All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Djur medföljande trä till

Nu på vintern är den helt avfyrade i många norska hem. Vissa håller träet utomhus eller i ett förråd, medan andra håller det inne i huset. Vad många inte vet är att med veden kan det följa med några oönskade gäster i vardagsrummet. Olika typer av små insekter som lever i träet kläcker ut när träet har legat inomhus ett tag. I naturen väcker dessa critters till liv under våren, men på grund av den varma temperaturen i vårt vardagsrum, ni buggers vaknat upp ur en djup sömn nu i februari.

Krepparna är inte farliga, men det kan vara obekvämt att få dem att virvla runt vardagsrummet. Experts bästa råd är att lagra veden utomhus.

Vad kryper in i vardagsrummet?

- Det finns flera olika typer av horn skalbagge levereras med ved i, förklarar Arne Nese Rentokil till Bonytt. nr. Man kan skilja mellan dem som lever på barrved, och de som bor på lautrevirke,

Några av de vanligaste critters som kommer med trä finns olika typer av barkborrar och trä bockar.

- Løvtrebarkbukk är en vanlig hus gäst, säger Preben Ottesen från folkhälsa till Bonytt. nr. I östra Norge kan du se många blåbär, granatäpplen, lövbuskar och bartrabuskar. I södra Norge kan du också hitta en eldrött variant som kallas lila buggar.

BARTRELØPER: Detta lilla kryp kan också vara en vanlig gäst i huset, och särskilt i östra Norge. Foto: PHOTO: Wikipedia och foto. com

LØVTRELØPER OCH BLÅBUKK: Dessa insekter är bland de vanligaste att komma in i vardagsrummet. I östra Norge kan du se många blåbär, granatäpplen, lövbuskar och bartrabuskar. I södra Norge kan du också hitta en eldrött variant som kallas lila buggar. Foto: PHOTO: wikipedia og fotki. com

BARKBILLE: Barkbaggarna kan vara små och svärma i en flock. Foto: PHOTO: identifiering av fågel. dk

FÖRVARING AV: Många håller träet inomhus. Enligt experter bör du bara inkludera träet du använder inom kort tid. Foto: PHOTO: Rais

Skadlig men irriterande

Står du inte upp på det här sättet?

Några av insekterna är ofta ganska stora, och speciellt de löjliga räkningarna är lätta att upptäcka. Barkbaggarna å andra sidan kan vara små, allt från två till fem millimeter. Dessa kan svär många i en flock, och de är glada att dra på fönstren och ljuset. Gemensamt för dessa insekter är att de kan anses vara totalt ofarliga när det gäller skador på hus, egendom och människor.

- Vissa människor förvirrar dem med insekter som de tidigare sett i köksskåp och är därför oroliga. Men det är viktigt att betona att alla dessa kryp är ofarliga mot hem och människor ", sa Ottesen.

- De har helt enkelt sina liv så dåligt placerade som mellan barken och träet, lägger Nese till. När du tar kex med gran med bark, hittar du ofta att dessa strö med stark buljong.Att ta bark och studera lite närmare på stockarna vi ser en fint tandad mönster som gnagde i den yttre huden på vedstokken. Detta är resultatet av larvernas utveckling till färdiga skalbaggar.

Mangan är i kontakt med har inte tänkt att ved korg kommer att bli en källa till den plötsliga aktiviteten skalbaggar eller larver inne i huset, men på några viktiga frågor kretsade snabbt dess källa. Han finner att de flesta människor är väldigt lättlösa när de får höra att denna typ av verksamhet inte kommer att sprida sig till andra delar av huset eller till andra trävaror.

För att förhindra critters

- Säkerställa fullständigt mot vissa skalbaggar och larver levereras ved och ladda in i huset kommer inte att vara möjligt eftersom de lever under barken, betonar näsa. Ofta kommer de inte att synas tills barken är borttagen eller sprickad på grund av torka. Om du ser själva fakturan krypa runt skogen, kan de naturligtvis avlägsnas omedelbart innan de tas.

För att bli av dessa kan ta sex månader

Det är dock en viktig regel som gäller: När får aldrig behandlas med insektsdödande preparat. Detta kommer för första gången inte att ha någon effekt alls. Användningen av insekticider för detta ändamål kommer endast att vara skadligt för dig själv och för miljön.

Ottesen håller med näsan och råder alla att inte använda insektspray på träkamrarna.

- Jag skulle rekommendera människor att hålla veden utomhus, och istället ta i små mängder i taget. Då kommer du att kunna undvika detta problem, avslutar han.

För att upptäcka insekterna i vardagsrummet kommer de inte att överleva länge under de klimatförhållanden vi har inomhus.

- Har du först tagit väldigt många insekter i huset, är det helt enkelt rekommenderat att få ut det här igen. Då kommer problemet att dö mycket snabbt på grund av de negativa klimatförhållandena vi har, förklarar Nese. Det är för torrt för en trädburna insekt att trivas. Att titta tillbaka genom generationer lagrades utanför, inte inne i bostadsbyggnaden. Det här är traditioner som jag definitivt skulle rekommendera. Ved bör inte lagras inne i huset i större mängder än använt på relativt kort tid. Sedan har du fullständig kontroll över vad du har tagit, och om ett parti insekter uppträder kan det lätt slits ut för att lagra det.

Läs också:

Här är den coolaste interiøbildene

KEEP trä utomhus: Experterna tror att det är lämpligt att lagra trä utomhus, som en gjorde tidigare. Då kanske du inte behöver krypa in i vardagsrummet. Foto: BILDEN: Colourbox

Så ofta bör du tvätta täcke och kudde

Ny forskning: Hur man attackera ant hem och stuga

Rosen du bör inte ge barn

ADVERT

Mest populära