All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

80 Tapeter gör comeback

Efter årtionden är textilier långsamt men säkert på väg till norska vardagsrum.

Dagens ytor med fina trådar och populära mönster ornament och medaljonger har föga gemensamt med föregångaren Färgade höjder med grova trådar och stora knop. Och efterfrågan stiger - trots att dammiga och blekande väggar sitter färskt i minnet av många idag.

Exklusiv kvalitet

Både urbana yngre och äldre vuxna har börjat leta efter färger och material som skulle kunna göra de tidigare så minimalistisk inredning mer nyckfull och elegant. De vill ha en förändring som söker kvalitet, vill ha något som står ut och är öppet för att använda färger och textilier på ett sätt som vi inte har sett de senaste 10-15 åren.

Trenden började i nattlivet - på restauranger, barer och hotell, och spred sig nu till bostäder.

- Många vill nu spendera mycket textilier, golv till tak gardiner och många kuddar. Det måste vara mer kvalitet och mer exklusivt. Materialiteten är väldigt mycket i tid. Vi söker något naturligt, något att röra, vilket är eller ser ut som naturliga element, som kan lägga djup i rummet. I öppna planlösningar har rummen inga gränser. Färgerna och materialen kan ge ditt hem konturer och få tillbaka känslan av rymd, säger Birgit Torkildsby, produktansvarig i Borge.

För fler väggar

Textilförlust skapar en känsla av humör.

Och här kommer textilförlusterna. Det är inte en fondförlust. Den används på alla väggar i ett rum, vilket ger en raffinerad och elegant stil. Dessutom förbättras rummets akustik.

- Textiltapeter skapar trivsel, säger Jannicke Sveen, chef för Intag Interiøragenturer J. Sveen.

- warmness och den varma atmosfären märks omedelbart efter att komma in i ett rum med textil tapeter, säger Inge Arthur Aasen, och tillägger: - Jag älskar tyg tapeter och skulle vilja ha den tillbaka på marknaden.

Otydlighet, färgspel och elegans är tre nyckelord för att beskriva vad en textilförlust ger rummet. De många olika kvaliteterna och textilierna täcker många behov - från den klassiska prydnaden till neutral och modern design.

Mer att välja i

Mönstrat textilförlust.

Flera samlingar av moderna textilgobelänger har varit på marknaden, och de indikerar växande intresse i hela Europa för denna typ av väggmålning. På våren lanserade Borge en helt ny lärobok med både modern och klassisk design, och under hösten kom en annan textilsamling från Cole & Son. För första gången i många år kommer Fantasy Interiors också på hösten med en bok av textilförlust. Också Storeys och Green Apple med flera ledande tyger.

- Textilförlusten står för cirka fem procent av INTAGs totala tapetförsäljning, men det ökar.Vi upptäcker att våra leverantörer får fler böcker och att textilförlusten efterfrågas av allt fler. Det är definitivt en trend, säger hon.

Bättre kvalitet

Dagens textilier skiljer sig avsevärt från sina föregångare - både främre och bakre sidor har utvecklats mycket. Det säljs fortfarande några vanliga avloppsband, som är gjorda av linne, silke eller viskos limmade till ett underlagsmaterial.

- Skillnaden är att ryggen är tillverkad av fiber eller papper av hög kvalitet och att trådarna är av högre kvalitet, de är smidigare och finare, säger Birgit Torkildsby, produktchef på Borge.

De flesta textilier är nu gjorda av vävda vävnader, antingen mönstervävda, enfärgade eller tryckta mönster. Det är en myt att textil tapeter är dyrt. Här är kvaliteterna för alla plånböcker.

- Textilförlust kan vara så många, säger Jannicke Sveen. Vi leder textilförlusten i naturmaterial som bomull, jute, silke och linne, men de är också gjorda av viskos, polyester och cellulosamaterial - och olika kombinationer av detta. De är gjorda av enkla trådar, vävda material eller naturmaterial med pappers- eller fiberstöd. Silketoppet är lyxigt. Du ser omedelbart att silken har en unik glans, bara några viskösa kan komma nära att imitera det.

ADVERT

Mest populära