du först bestämde var träet ska torka, bör du klippa och hålla fast på samma plats. Planera så att träet och träet flyttas så lite som möjligt och att de är upptagna så få som möjligt.

Hämta den faktiska pinnen i rätt kapphöjd, därifrån i samma höjd till klogen, och från grenhandtaget rakt in i träbunten eller ner i säcken.

Det handlar om både säkerhet och belastning på kroppen. Att ta lite reflektion är inte ett problem. Men när du arbetar hela dagen blir det effektivare och mindre smärtsamt i ryggen.

Klädesplattor

Använd fritt terrängskillnader när du väljer plats för skärning. Om du lägger stockarna på en liten höjd kan du stå lite lägre så att de kan klippa i rätt höjd. Fyllning på marken samlar jord och sand som döljer kedjan, medan förmågan att klypa sig i marken är ganska stor. Du bör därför lägga några loggar i botten över stapeln.

Klipp rakt, fint snitt och med rätt längd. Särskilt det senare är viktigt om du använder hängaren.

HÅLL: Hämta träet från marken. Då kommer det inte vara så benäget att förstöra, och du kommer att undvika mark och sand som förstör saken. Om du lyckas skära så mycket som möjligt i rätt arbetshöjd, sparar du både ryggen och dropparna på dessa pallar. De är i rätt höjd, så du behöver inte böja hela vägen ner till marken när du lägger en kub på träskivaren. Den står på sina egna ben eller lastas på pallar, så att de klämmer klubbarna som samlar på dessa pallar. Då är de i rätt höjd så att du bara kan släppa dem ner i skogen. Det står så att när det är fullt kan det placeras i skogen som ligger strax bakom ryggen. Foto: Foto: Øivind Lie

ANVÄND LIFTSAKS: Vid hantering av stockar är lyftväska första anbud, enligt regissören Hans Ole Arnesen på Aktivt Skogbruk. Han driver också enkel träproduktion för sin egen lilla gård. En lyftöxa gör hanteringen av stockarna enklare och du behöver inte böja. Använd den i kombination med en lyftkrok. Då blir det mer påkänning på benen, och mindre på baksidan, axlar och armar. Köp ett bälte med påsar för att sätta in verktyget, då är det alltid klart att användas. Lyftaxeln ger ett kraftfullt grepp vid lyftning av stockar. Speciellt stål och ergonomiskt grepp. Kr 270 hos återförsäljare av trädgårdsutrustning och skogsbruksutrustning. Foto: Foto: Øivind Lie

Är kubbarna av olika längder, vilket skapar problem senare. Släcklängden måste ställas in på spjällen och sticka eller sätta i en säck blir manipulerande.Ett tips för att få rätt kant är att flytta dig till sidan för varje tävling.

Korrekt arbetshöjd

Lyft de staplar som du kan lyfta på såghinken. Använd en lyftväska, helst i kombination med en lyftkrok. Tungare timmer drar upp dig så att den ligger i rätt arbetshöjd.

Använd gärna kubbarna som stöd. När pinnen skärs ner till hanterbar storlek, placera den på såghinken.

Arbetar för stor för att lyfta, du kan först klippa den först, vrid sedan pinnen och kappa resten. Då undviker du också att svära.

STABIL: Slå ner högar och placera några kuber över botten. Sedan har du ett smart ställe där du kan klippa grenar och tunna stockar. Använd skyddsutrustning; stövlar, byxor och hjälmar med hörselskydd och visir. Se till att allt du kappar står upp. Korta käpp som hålls till fots är inte godkända. Om du använder en lyftkrok, se till att spetsen står inför dig. Bara arbeta ensam på träskivaren. Om du är två, kommer du snart att bli förälskad. Se till att träbunken stöds, och kom ihåg att en sådan stapel definitivt inte är ett lekstativ. Foto: Foto: Øivind Lie

FJÄRR: När du lägger veden i påsar är det lätt att stapla och det är lätt att flytta senare. Foto: Foto: Øivind Lie

VEDPRESENNING: Pallehattar är små presenningar som du bifogar med små krokar. De kan läggas överlapp så att de täcker hela stapeln. Foto: Foto: Øivind Lie

PLATETAK: Takplattor som du fäster vid en träram kommer att vara ett högt tack vare träbunten. Då kommer träet att torka väl medan regnet hålls borta. Fäst taket på skogsstacken med jackband. Foto: Foto: Øivind Lie

ADVERT

Mest populära