All egendom: trädgård, kök, inredning >> Innan Du Börjar

Konst att hänga upp bilder

Interiørarkitekt Sølvi Hogganvik har både hölls kurser och hade privata konsultationer inom interiören. Ett ämne som ofta kommer upp är hur man ritar bilder.

- När du lägger på bilder borde du bygga en komposition som harmoniserar och står i balans. Då blir det bra att titta på. De vanligaste "misstag" husägare gör hänger bilderna för höga. Resultatet av detta är att de inte är i ögonhöjd, och därför måste du böja huvudet för att titta på bilderna. Det som också händer är att bilderna är hängda spridda. Detta ger ofta ett rörigt intryck. Genom att samla bilderna får du också några väggar som skapar luft och öppenhet, säger Sølvi Hogganvik.

Hur går du vidare?

De flesta av oss har upplevt att hänga upp bilder, så att tro att vi verkligen skulle haft det längre ner, upp eller åt sidan. Detta kan undvikas med enkla knep.

- Ska vi hänga upp en sammansättning av bilderna börjar först förfina del av golvet som är lika stort som väggen utrymme att använda. Lägg bilderna ut ur det sätt du vill hänga upp dem på. Då hittar du något att stå på, så du kan titta ner på bilderna. På så sätt kan du flytta tills du blir nöjd. Först då kommer bilderna att hängas upp, säger Sølvi Hogganvik.

Höjd och sammansättning

- Avståndet från golvet till centrum av bilden bör vara cirka 170 cm. Hängande bilderna över soffan är vanligtvis anpassningsbara 30 cm från sofframen till botten av bilden. Mellan bilderna borde det vara ett avstånd på 2-10 cm, och ju mindre bilderna är desto närmare kan de hänga. När du måste gå till flera bilder tillsammans, tror jag att de måste klä varandra. Det vill säga att de ska ha något att göra med varandra, vare sig det är design, färg eller bildtyp, säger Silvie Hogganvik.

Belysning Viktigt

Korrekt belysning är också viktigt för att bilderna ska bli sanna.

- Om bilderna inte är upplysta, visas färgerna inte korrekt, och i detta sammanhang kan strålkastare rekommenderas. Lamporna kan antingen fästas i taket och riktas mot bilderna, eller du kan ha halogenlampor fästa på bilden. Många av dessa kan böjas i alla möjliga önskvärda positioner, säger Sølvi Hogganvik.

ADVERT

Mest populära