All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Den nya funktionen sovrummet

Traditionellt har vardagsrummet och köket varit moderns och fars domän. Här har de spenderat ledig tid i soffan eller barnstolen, antingen med en bra bok, stickat eller annat hantverk. I grundskoleboken kunde vi hitta formuleringar som: & Rdquo; pappa läser och mor syar & rdquo; . Sådana sysslor kan också hända idag, men livet i världen har förändrats lite. Ska vi tro några undersökningar är mamma mer angelägen att läsa medan pappa är ivrig framför TV: n. Hur vi använder vardagsrummet kännetecknas av den tekniska utvecklingen, inte minst dagens arkitektur.

Vad har hänt med huset

Inredningsarkitekt Trond Ramsøskar.

Inredningsarkitekt MNIL, Trond Ramsøskar, har nyligen uttryckt sin vision om sovrummets utveckling. Han tror att mycket av orsaken till de förändringar vi ser idag är att hitta en tio till femton år tillbaka i tiden. Arkitekter och byggare av nya bostäder började snäppa in i lägenheterna och samtidigt ge lägenheterna en mer rationell design. Ett resultat var att öppna kökslösningar bröt ut.

-Detta var lösningar som var både trendiga och praktiska, och de gav begränsat bostadsutrymme betydligt mer luft- och rymdkänsla. Nu ska du laga, läsa, titta på tv och roa gäster i samma miljö. Dessa öppna kök omvandlas inte bara till nya lägenheter. gamla bostäder byggdes om, väggar revs och bytts ut med barlösningar där frukost nu tas på hög avföring, säger Ramsøskar.

Behov av tillflykt

- De flesta av oss behöver kunna dra tillbaka lite. Krypa in i vår egen lilla oas med en bra bok för att titta på tv i lugn och ro. Eller kanske jobbar vi lite. Vad jag har registrerat är att i de flesta relationer finns mannen som söker alternativ till vardagsrums soffan och frukostbaren, säger inredningsarkitekten.

Och här är sovrummet som spelar in.

- Nu sägs att de flesta sovrum i nya lägenheter har begränsat utrymme, men det finns alltid tillräckligt med utrymme för att skapa en mysig, mysig liten grotta där man kan söka lugn och ro. Kanske finns det plats för en liten skänk, en stol, en TV på väggen, fortsätter han.

De förändringar som vi nu ser i människornas sovrum verkar vara mer inspirerade av utformningen av hotellrummen. Trenden är att sovrummet inte borde vara något annat än ett rum att sova i.

- Det är inte mycket att göra för att byta sovrum som vardagsrum eller vardagsrum. De klassiska vita väggarna som vi hittar i så många sovrum kan dra nytta av lite mörkare färger, helst kompletterad med matchande dekorativa gardiner. När det gäller golv har vi sett att byggare i stor utsträckning har svurit på vad jag skulle kalla honung-färgad parkett.Nu söks mer variation och trenden går mot ljusare golv, vanligtvis naturlig ek, säger han.

Sängen ligger centralt i sovrummet.

Glöm traditionella sängar med träramar och stor fot och huvudbrädor. Sängen är grov i sovrummet, men du kan integrera det bättre för dagens användning av rummet.

- En rammadrass med en dominerande, vanligtvis självbyggd huvudtavla, ger ett helt annat intryck av rummet. Tänk på konceptet, & rdquo; dagbädd & rdquo; och hotellrum. Dekorera med ett passande bäddsäck och en uppsjö av kuddar spridda utåt. Ett sådant enkelt grepp får dig att känna rummet helt annorlunda än en gammaldags halvfabrikat, säger Ramsøskar.

Använd sängen under dagen, läs tidningen, titta på TV eller arbeta lite. Använd inte den begränsade sovplatsen för att klämma i något skrivbord eller skrivbord. Arbete utanför arbetsplatsen görs oftast på smarttelefonen, läsplatta eller bärbar dator. Dessa digitala hjälpmedel fungerar lika bra om du är i sängen eller i en bra stol i sovrummet.

Många människor är inspirerade av hotellrum när de dekorerar sovrummet.

Ljus är viktigt

Mycket av interiören kan byggas med strategiskt val av belysning. Här är både typ av belysning och plats avgörande. På taket är det helt tillrådligt att ha en lättlampa som ger nästan strålkastare genom hela rummet. Det är vad vi gillar att ringa & rdquo; vaskelys & rdquo; - och det är precis vad det är. Bra arbetsljus för rengöring och annat arbete. Men enligt Ramsøskar finns det ett antal andra spännande ljusmöjligheter.

- För daglig användning kommer du utan tvekan att behöva en bra läslista där den ska passa, men dessutom har du olika former av & rdquo; koselys & rdquo; , eftersom det är en lätt sak att installera. Det kan vara allt från downlight i taket med dimmer - till olika typer av LED-lampor - som främst fungerar som dekorativa element. Här är det upp till din egen kreativitet att skapa något som kan fungera både som belysning under tv-visning och som betonar inredning detaljer. Jag har sett många spännande lösningar med den typ av belysning som är integrerad i eller runt sängens huvudgavel.

Välbefinnande i sovrummet

-Det är enskilt vad vi människor upplever som välbefinnande, betonar inredningsarkitekt Ramsøskar. Vissa kanske vill ha några gröna växter, några nips och kanske några lite dominerande bilder på väggarna. Alla måste hitta den lösning man är bekväm med. Men kom ihåg att ju mer lösa små saker du placerar i sovrummet - desto mer komplicerat rensar du. Det producerar lätt damm i ett sovrum och & rdquo; onödiga dammsamlare & rdquo; kan undvikas.

I landet har det aldrig varit en särskilt stor användning av mattor på golvvåningen. De flesta väljer parkett eller andra golvbeläggningar, utan textilier på toppen.

- Sovrummet som används som vardagsrum borde i första hand vara ett praktiskt brygga där man kan ha sin egen lilla helgedom när man känner för det.Med små dekor detaljer och smarta val, bör det inte mycket för att skapa en riktigt attraktiv liten grotta, avslutar Ramsøskar.

ADVERT

Mest populära