All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Luktar därför diskmaskinen ont

- Dålig lukt kommer främst från smuts och matrester i filtret och avlopp, säger Malin Skaar, ledare i Lilleborg konsumenttjänst.

Diskmaskin är en av de mest självskrivna hushållsapparaterna i norska hem. Faktum är att 87 procent av norrmänna frågade en diskmaskin hemma. Detta återspeglas i en undersökning som genomfördes av Bosch-apparater förra året. I jämförelse ägs endast 70 procent av svenskarnas diskmaskin.

Bad lukt i diskmaskinen

Ska vi tro Katrin Ohlander, kommunikationschef för Bosch hushållsapparater, lukten också bero på gamla maträtt som har stått under en lång tid i diskmaskinen - ofta med stängd dörr.

- Skölj mjölkglaset med en gång - speciellt när du vet att diskmaskinen ska ta en stund innan du sätter på den, Ohlander tips.

Hon säger att det är allmänt viktigt att skölja alla diskar du lägger i diskmaskinen, så att inga rester sitter fast i filtret. Detta kan orsaka en dålig lukt, men också att maskinen stängs.

- Om det finns vatten längst ner på maskinen, indikerar det vanligtvis att maskinen är stängd, förklarar hon.

Andra saker som kan leda till dålig lukt i diskmaskinen kan vara att den inte har använts en stund och dessutom har lämnat dörren igen. Om vatten lämnas på botten av diskmaskinen, kan detta också leda till dålig lukt.

Bli av med lukten

För att bli av med doftande lukt finns det både snabba och enkla lösningar.

Ohlander rekommenderar bland annat att maskinen underhålls i enlighet med bruksanvisningen. Det kan också vara klokt att torka insidan av dörren med en fuktig trasa med lite tvättmedel på den.

Det vanligaste är att köra ett rengöringsprogram på maskinen, samt kontrollera alla filter och spolarmar för att kontrollera att ingen matrester har fångats. Hur det här görs beskrivs vanligtvis i bruksanvisningen.

Skaar från konsumenttjänsten i Lilleborg håller med om.

- Om du är bra på att rengöra din maskin, kommer du att upptäcka att diskresultatet blir mycket bättre, säger Skaar.

Därför rekommenderar hon dig att regelbundet ta bort filtret och skölja väl, samt rengöra diskmaskinen - helst en gång i månaden.

- Ta bort filtret och skölj det väl, ta bort tapparmen och skölj genom (smuts kan uppstå i de små hålen där vatten kommer ut). Häll maskinen i kammaren (i en tom diskmaskin) och överväg det längsta programmet du har - helst vid så hög temperatur som möjligt, tipsar hon.

Denna typ av ren tar också bort kalkbeläggning och lämnar tomma ytor.

Följ instruktionerna

När du investerar i en apparat, om det finns en diskmaskin, tvättmaskin, kylskåp, fläkt eller en värmare, det finns en gyllene regel som alltid lönar sig att följa om du vill att produkten ska leva Upp till förväntningarna måste vi tro Ohlander.

- Vi får ofta frågor från konsumenter som redan besvarats i användarhandboken. Att läsa bruksanvisningen är en välinvesterad tid eftersom du har insikt om vad som behövs för att behålla din maskin och vad som krävs för att uppfylla dina förväntningar, förklarar experten.

Vill du läsa mer av sådana saker? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och följ klicka på Facebook.

ADVERT

Mest populära