All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Tjuvstart sommaren med ett växthus

LITE ÄR GOD NOK: Gartner Åsta Uri på Plantasjen anser att ett litet växthus är tillräckligt för en nybörjare. Även i den minsta 3-5 kvadratmeter finns full höjd och plats för fler hyllor. Foto: Gro Strømsheim

När vi drömmer om våren och snön kommer att smälta, kan vi spendera tid på att planera trädgården eller tänka på hur man får en mysig veranda.

Den norska sommaren är inte den varmaste eller längsta och kan bryta många växter. Att växa som tomater, gurkor och squash är möjligt att växa ute i trädgården, men trivs mycket bättre i ett växthus där de får mer värme och näring.

- Genom att växa i växthus förlänger du säsongen i båda ändarna. Du kan odla växter som tomater, gurkor, chili, paprika, squash och passionfrukt. Antingen genom att plantera frön eller lägga ut små växter. Genom att ha dem i ett växthus kan du börja tidigare och de trivs mycket bättre, säger Åsta Uri på Plantasjen Garden Center på Skullerud i Oslo.

Växthus under 15 kvm

Det finns växthus i många storlekar. För att ställa upp det utan att behöva söka tillstånd måste det vara mindre än 15 kvadratmeter och mindre än tre meter. Det kan finnas regler om hur nära grannens land växthuset kan stå, kolla med din kommun, i Oslo kommun måste det finnas minst fyra meter från gränsgränsen.

Gartner Åsta Uri tror att de flesta nybörjare kan klara ett växthus som är långt mindre än 15 kvadratmeter. Plantagen har ett växthus som bara är tre kvadratmeter, men hon tycker att det är bra med plats för en hobby trädgårdsmästare.

- Du behöver inte spränga för att växa i ditt eget växthus. Vår lägsta kostnad är 1999 kronor och är tre kvadratmeter stor. Dessutom behöver vi några hyllor och vi rekommenderar en lukeöppnare, det ger automatisk luftning så att det inte blir för varmt i växthuset.

Du kan installera ett automatiskt bevattningssystem, men detta är inte nödvändigt, ett gammaldags vatten kan också vara länge, men kräver självklart större ansträngning från dig.

Växa exotisk frukt

Uri betonar dock att det är viktigt att använda god mark.

- Du kan spara pengar genom att välja överkomliga hyllor och krukor, till exempel, men jag skulle inte spara när du köper mark, det är viktigt att ha god kvalitet på den. Om du inte har din egen kompost är det allra bästa, säger hon till klick. nr.

Det finns också mycket roliga tillbehör som vagga att fästa i taket, väskor för att transportera växterna, flervånings hyllor och alla slags krukor. Om du vill ha frön finns det ett antal olika krukor att titta in, och så flyttar du stekarna i växthuset så småningom.

MUST LUFT: Det kan lätt bli för varmt i ett växthus och du bör ha minst en lukt av luft. Du kan köpa mekanismer som öppnar locket automatiskt när det är för varmt.Foto: Gro Strømsheim

Användbara tips

Rengöring är viktigt. Kom ihåg att rena växthuset, håll dig lugnt och ta ordentlig tvättning när du slutar säsongen på hösten.

Tänk på vad du vill använda växthuset för. Om du bara kommer att odla vissa typer av grönsaker, kan du ta hand om ett litet hus.

Kom ihåg att använda god mark, se till att det är tillräckligt med vattning och luftning.

Ett växthus är idealiskt för odling av grönsaker och frukter som behöver mycket värme. Det är också perfekt för sommarblommorna så att de får en bättre start innan de planteras i trädgården när värmen har kommit.

Fråga din lokala trädgårdsodling, de kan ge många bra tips.

Och vad ska du göra? Det är upp till dig, men trädgårdsmästare som klickar på. Nej har pratat med att rekommendera grönsaker och frukter. De växer och mognar bättre i ett växthus och man kan försöka en mer exotiska sorter som melon, vindruvor och chili växter som behöver en längre och varmare säsongen än Norge kan erbjuda. Tomater och gurka trivs också mycket bättre i ett växthus och om du vill odla sallad kan börja mycket tidigare om du har ett växthus

Gartner Pia Holmberg på Hassel Försgården tror att några av de viktigaste är att se till att dina växter har en hel del bra jord, antingen i stora burkar eller i djup säng. Sedan har plantorna tillgång till vattenreserver på heta dagar.

