All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Den bästa rengöring tips är att tvätta våffeljärn omedelbart efter användning

En av de största våffeldagarna på året närmar sig. Men kontrollerar du våffeljärn? Är det ordentligt rengjort? Och vad gör du när du är klar och järnet ser ut som det har blivit doppat i våffelrör?

Använd inte alls vatten.

- Utmaningen att rengöra våffeljärn är att det är en elektrisk produkt, säger Wilfa, produktchef hos Morten Hoff. nr.

- Använd därför bara en lätt fuktig trasa eller hushållspapper när du rengör järnet.

Alternativet till traditionell rengöring är att använda en så kallad bricka.

- Det utvecklas av oss i samarbete med en kock, säger Hoff.

Smeten innehåller mycket salt och principen är att saltet kommer att absorbera fet och oönskade smaken från järnytan.

Kom ihåg att koppla ur kontakten innan rengöring startar.

Våt duk när du har använt våffeljärnet

Rengöring av våffeljärn är delvis beroende av om det har lösa skivor eller ej. Enligt Hoff levererar de bara våffeljärn med fasta plattor eftersom lös skivor är en utmaning när det gäller jämn värmefördelning.

VASSTOFFER: Detta bör berätta mycket fet och oönskade lukt i ditt våffeljärn. Foto: PHOTO: Alexander Berg jr.

Varken Reuro, som levererar Åvikens våffeljärn, har modeller med lösa skivor.

Kemisten berättar varför du bör smeta ketchup på pannan

Enligt Inger Licenstagaren på Reuro ska våffeljärn med fasta plattor rengöras med en fuktig trasa direkt efter att den har varit i bruk.

- Det är bäst att rengöra apparaten med en mjuk borste som tål lite värme eller en mjuk, lätt fuktad trasa medan gassande fortfarande ljummet, säger hon att klicka. nr.

Ska det fortfarande vara kvar kvar, antingen från tidigare stekning eller våffla Smet som var kvar för länge på järn, följande råd site wikiHow: Ta en mjuk borste och skrubba försiktigt.

Om det fortfarande finns en klibbig rester kvar, råder wikiHow att mjuka upp het matolja, låt oljan så en stund så att resterna sugit upp, och så småningom torka bort med papper.

Torka slutligen av plattorna och resten av våffeljärn med en fuktig köksduk. Se till att det inte finns någon fukt i kontakt med elektriska komponenter.

Washing Wafer

Rengöring WAFFLE IRON: Rådet experter är att rengöra våffeljärn omedelbart efter användning, och då ofta med en liten fuktig disktrasa eller pappershandduk. Foto: PHOTO: Alexander Berg jr.

MAGNIFICATION: Om det fortfarande finns rester av våffelrörelse kvar i järnet som inte kan avlägsnas med en fuktig trasa, använd diskborsten.Foto: PHOTO: Alexander Berg jr.

Alternativet till någon som vill prova ett annat sätt att rengöra våffeljärn är Wilvas tvättmaskin. Receptet är lika enkel som metoden är enkel:

Du borde verkligen göra detta varje månad

1/2 dl vatten

1 dl mjöl

2 msk salt

- Principen om vaskevaffelen är att saltet i det kommer det att absorbera fett och oönskade smaker, förklarar Morten Hoff.

Anledningen är att våffeljärn kan användas för att laga mat, till exempel fiskfiléer.

- Och sedan vill du inte lukta fisk från våfflorna, förklarar Hoff.

Professor i oorganisk kemi vid NTNU, Martin Ystenes, ser en utmaning när man använder salt på våffeljärn med tallrikar av järn.

- Saltet reagerar med järnet och tar bort ett öronskikt av det. Nackdelen är dock att salt, om våffeljärn inte rengörs väl med vatten efteråt, kan orsaka rostbildning, expanderar han över klick. nr.

Ystenes stryker att det endast är på ytan saltet kan ha en effekt, eftersom brända ägg, som har karaktären av förkolnat organiskt material inte att påverkas av saltet.

Rengöring av våffeljärn med lösa blad

Om du skulle ha ett våffeljärn med lösa blad, beskriver wikiHow följande procedur för rengöring:

  • Ta bort plattorna från våffeljärn och sjunka ner i ett handfat med varmt vatten. Tvätta dem försiktigt med en mjuk diskborste eller tvättsvamp.
  • Rengör sedan tallrikarna i varmt vatten och låt dem torka.
  • Om det fortfarande finns massivt trä bränt, kan du torka ett pappersark i salmiakk. Lägg sedan arket mellan de två locken och stäng igen. Låt torken vara kvar i flera timmar. Rengör sedan med rent vatten, låt det torka och placera sedan plattorna i våffeljärnet.

rengöring av hårda Platser: Efter upprepad användning smaler upp gärna våffla kvar på platser som är svåra att få med trasa. Använd sedan Q-tips för att släppa ut resterna. Foto: PHOTO: Alexander Berg jr.

VOLA! : En liten renare, det var åtminstone med Q-tips. Foto: PHOTO: Alexander Berg jr.

"Tvätta yttersidan av våffelstången med en fuktig trasa och låt järnet torka helt innan det tas bort", skriver WikiHow i slutet.

Sköljer du disken innan du sätter den i maskinen?

Och om du skulle falla för frestelsen att slash de lossa plattorna i diskmaskinen, går det väl bra.

- Men man måste vara medveten om att tvättmedlet kan förstöra beläggningen på plattorna, varnar Morten Hoff.

Läs också:

Rengöring av ugnen

Rengöring av glaset i ugnen

Letar du efter bra inredningsförslag? Du hittar dem i Inspirationsguiden

ADVERT

Mest populära