All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Tidens 11 viktigaste stolar

Vissa stolar har tagit sig i designhistoriken och är säkra investeringar om du vill göra en bra affär. Men vad betyder det att det kallas en "ikon" eller uppnå den så kallade "design class" statusen?

- Produkten ska ha en enkel och tilltalande form, representera sin tid och marknadsföras av en seriös producent, säger professor i möbeldesign på Oslo Universitet för konst Terje Hope.

Faktum är att vi faller för stolar med en figurativ design som berör något emotionellt i oss, säger docent och industriell designer på Arkitektur och Design College i Oslo, Nina Bjørnstad.

- På samma sätt som den kroppsliknande figuren i Coca Cola-flaskan har Arne Jacobsen stol en midja och axlar. Eftersom de kallas säte, rygg och ben kan det vara att vi knyter band till stolar. Det är mänskligt begrepp som kan aktivera känslor och minnen så att vi skapar känslomässiga band till stolen, förklarar Bjørnstad. Till exempel känner alla igen vår nationella klassiska Tripp Trapp-stol som en ikonisk stol, med sin särpräglade form.

- Det är lätt att skilja från de andra genom sin diagonala konstruktion. Den har förutom den visuella en innovativ sätesjustering, och därför är det med sina estetiska och funktionella fördelar lätt att visa i marknadsföring för tillverkaren Stokke, säger Bjørnstad.

Här kan du läsa om 11 tidlösa stolsklassiker:

FLATPACKAGE: No. 14 transporterades och levereras demonterade för att rädda utrymme under transport, en idé som liknar fladpackade Ikea-möbler. Sedan fanns plats för 36 stolar i en behållare med en volym på en kubikmeter. Således togs stolarna effektivt till utomeuropeiska marknader som Amerika, Afrika och Asien. År 1930 hade försäljningen översteg 50 miljoner, och flera miljoner har sålts sedan. Stolen är idag känd som 214.

KLASSIKATOR AV ALLA KLASSIKER. Ordförande nr 14 (1859) Producent: Gebrüder Thonet Wien Design: Michael Thonet (1796 -1871). Med sitt rimliga pris och enkel design blev den en av de mest sålda stolarna som någonsin gjorts. Cirka 50 miljoner Nr 14-talet såldes mellan 1859 och 1930, och flera miljoner har sålts sedan. Foto: Producentens bostad

Den första massproducerade stolen

Den enkla Wien-kaféet är klassiken av alla klassiker.

Det är inte bara tidens mest sålda möbler, det är också det första exemplet på det industriella designfenomenet. Möbeldesignern Michael Thonet var 63 år gammal och var väl på väg att förstöra sig själv och sin familj på grund av hans starka önskan att designa en stol som kunde massproduceras och transporteras effektivt. Efter att ha försökt och misslyckats i kvart i århundradet lämnade han äntligen med sex spännen, tio skruvar och två muttrar. Hittills hade ingen lyckats böja träbackarna så kraftfulla som Thonet trodde var nödvändigt för att skapa önskat formuttryck.Lösningen forma trä genom ångbehandling, och genom att fästa en tunn metallremsa till krökta ingens utanför han upptäckte att han kunde böja trädet så långt han skulle till en U-form, vilket skulle kunna fylla rollen av båda bakbenen och ryggen.

Den första stålrör stol

ELEGANT STEEL: Marcel Breuer cykelturer förde honom längre än han hade drömt - fåtölj av stålrör och duk var inkarnationen av modernister begreppet nya möbler estetik. Stol B3 "" Wassily stol "" (1925) Producerad av Knoll. Designer: Marcel Breuer (1902-1981). Foto: Foto: Tillverkaren

Marcel Breuer, chef för Bauhaus skolan möbler avdelning, red mycket och var imponerad med cykeln styrka och lätthet - egenskaper som kan tillskrivas böjda stålrör. Kan du göra möbler av detta slag? Undrar Breuer. Han grep några längder av stålrör och böjde dem enligt anvisningar från stålrörstillverkaren, sedan för att få en rörmokare att svetsa bitarna ihop. Snart mötte han en möbelson och ett koncentrat av funktionalismens tänkande. Maskinens estetiska era började.

