All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Konsten att förstå glansnivåer

Eftersom mattfärg har tagits mer och mer i bruk är det en bra idé att lära känna glansnivåerna. När du köper färg kommer du att stöta på olika siffror, vilket berättar hur tomt färgen är. Färgens glans anges på en skala från 1 till 100, där låga siffror är mattfärger och långa siffror är vita.

I det här landet har vi hittills inte ett standardiserat sätt att systematisera glans, så det är upp till färgtillverkare att bestämma var de drar gränsen mellan en matt och en satin färg, eller mellan en blank och en halvblank färg. Men en trevlig riktlinje kan vara denna tabell, eftersom fler användningsområden:

högblank

90

Tom

56-89

Halvblank

20-55

Satin

7 19

Matt

4-6

Helmatt

2-5

Reflektion ljuset reflekteras på olika sätt av en blank och en matt yta. "> Reflektion ljuset reflekteras på olika sätt av en blank och en matt yta.

Vad gör en yta upplevd matt eller blank?

Ja, det beror på hur ljuset reflekteras i ytan. enkelt uttryckt är ljus som reflekteras i huvudsak i ett och åt samma håll i en glansig yta, vilket innebär att mycket av ljuset träffar vårt öga. Därefter denna yta upplevs som ljusare, och återigen orsaka att färgen visas lättare, starkare och mer intensiv.

på en matt yta, varvid ljuset reflekteras i MATTER:

Dörr och vägg av samma färg och färg, Elephant Skin i Licetto från Ren & Original. (Foto: HanaStyle) ">> 999> MATT: Dörr och vägg av samma färg och färg; Elephant Skin i Licetto från Pure & Original. (Foto: HanaStyle) Var ska jag använda matt färg och var ska jag använda blank? Det finns inget svar på den här frågan. Tidigare tolererade vitmålningar mycket bättre tvätt än målade målningar, så vita målningar har använts i stor utsträckning på ytor som kan utsättas för mycket av varandra - till exempel i kök och barnrum. Men med dagens moderna målningar har det funnits mycket mattfärger som också har bra nötningsbeständighet och som också kan tvättas.

Mattfärger används ofta där du vill ha ett tyst och mer dämpat uttryck. Detta beror på att färgen är mer reflexfri och du ser mer av den sanna färgen. Det påverkas inte av andra färger runt som en blank färg. Om du målar en vit vägg med en blank färg, kommer den röda soffan att påverka väggens färg. Detta kommer inte att hända med en matt vägg. Vita målningar på andra sidan är väl lämpade där du vill ha en livligare färgstarkare finish. Vita färger fungerar bra för att belysa detaljer, till exempel.

MIX:

Den kan ha en djupgående effekt blandningsglansgrader. Här är vägg målad i en matt färg och dörr i ett ämne. (Foto: Frode Larsen / ifi Com.) ">

MIX: Den kan ha en djupgående effekt blandningsglans grader Här är vägg målad i en matt färg och dörr i ett råämne (Foto:.. Frode Larsen / ifi .no)

ADVERT

Mest populära