- Planera att göra det lätt att bevattna, du kan samla regnvatten i ett fat utomhus eller se till att du har huset nära kranen. Steg två är att förvärva ett vattensystem, säger Holmberg.

Sätt i solen

Om du har en stor trädgård och undrar var du ska lägga växthuset rekommenderar Uri att lägga växthuset där det finns mycket solsken.

- Gamla gammaldags växthus kan bli för varmt med mycket solsken, men dagens växthus har väggar av plast (polykarbonat) som förhindrar all värme från att komma in.

Det är också klokt att tänka praktiskt taget platsen, bör det finnas gott om utrymme runt växthuset så att du kommer med allt du bära in och ut när du arbetar med växter.

Men det kan lätt bli för varmt inuti växthuset på heta dagar så bra luftning är viktigt. Många av de mer avancerade modellerna kommer med luft ljummet inkluderat, andra gånger måste det köpas separat. Du kan också köpa en mekanism som automatiskt öppnar dörren när den blir för varm.

- En automatisk dörröppnare är nästan en nödvändighet, det blir mycket varmt i växthuset, säger Holmberg. nr.

Montera växthuset själv

När du köper ett växthus så det kommer omonterade och du måste montera den.

- Det finns många lösa delar och det tar mer än en fredag ​​eftermiddag. Men om du sorterar delarna väl och bekantar dig med bruksanvisningen är det ganska möjligt att sätta ihop. Vårt intryck är att de flesta människor klarar av det under en helg ", säger Gartner Monica på Grønt Fokus.

Green Focus ligger på Kristiansand, men skickar växthus till kunder över hela Norge. Monica rekommenderar att man köper ett större växthus än du tror att du behöver, så länge du har plats i trädgården.

- Många kan köpa 6 eller 10 kvadratmeter först, men märker snabbt att de växer ut ur det och ångrar att de inte köpte en som var större. Men vad du ska använda det är självklart också viktigt. Om du ska odla lite sallad och tomater kan den minsta vara tillräckligt stor.

Hon ber dig att också tänka på klimatet där du bor, om du bor vittrad till det kan vara klokt att investera i en som är något dyrare och bättre kvalitet, så att inte falla storm riva det med dem.

Om du redan har ett växthus är rådet klart! Kom igång nu! Även om du inte bör plantera förrän natten har frigjort taket, bör du städa och tvätta och göra allt. Då kan odling börja.

Många säljande växthus

Dessa är några av de största leverantörerna av växthus i Norge:

Plantagen har gemensamt växthus på cirka 3 kvadratmeter till 1995 (NOK erbjuder på våren) till 7995 kronor för en nästan nio kvadratmeter .

Green Focus levererar växthus över hela Norge och har ett stort urval. Den enklaste av 6 kvadratmeter kostar från 6295 till NOK 11 995. De har också ett antal stora modeller, såsom någon av 14 kvadratmeter till 35 995 kronor.

BoGrønt har trädgårdscentra över hela landet och du kan också beställa växthus på deras hemsida. De har till exempel en 8 kvadratmeter till 19 950 och en av 13 kvadratmeter till 21 900 kronor.

Willabgarden har ett antal varianter och säljer växthus av cirka 5 kvadratmeter till 4671 miljoner upp till 13 kvadratmeter för 21 246 kronor.

hobby växthuset. nej säljer växthus från 6, 5 kvadratmeter till 9895 kronor till 14, 5 kvadratmeter till 34.095 kronor.

Det finns självklart flera leverantörer som säljer växthus och funnits med hjälp av webbsökning.

Både Plantasjen och Ikea har små växthusar som du kan ha på balkongen om du inte har en stor trädgård. De kostar från 149 kronor och är ett roligt alternativ till ett riktigt växthus.

Läs också:

Du ska inte acceptera en höjning

Du använder knappast köksfläkt höger

Redecorate ditt badkar med billigare metoder

Dödlig inte rengöra

ADVERT

Mest populära