All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Syrinen som passar din trädgård

Sirap är inte bara doftande och romantiska men också trendiga.

Om du inte har en stor trädgård finns det små sorter som kan användas. Vissa sorter fungerar också bra i burkar, så länge du väljer rätt variation när det gäller klimat.

från tidig vår till sen höst

- Lilacs brukar alltid i potten, och så länge du lyckas spa ett hål i marken, kan du plantera lila. Det är från vår till vår, kommer det att frysa igen på hösten, säger inköpskoordinator i Hageland AS, Knut M. Tveit.

Plats

Sirap kan användas både som busk, häck och som en ensamväxt.

Johan Strand driver bloggen Garden Designer Corner och har en Cand. Agric examen vid UMB i grøntmiljø- och trädgårdsvetenskap. Han säger att placering av syrin är något du borde planera bra.

- Lilacs är tillräckligt stora för att ta solen ifrån dig om du inte tänka igenom hur du vill sitta och där solen går upp - före plantering.

LITTLE PLASS: Om du har en liten trädgård är dvärg ett bra alternativ. Detta kommer bara att vara omkring en meter. Foto: Wallygrom / Flickr. com

VÅR ATT HÖRA: Sirap kan planteras från början av våren till sen höst. Foto: Tonje Bergh / OBP

Gemensamt för alla syriner är att de trivs bäst i solen . Enligt Strand kan de också tåla lite nyans, men då blommar de värre.

Jord- och näringsbehov

Syror är ganska torrtorkande när de är väletablerade, men föredrar även fuktig mark. En normal näringstillförsel med en dos kalk är ibland också viktig för att plantorna ska klara sig bra.

- De trivs i vanlig trädgårdsjord och bör lätt kalcineras om gödsel används på dem. Därför rekommenderar vi alltid gödningsmedel kycklingfjäderfä, eftersom det ofta har ett högre pH-värde, säger Bernt Lindø från Folkvord Hagesenter.

Vad Syrin bör du köpa

SOLVED: Vanligt för alla sirener är att de trivs bäst i solen. Foto: Matt McGee / Flickr. com

Tommy Tønsberg, redaktör Norwegian Garden Tidend och Trädgårdsföreningen säger att det finns många typer av lila på marknaden. Pulverformiga sirap, som också kallas några ätbara syror, finns i allt från vita till olika ljusfärgade och rödfärgade varianter.

  • 'Mme Lemoine' har stora vita, dubbla doftande blommor.
  • 'Charles Joly' har lila lila blommor.
  • 'andenken en Ludwig Späth' är också en vanlig och välkänd svart med stora röda violett enkla och doftande blommor.
  • 'Sensation' har tvåfärgade blommor i lila och vita.
  • Skönhet i Moskva ("Krassvitsa Moskvy") har fyllt vita blommor med lavendelblått under.

Den mest kända syrinsorten

Den vanliga syran i färgerna violett / ljusblå och vit.

Kinesisk syra med lila lila blommor.

Ungerska struphuvud, skapa tillväxt, mörkgröna löv och mörka lila blommor.

Nikkesyrin med djuprosa överhängande, nikande blommor.

Gåsirupen finns i många sorter, men äldre exemplar tenderar att sätta rötter

som vanligtvis är ljusblåa.

Källa: Fred Nilsen, Sjøstrand Gartneri

Alla dessa psyktjur kommer att vara hedervärdiga mot zon H5.

Bor du i tuffare klimat råder Tønsberg du att satsa på den gemensamma lila (syren) eller ungarnsyrin (Syringa josikae) som motsätter styrelsen att zon H 7-8, men saknar duftsyrinenes god doft.

(Läs mer om zoner).

För små trädgårdar

Även om de flesta syriner får fler meter långa, finns det ett alternativ för dig med lite utrymme.

- Om du har en mycket liten trädgård kan dvärgmästaren (Syringa meyeri 'Palibin') vara ett bra förslag. Det är bara en meter hög, men ibland köper du växter som ympas på en liten stam. På det sättet får du ett litet träd i trädgården. Den är klar för zon H5.

Villighet

Syrianerna sätter ofta sin lojalitet (root shot).

Tønsberg råder dig att riva av skotten inuti huvudstammen om du tycker att det här är ett olyckligt problem.

- Några sorter av syrinen är utsäde på grundstammar av vanlig sirap. När det gäller vilda djur är det den vanliga sprutan som kommer upp och inte den sort du köpte.

- Dessa illusioner är särskilt viktiga att ta bort för att inte ta över.

Han säger att å andra sidan är det nu vanligare att multiplicera sura sorter med vävnadsodling och dessa växter är på egen rot. Om det finns rotgrödor från dessa växter får du samma sortiment som du köpte.

Cutting

syren: Detta är den vanligaste sort syrener här i Norge, även känd som "" duftsyrin "". Foto: Pastilletter / Flickr. com

Om växten kräver en föryngringsgrödor kan du klippa 1/3 av växten helt ner varje år under en treårsperiod. Detta är mindre stressigt för växten än om du skär ner hela busken.

Johan Strand säger att det är klokt att vänta på beskärning tills lila växer. Då kommer det så småningom att finnas några blommor på de äldsta grenarna, och dessa grenar kommer sedan att tas bort helt nerför backen.

- Du sönder sprutan precis efter att de blomstrar, dvs i slutet av juni, rekommenderar han.

Olika klimatzoner

När du köper sprutor till din trädgård är det viktigt att du väljer en mängd som är anpassad till det klimat du bor i. Därför är alla växter som säljs av de stora trädgårdsföretagen vanligen märkta med en klimatzon, även känd som hertz-zonen eller H-zonen.

Norge är uppdelat i växtzoner från H1 till H8. En zon i klimatzon H8 kan planteras i alla zoner, medan en i zonen H5 kan planteras i zonerna H1 till H5.

För att få reda på vilken klimatzon du bor i, och vilken syra du ska köpa, kan du enkelt kolla detta med Bogrønts klimasoniska karta.

Läs också:

Allt om trädgårdsmöbler

utomhus spis för att hålla dig varm på natten

Välj blåtira med gott samvete

Nu som alltid

ADVERT

Mest populära