All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Därför luktar dina träningskläder sura

De flesta av oss bär i huvudsak motionskläderna för tvätt efter en enda användning. Ändå vill du känna att dina kläder luktar illa innan du ens producerar en enda svettdroppe.

Vissa objekt kan lukta så illa att du inte kan använda dem längre.

Anledningen till den dåliga lukten av träningsbuller kan vara att den har tvättats för låg under lång tid. Om du vill ta bort den, tvättar du tvätten vid en högre temperatur.

Smuts byggs upp över tiden

Konsumenttjänsten hos Lilleborg, Malin Skaar, bekräftar att högre temperaturer kan hjälpa till.

- Tvätten är ofta märkt 30 och 40 grader. Efter träning och tvätt med 30-40 grader över tiden byggs smutsen upp och leder till sur lukt.

- Du märker ofta inte denna lukt innan du tvättar och har börjat träna.

Saxar förklara för Bonytt. nej att ett bra sätt att bli av med denna lukt är att tvätta kläderna på 60 grader.

- Du behöver inte göra det varje gång, eftersom det finns risk att textilen kommer att förlora färg och form, men ibland.

- Observera att eventuellt övningsbuller markerat 30-40 grader tolererar inte 60 grader. Då måste du bedöma om du tar chansen, betonar hon.

Sköljmedel kan orsaka dålig lukt

Övningsbuller är ofta gjorda av polyester och andra syntetiska material. En möjlig orsak till dålig lukt kan använda sköljningar av dessa material , sade forskning vid Institutet för Consumer Research (SIFO) Ingun Grimstad Klepp.

Hon hänvisar till en rapport från oss som visar sambandet mellan ökad svårighet (svettning) och användningen av tygmjukgörare på polyester.

- Problemet är då att det också luktar dåligt efter tvätt.

Enligt forskningsdirektören utvecklar ull och bomull mycket mindre lukt, men eftersom bomull har dåliga egenskaper jämfört med träning kommer endast träningsbuller i ull att vara en lösning.

- Det sparar också tvätt, eftersom ull är ett material som luktar lukt genom luftning.

Effekten av tvättning är mycket av antifouling och syntetiska tyger om du bär tygmjukgörare, medan effekten av tvätt på ull inte påverkas.

Stor variation mellan tygerna

KVINNOR: Självklart är det ganska naturligt att träningskläderna ska lukta lite svett. Värre är att om din tvätt luktar surt innan du alls kommit upp i utbildning Foto: Illustration: tänk STOCK

Det var några av resultaten SIFO tillkännagav sin forskningsrapport om sura lukt i träningskläder:

Wool tvättas med sköljmedel har Den högsta sannolikheten att återanvändas utan att först tvättas. 84 procent tror att de skulle använda ett plagg som luktade som ull, ha utsatts för svettas och torkats och vädras, medan 95 procent matcha detsamma efter de ämnen har återigen utsätts för svett och därefter ventileras.

Ingen av respondenterna svarade att de skulle använda kläder som luktade som det syntetiska tyget med tygmjukgörare utsatta för detsamma.

Även om det syntetiska tyget tvättades med tygmjukmedel var nyligen tvättat var det många som skulle använda den utanför (40-45 procent).

Källor: plus tid. nej, sifo. nej

Läs också:

Rengör inte när du tvättar golvet

Så tvättar du tvätten snabbt

Tvätter du underkläderna på 30-40 grader?

Gör detta rätt och spara mycket arbete

ADVERT

Mest populära