All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Sovrum - dröm eller mardröm?

Vi spenderar en tredjedel av livet i sovrummet. Det är här vi vilar ut efter dagen och får styrka för en ny morgon.

Då bör vi också se till att miljön bidrar till denna förnyelse. En minsta storlek bör vara att sovrummet är så giftigt som möjligt. Men det kan bli överraskande svårt, eftersom kemikalier, gaser och tungmetaller gömmer sig på de mest överraskande platserna.

Avgas från renovering

Låt oss börja med renovering. Om du har byggt ett nytt hus eller borstar ett gammalt hus, kontakta gärna sovrummet med penseln. Var försiktig att färgen kan avge lång tid efteråt. En ny färgbeläggning kan användas, men då bör du helst sova i ett annat rum några veckor efter att färgen applicerats.

Grön och vacker: Med tips om miljövänliga lösningar för hem och liv.

- Det finns ingen 100% idealfärg för inomhusbruk. All färg avger kemiska ämnen i luften både under och efter appliceringen. Några rök i flera veckor efter appliceringen. Detta beror emellertid också på substratet, tjockleken på varje kappa och antalet kappor. Det närmaste idealet är förmodligen målaren Sens som Jotun har utvecklat i samarbete med NAAFs produktsortiment, säger interna expert Kjell Aas i boken Good Indoor Climate , som publicerades tidigare i år.

Vänta på barn, det är en bra idé att starta ombyggnaden av barnrummet så tidigt som möjligt innan barnet kommer. Du kan läsa mer om hur man skapar ett gott inomhusklimat för den lilla här.

Läs också:

4 tvättar vi gör i badrummet

När du skrubbar och sköljer badrummet för att det ska skina, är det snabbt att göra misstag. Undvik de typiska flikarna genom att följa den här lilla guiden.

Tvivelaktiga gardiner och möbler

Tänk också på gardinerna som du hänger i sovrummet. Textilgardiner kan innehålla tungmetaller som kadmium och krom, som används vid färgning av textilier. De kan också vara utrustade med bromsade flamskyddsmedel (BHF).

- BFH är ämnen som förhindrar brand att utvecklas, men de är mycket biologiskt nedbrytbara, giftiga och lagras i kroppen till djur och människor. Det är för närvarande känt att vissa av dessa ämnen kan orsaka leverskade, vara hormonavstörande och orsaka skador på nervsystemet, se webbplatsen för etisk konsumtion.

Titta runt sovrummet. Vilka möbler hittar du där? Garderob? Seng? Kanske en byrå? I många hem är dessa möbler laminerade färdiga produkter. De är billiga vid inköp, men kan ha dyra hälsokostnader.

- Formaldehyd finns i laminerade möbler och är klassificerad som farlig. Det är bland giftiga, frätande, cancer- och allergiframkallande ämnen ", säger konsumentrådet på webbplatsen för konsumentportalen.

Sova söt och hälsosam

Vi spenderar inte bara mycket tid i sovrummet, men när vi skalar upp i sängen är vi vanligtvis nakna eller halvt nakna. Då blir det viktigt att tänka på vad våra kroppar är i kontakt med i sju till åtta timmar varje dag. Rullar du runt i bomullsbelagd bomull eller har du valt organiskt sängkläder? Den senare kostar mer än de räkningar du hittar i kedjebutikerna, men i gengäld kan du sova sött med förtroende för att du inte är på onödiga kemikalier. Ekologiska sängkläder finns på flera ställen, till exempel Cotton Child, Coop Obs och Jysk.

Men sängen täcker strax ett av elnätet i sovrummet - sängen och madrassen. Vad du sover på är lika viktig som vad du sover i.

Läs också:

6 Råd för god ventilation

Få bättre inomhusklimat genom att följa dessa sex tips för bra ventilation.

- Madrasser, särskilt de som är gjorda av latexskum, kan innehålla många olika kemikalier. De kan innehålla butadiener och nitrosaminer som är kända för att vara cancerframkallande. Det finns särskilda regler för båda ämnena. De regleras sålunda för vissa användningsområden, men inte för användning i madrasser. En madrass innehåller förmodligen bromerade flamskyddsmedel (BFH). Det kan också innehålla formaldehyd, skriver konsumentrådet.

Grön och vacker

Författaren Sophie Uliano har skrivit boken Grön och vacker , som nyligen publicerades på norska. Boken visar vägen till en grönare livsstil, och sovrummet är inget undantag.

- Om du beräknar hur många timmar av ditt liv du egentligen sover på din madrass, skulle jag säga att det är ganska viktigt för dig. Det borde inte bara känna att du flyter på ett moln, det bör också vara miljövänligt så att inte alla möjliga kemikalier kommer in i dig, "anser Uliano.

Idag finns det faktiskt Svanenmärkta madrasser att välja mellan. Ekornes svanmadrasser är bland dem som har tilldelats svanmärkningen. Många gillar att använda madrasser på madrasser, och det kan vara bra att överväga en madrass av ull.

- Fördelen med ull är att den torkar snabbt för dig som svettar mycket på natten, undviker mark och kvalster, och det är naturligt flamskyddsmedel, skriver Uliano.

Grön alibi

Slutligen ett litet ord om den gröna alibi i många hem: plantorna. Gröna växter pryder omgivningen, men det är inte allt. Vissa människor tar också med bekämpningsmedel. Vissa växter sprutas så ofta att vi pratar om tresiffrigt antal gånger.

Läs också:

De bästa rengöringsknivarna för ugnen

Det är svårt att få ugnen ren, men med de här smarta tripparna får du ugnen ren på en kort stund.

Om du har plantor i ditt sovrum, bör du därför se till att de är ekologiskt odlade. Om du inte får det i blomstermarknaden, kan du odla dina egna växter med hjälp av fjäderfä och sticklingar. Vänner och familj har säkert växter du kan få lite om du vill ha nya sorter.Hur du gör det kan du läsa om här.

För mer information:

Etisk konsumtion

Inomhusklimat

Grönt vardagligt

Konsumentportal

ADVERT

Mest populära