Metallrör gjordes i mitten av 1800-talet. Breuer stol emellertid de första båda utnyttjas stål strukturella och estetiska egenskaper - stålrören var ännu förnicklad att accentuera metallämnet karaktär, förutom att konstruktionen var nyskapande. Trots de fyra vertikala elementen visade det sig att en stol kanske inte nödvändigtvis har fyra ben.

Breuer inspirerades av Henry Fords sammansatta teknik. Stolen B3 var dyr i produktion och försäljningsgraden låg. Det var först när italienska Gavina startade om 1960, under namnet Wassily, att stolen var massproducerad och kommersiell framgång. Idag produceras originalen av Knoll.

Vila maskinen

Den franska arkitekten och teoretisten Le Corbusier är gudinnan av funktionalitet och en stor ideolog. Liksom många av hans verk har 1900-talet "LC4" sånglejon blivit hedrad och analyserad, kritiserad och kopierad. Men det skulle knappast uppnått sin status som modern klassiker, hade det inte varit för Le Corbusier revolutionerande teorier och ledade uttalanden - i hans värld är bostad en uppehållsrum, och här finns det inga möbler, bara utrustning.

YTTERLIGARE KLASSIKER FRÅN GODER FÖR FUNKTIONALISM: Stol: "LC4" Chaise Longue. Producerad idag av Cassina på licens från Fondation Le Corbusier. Design: Le Corbusier, Charlotte Perriand och Pierre Jeanneret 1928. Foto: PHOTO: Producent.

Tillsammans med kusinen Pierre Jeanneret och inredningsdesigner Charlotte Perriand visade han vad det skulle innebära att träna. Utställningen "Equipe intérieur de l'boning" ( "Property intern utrustning") bestod av en ren i kontur lägenhet möblerad med tubulär möbler stål, inklusive schäslong "LC4". Möblerna presenterades tillsammans med ett manifest som uppgav att "Metal spelar samma roll för möbler som cement har spelat för arkitektur. Det är en revolution."Press och yrkesverksamma applåde det nya formspråk, men producenterna tvivlade på att konsumenterna skulle köpa en sådan möbler. Således går schäslongen till många exempel på funktionalistisk design som var avsett för folket, men förblev en statussymbol för eliten.

Kolla priser för dessa

Made for en kung

det var aldrig avsedd för massproduktion bör endast beundras mest moderna möbler med klassisk status var ursprungligen tänkt att stora delar av befolkningen, men slutade med vackra människor -... jag gjorde Barcelonastolen för en konungen sade Mies van der Rohe. stolen senare produceras i stor skala och säljs över hela världen.

stolen producerades ursprungligen som en fixtur i den tyska paviljongen på världsutställningen i Barcelona 1929, på uppdrag av kung Alfonso XIII. Barcelonastolen är en manifestation av van der Rohe modernistiska orientering. Dess enkla och försiktigt böjd platt stål linje är typisk för rationalism estetik, en skönhets ideal som stad säger att alla nödvändigheter behölls till ett minimum och byggnaden exponerades. Men i Barcelonastolen kan du också följa paradoxerna och utopierna i funktionalisternas projekt, där ärlighet och omedelbarhet, framsteg och teknik var höga i kursen. Möblerna var inte lämpliga för massproduktion. Produktionen är dyr och hantverksbaserad.

MINDER ÄR MER: - Att utforma en stol är mycket svårt. Det är nästan lättare att designa en skyskrapa, säger Van der Rohe. Oavsett om det var en byggnad eller en stol, strävar han efter att minska objektet till dess väsentliga delar, "Mindre är mer", som han själv uttryckte. Barcelonastolen är en av världens mest kopierade möbler. Stol: MR90 "Barcelonastolen" (1929). Tillverkare: Knoll. Design: Ludwig Mies van der Rohe. Foto: FOTO: Tillverkare.

Första stolpen baserad på lamineringsteknik

Därför vill du ha mer sex i rummet till vänster

Vi är i början av 30-talet. Funktionister har upptäckt att de kan göra stålrörsmöbler, och talets anda är tydlig: Dra nytta av teknikens möjligheter och tro på framstegen. Försvinner förflutet och börja med tomma lakan.

