All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Därför dö butiks örter din så fort

Låt du bara örterna stå så här?

Vi har inte gröna fingrar och kämpar för att hålla örter som köps i butikerna levande så länge vi önskar.

Varför är det här och vad kan vi göra för att förlänga livslängden? Här får du tips!

- I allmänhet en satsning säga örter från mataffären är tillverkad för konsumtion, de är en färskvara som måste användas snabbt, säger Kari Brekke, trädgårdsmästare och köpare i Champions Green.

- De skapas helt enkelt inte länge, tillägger hon.

Snabb produktionstid och lite utrymme

Butchuren är utmärkt för snabb konsumtion, men det är en utmaning att leva länge. Brekke förklarar orsaken.

- Anledningen till att de snabbt kollapserar är en kombination av snabb produktionstid som gör växten svagare och lite utrymme för rotsystemet i potten.

Och om du inte gör ditt jobb, böjer örterna åtminstone nedan.

- Vi rekommenderar att vattna örterna på skålen och inte i potten. Vattna örterna på morgonen och kom ihåg att de inte ska stå i högst 20 minuter i vatten. Undvik också att vattna på kvällen innan ljuset går ut, säger Brekke.

Så länge de håller

hur länge örter kommer att hålla, säger Katrine Hesnes Jarnes, förare Hesnes Trädgårds varierar från person till person.

- Vissa har gröna fingrar och till och med få Korianderna att hålla i 2 veckor, medan andra får det direkt. Gräslök, musslor, timjan och oregano är örter någon utväg. Om örterna är gula kan du fixa detta med gödselmedel - du kan köpa specialgödsel för grönsaker.

- Dill och koriander är örter som inte kommer tillbaka efter användning. Dessa två örter är svåra att hålla och jag kallar det fräscha örter - det vill säga du borde använda dem så fort du kan. Men korianderen skulle kunna stå en vecka, tillägger hon.

KORIANDS SKA VARA EN VECKA: - Dill och koriander är örter som inte kommer tillbaka när de används. Dessa två örter är svåra att hålla och jag kallar det fräscha örter - det vill säga du borde använda dem så fort du kan. Men korianderen ska kunna stå en vecka, säger Katrine Hesnes Jarnes, kör Hesnes Gartneri. Foto: Foto: Thinkstock

Hur att hålla dem vid liv

Även örter har olika liv, bör de stora ha samma behandling - men vattenförbrukningen varierar med ört och storleken på den.

Örter

- Örter är ofta uppdelade i hårda och mjuka örter.

- Örter är till exempel rosmarin, oregano, merian och timjan.

- Basil, persilja, koriander och estragon är exempel på mjuka örter.

- De mjuka örterna kräver ofta mer vatten än de hårda örterna.

Källa: Ingrid Helene Jurs

- Lär dig att lyfta potten och trimma örterna om den inte används. Det finns örter som är stauder och årgångar, såsom oregano, timjan, vitlök och krossad flerårig, säger Jarnes.

Och har du timjan du inte vet vad du ska göra? Här har du några fantastiska recept!

Fleråriga örter rekommenderas att plantera eftersom de trivs bäst i naturen.

- Det blir också bättre smak på örterna när de sticker ut i vinden. Men plantera dem inte för tidigt, då tar frosten dem. Vänta tills det har varit goda plusser på natten under en lång tid, det vill säga inte före juni, ger trädgårdsmästaren råd.

Brekke håller med.

- Örter är känsliga för både höga och låga temperaturer, så det är inte de första plantorna som ställs på terrassen på våren. De bör snarare vara den sista när värmen har kommit att bli, säger hon och tillägger:

- Generellt örter känsliga grödor som behöver regelbunden tillgång för att passa en hel del vatten.

Veganblogger Ingrid Helene Jurs, har receptet på vad du gör med örter från att köpa dem i butiker.

- I allmänhet är det viktigt att behandla örter något som andra krukväxter, betyder det att de inte gillar att frysa och du bör försöka linda örter när du lämnar butiken och hem. Dessutom är det viktigt att alltid ta bort örterna från plasten så att de andas, säger hon.

Ett annat bra tips som veganbloggaren har är att dra upp hela roten när man ska använda örter - eftersom örtsyror ofta sås för nära.

- Genom att dra upp några rötter i början får de mindre skotten tillgång till mer ljus och näring. Man kan också överväga att plantera örter till större krukor och kanske ge det lite gödningsmedel.

ÄR INTE ALLA KAN HÄR HÄR: Även om det är viktigt att örter får tillräckligt med ljus, kan inte alla klara den låga temperaturen som kan uppstå längs vindrutan. Basilikan är extra sårbar för låga temperaturer under 16 grader, och måste absolut inte stå i fönsterbrädan. Foto: Foto: Thinkstock

Var försiktig med ljus och temperatur

Enligt Hesnes Jarnes är tillräckligt med ljus och inte alltför mycket värme är nödvändig för långvariga örter.

- De behöver ljus antingen i en fönsterbrädan eller konstgjord belysning. Jag har mina örter i ett fönster med gott dagsljus, men ingen stingande sol. När jag håller örter torka upp när jag är på jobbet och de behöver inte något opplivingsforsøk när jag kommer hem, säger hon och tillägger:

- För många uttorkning gör ört dör snabbare. Försök att undvika att örterna står varma när det är mörkt / lite ljus, vilket kommer att orsaka långa och svaga växter.

Jurs håller med.

- Ljus och temperatur har mycket att säga. En krok i huset kan döda växten, medan en annan plats kan ge det liv i flera veckor. De olika örterna kräver lite annorlunda ljus och temperatur, men en tumregel är att ju mer värme desto mer ljus växten ska ha.

Hon säger vidare att de flesta örter ser bäst ut på köksdisken under fluorescerande lampor, och att inte alla örter borde vara på samma plats på grund av olika temperaturbehov.

- Vissa örter, som basilika, är extra sårbara för låga temperaturer under 16 grader, och får absolut inte stå i windowshaden.Andra örter som persilja, dill och gräslök kan förvaras i kylskåp i kylskåpet.

Det finns också inget i vägen för att frysa dina örter.

- Men skarpen går bort eftersom cellerna brister i frysprocessen. De jobbar fortfarande bra för matlagning, säger Brekke från Mester Grønn.

Innan du fryser dem kan du göra Jurs och göra örter.

- Avsluta örterna och överför dem till till exempel en glassplatta och häll över lite vatten. Frys örterna för en dag och sedan har du små örter som du kan lägga i soppor, krukor och såser. Basil är vanligtvis svart i färg när den är frusen, säger hon.

ADVERT

Mest populära