All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

200 åR gamla loshuset förvandlades till en vacker hytteparadis

På en vandring i skärgården såg paret ett 200 år gammalt hus. Det visade sig vara en hit träff. Synet som de avrundade eden den dagen framkallade känslor från ungdommen i södra Norge. Det var charmigt, gammalt och långt ifrån liv och rörelse i havet.

Stugan är verkligen en gammal stuga och ligger i Skyllevig på Ågerøya i Lillesand kommun. Där ute i havsloven vid Skagerrak har människor alltid bott nära naturen och kände på kroppen hur mödriga vädret kan vara.

Plattformen vid berget kan göra skillnaden mellan liv och död för sjöfolk, och många liv har räddats tack vare loshuset. "De som valde platsen antog att de skulle bo här 365 dagar om året, lika mycket på mörka blåsiga vinternätter som på soliga sommardagar. Därför var vindskyddet viktigare än utsikten och solen, berättar ägarna.

På 1600-talet bosatte sig de första bosättarna ner på ön, efter att platsen länge varit en bra utgångspunkt för jakt och fiske. Vid den tiden var det en bra hamn, med trevliga entré- och utgångsmöjligheter. Det fick många segelbåtar att komma dit, och butikerna och boende fick en bra inkomst. Idag finns det cirka 40 invånare här.

Bra trim: Stegsteget hjälper till att hålla ägarna i form. Under renoveringen skivades träborden och hyvlade med traditionella tekniker. Foto: Foto: Erik Jaeger

Hardy växter: rosor är impregnerade med saltvatten, men ändå håller sticker ut i havet. Foto: Foto: Erik Jaeger

lång och trogen tjänst

Det var vanligt med traditionell loshus i slutet av 1700-talet och början av 1800-talet. Loserne bodde på öarna med varden nära huset. De satt ofta där med kikaren och hittade möjliga jobb. Sedan sprang de ner till båtarna och förstörde sina armar tills de fick jobbet att gå till hamnen.

Efter att ha tjänstgjort som loshus under många år, behövde den gamla träbyggnad sig en räddningsaktion. Under 2005 startade paret den vilsam restaureringen.

Med laget hade de arkitekt Hans Olav Aanonsen, som har skrivit en avhandling om gamla trähus. Målet med renoveringen var att återgå till den ursprungliga stilen, istället för att modernisera för mycket. Lokala hantverkare under ledning av Tore Bjørlykke byggdes och restaurerades till gamla traditioner. Alla tabeller, fönster, gångjärn och glas är nu i den gamla stilen, och alla brickor som härrör från gamla, fallfärdiga hus.

Huvuddelen av kabinen är ungefär som det alltid har varit, men en vägg på andra våningen flyttades under renoveringen. Ägarna valde att hålla alla golvbrädor, men ändrade en del av tapeten. I köket avlägsnades den gamla panelen så att beläggningen blev synlig igen. Planen var också att bygga ett båthus vid piren, men kommunen sa nej.I efterhand är ägarna nöjda med beslutet, båthuset skulle ha stört utsikten från huvudbyggnaden mot havet.

Välkommen: Ingångshallen är lätt och sommarig. Foto: Foto: Per Erik Jæger

Tidigare möter idag: Häller med sin moderna spis påminner om gamla dagar. Trappan vid ingången var sannolikt flyttad för hundra år sedan. Foto: Foto: Per Erik Jæger

Fascinerad av årstiderna

Från stugan är det en kort väg ner till vattnet. "Det är underbart att bara sitta på den steniga bron och se upp för lugnt hav, stänga tårna i havet och betrakta ett badrum," sade paret.

Även efter tio år fascineras ägarna av årstiderna och hur snabbt vädret ändras. På vintern kan det plötsligt komma några meter snö om några dagar. Våren kommer tidigt, och ofta i april, maj och juni är det bra månader. Juli månad är social, med besök från vänner från hela landet. På hösten fiskar de hummer och krabba.

Lev det goda livet

Det enda sättet familjen kan nå stugan är med båt. Bilen är parkerad på piren, ger en känsla av frihet, även om det innebär att allt som behövs för att lämna in måste bäras ut ur bilen, i båten, ur båten och in. Men det är så du kan hålla dig, ägarna ler.

Original: Inuti är allt trä i den gamla delen av huset troligen original. I den nya sektionen används plank i varierande bredder. Foto: Foto: Erik Jaeger

För kyliga kvällar, öppen spis och lamporna tänds av dåligt väder, och när sprutvisp mot fönstren är extra bra att vara inne. Foto: Foto: Per Erik Jæger

Rymdbesparande: Under det sluttande taket finns plats för två inbyggda sängar med plats för mer. Under sängarna finns lagringsutrymme. Foto: Foto: Erik Jaeger

Det goda livet vid stugan är en morgon följt av kaffe och tidningar, antingen på trappan, piren eller vid frukostbordet med utsikt över havet. Efteråt brukar de ta en joggtur på ön, som har vackra spår och gamla vägar. Och sedan spenderar de mycket tid på vattnet.

- Båtturer är en del av livet här. Vi använder båten när vi köper mat och dryck, och när vi ska fiska och sätta disk och garn. Tidigt på morgonen kommer vi antingen att vandra eller paddla. När det är bullrigt är det bra att sitta i en öppen spis på eldstaden och ljus på bordet.

Läs också:

Kontrollera dessa sju underverk turistföreningen

Se vad som hände när Wenche och Leif avverkade träd

ur havet: Från vardagsrummet fönstret ser ägare som kommer, väder och båtarna är säkert. Alla möbler transporteras här med båt, och gungstolen är en favorit. Foto: Foto: Per Erik Jæger

Favoritplats: Vid matbordet trivs ägarna. Här kan de sitta i timmar med olika sysslor, eller bara njuta av utsikten och låt tankan flyga. Foto: Foto: Per Erik Jæger

Utkikspunkt: Från berget bakom stugan kan Losen hålla ett öga på Leia utanför. Foto: Foto: Per Erik Jæger

Kontrollera hyttens smarta förlängning i Hedalen

ADVERT

Mest populära