Aalto var en man av sin tid, men ville göra något annat än pionjärerna på kontinenten. Aalto ville modernisera modernismen och göra den nordiska stilen ett nordiskt ansikte genom att använda materialet han hade precis utanför gateldörren. Han experimenterade med att såga, böja, splittra, sträcka, binda och foderlaminerade trä på olika sätt. Den djärvaste och mest förföriska som kom ut ur denna undersökning var Paimio-stolen, med en design som bröt radikalt med traditionell design. Sätesbärande elementet är en sluten ram av laminerad björk, medan stöds element - att sätet och rygg vara i ett stycke gjuten plywood.

Mer än en klassiker?

LUNE LINJES: Aalto var främst arkitekt och designade sina möbler för att passa ett visst projekt.Paimio-stolen var ursprungligen utformad som en del av inventeringen i ett sanatorium för tuberkulosjukdom, och målet var att möblerna skulle ha ett positivt inflytande på kropp och sinne. Ordförande nr 41 "" Paimio "" (1931-32). Designer: Alvar Aalto. Tillverkad av: Artek. Foto: FOTO: Tillverkare.

Stolen "Y" förefaller ofta samlas runt ett matbord och ses ofta i reklam, tidningar och inredningsmedvetna hushåll. Men förutom att vara en dansk klassiker; var lägger den i stilhistorien? Wegners biograf Christian H. Olesen gör följande förslag: "Y" -stolen framträder som en syntes: enkla bonde- eller folkmöbler, Kinastol och semi-industriella som den wienska stolen. Det är som Wegners möbler är: Enkelt och medvetslöst och samtidigt galet uttrycksfullt. Kinastols raffinerade upphöjning blir vardag och aska.

Stolens mest iögonfallande element är den delade bakplattan, och i USA blev det snabbt döpt "Wishbone Chair". Men Wegner var inte angelägen om önskningar eller brev när han gav bakplattan en Y-form. Syftet var snarare att öka stolens stolthet: Bara på grund av klyvningen kunde man luta sig tillbaka ännu längre; Styrelsen bör stöta på ryggmärgen, inte mot ryggkotorna.

Populära hantverk

Danske möbler var världsberömda för sina mjuka former och solida hantverk, men hittills har möbelproduktionen betydat snickeri. Därefter kom arkitekten och funktionisten Arne Jacobsen med sin lilla trebensstol i plywood och stål. "3100" blev den första danska industridrivna stolen 1952 och blev känd under det mer omfattande namnet Mauren. Stolen blev en plog för möbelindustrin och öppnade sig för ett internationellt design språk inom möbeldesign i Danmark. Mauren är idag Arne Jacobsens näst mest sålda stol, släckte bara "Syveren" i popularitet.

QUALITY Y FACTOR: Aldrig hade Wegner uppfyllde hans önskan att en sådan grad som med "Y" stolar - en billigare stol, som samtidigt hade nivån på hantverk Wegner hade länge gjort till sitt varumärke. Stol: "CH 24", känd som "Y" -stolen (1950). Tillverkare: Carl Hansen. Design: Hans J. Wegner (1914-2007). Foto: FOTO: Tillverkare.

Det är enbensstolen

Vi har fyrbens-, trebens- och tvåbensstolar, men ingen har gjort en enda stol, så vi kan göra det. Den finsk-amerikanska arkitekten stod mitt emot sina kollegor på sitt kontor och proklamerade sin vision. Idag är enstaka möbler varje dag och ingen förvånad över längre. Men den skulpturala stolen har inte förlorat sin förmåga att förföra, även efter 50 år. Saarinen ville visa upp den etablerade skillnaden mellan sätes- och undervagnen - bär och bärande element. Stolen ska vara en bit och den ska vara i ett material. Tidigare lyckades han. Materialt måste han förlora. Basen måste vara tillverkad av metall för att göra stolen tillräckligt solid, men plastbeläggningen gör att du vid första ögonkastet känner stolen som vanligt.

Reverend throne

I nästan tio år experimenterade paret Eames med plywood, glasfiber och plast och skapade en rad innovativa stolar. De var eleganta och robusta - inte alls obekväma - men ingen av dem uppmanade till full avkoppling. Nu var det dags att göra en stol med stoppade kuddar. Bilden var svullna läderstolar från brittiska mäns salonger, men uttrycket kanske måste vara något annat. Designarna blev ofta ombedda att förklara stolen och reagera på ett sätt som de flesta amerikaner förstod: Önskan var att stolen skulle ha "det varma, mottagliga utseendet på en välskött baseballhandske". Stolen stod därmed för en mjukgöring av den något sterila, ideologiskt utformade stilen som rånade och gjorde det möjligt att uttrycka både en modernistisk orientering, förfinad smak och välstånd - samtidigt som man satt bekvämt.

SPINKEL GIGANT: Det smala skalet är en av designjättarna. Stol 3100 "" Mauren "". Framställd 1952 av Fritz Hansen. Design av Arne Jacobsen (1902-71). Foto: FOTO: Tillverkare.

Världens första ever-run

Verner Panton var redan känd som en banbrytande designer. Nu skapade han dumhet igen: för första gången upplevde världen en solidifierad stol i en sammanhängande form. Materialet och tekniken bakom var i sig en känsla, men inte tillräckligt för att vara en av seklets främsta designikoner. Det blev på grund av dess karaktär. Det finns knappt möbler med en så tydlig profil och samtidigt som en rörig tolkningspotential som Panton stol. Med sina organiska och kroppsliknande, delvis kroppsstimulerande former har den en sensualitet som minst kan mötas, åtminstone bland möbler. Samtidigt fungerar det som en utföringsform av Salvador Dalís surrealistiska penselslag. Och förhållandet med avancerad teknik är fortfarande uppenbart: man behöver inte vara autofil för att känna igen det aerodynamiska språket i en helt ny sportbil. Idag kostar de flesta danska klasskamraterna tusentals dollar - även lärare Jacobsens enkla huvudstolar är fyra tusen. Pantonstolen kostade hälften och lyckades skapa en stilikon som alla hade råd att äga, inte bara beundra.

Den första stolmen som växer med barnen

TIDLESS TULIPS: Tulpanstolen var inte riktigt som Eero Saarinen planerade, men ännu mer populär än han kunde föreställa sig. Chair Tulip, Model 150 och 151. Tillverkad 1956 av Knoll. Designer: Eero Saarinen. Foto: FOTO: Tillverkare.

Det är självklart i varje barns hem - stolen som växer med barnet har länge blivit en nationell symbol och en internationell hit. Med över 6 miljoner tillverkade stolar och närvaro i över femtio länder är Tripp Trapp de mest sålda möblerna i Norge, och en av våra största exportartiklar.

En ikon kommer att skapas. Peter Opsvik såg efter en stol som gjorde att hans tvååriga son kunde sitta naturligt vid bordet för vuxna för att göra interaktionen mellan barn och vuxna enklare.Eftersom en sådan stol inte fanns, utformade han sig själv. I stället för att skriva stolscheman konstruerade han människokroppen i olika storlekar, han såg att armbågen och nedre ryggen alltid var på samma nivå, men att sätet och foten och avståndet mellan dem kunde regleras i linje med barnets tillväxt. Tripp Trapps design blev således en logisk följd av de behov som den skulle täcka.

Läs också:

LYCK KOMFORT: Många så kallade designstolar blekna när du sitter i dem. Eames Lounge Chair är inte en av dem, och kanske är det en del av förklaringen att det är en av de mest berömda företrädarna för 50-talets modernism. Modell nr 670 "" Eames Lounge Chair "", Framställd av Herman Miller och Vitra, Design: Charles & Ray Eames (1956). Foto: FOTO: Tillverkare.

Här hittar du de inre bilderna du tycker om

Hur man får en grön oas på badrummet

De bor i ett garage

DEMOKRATISK DESIGN. Ett stycke, ett material och en sammanhängande form. Bild: Ända sedan lärlingstidens dagar vid Arne Jacobsens studio ville Panton göra en billig plaststol - på grund av en plastplastbänk som han hade märkt i studion. Stol: Panton stolar. Producerad: Vitra från 1967. Design: Verner panton (1959-60). Foto: FOTO: Tillverkare.

Det interiör du vill älska år 2013

DEN VÄXANDE PERSONALEN: "" Det är en del av den norska uppfostran att sitta i en Tripptrappa. Norska designen skulle inte vara där den är idag utan Peter Opsvik. Kronprinsessan Mette-Marit, Norska Designrådets höga skydd. Tripp Trapp (1973), Producerad av Stokke, Designer: Peter Opsvik. Foto: FOTO: Tillverkare.

ADVERT

Mest populära