All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Därför dödar du dina krukväxter

Många av oss tycker att det är både trevligt och trevligt med gröna krukväxter i vardagsrummet. Vissa har naturliga gröna fingrar, medan andra hänger växterna med sina huvuden och dör nästan innan de har fått dem i huset.

Enligt experter är växter i huset inte bara bra för inomhusklimatet hemma utan ligger också helt i linje med årets interiörtrender som säger att det är helt nu lägga till lite vegetation hemma.

Och om du ska köpa krukväxter, ja tack så lovar experterna att det inte finns någon anledning att vara rädd att allt du kan göra är kaktus.

Men fortfarande; Det kan vara ok att veta vad som är fel att göra när det gäller människor:

1. Du väljer felaktiga växter

Enligt Bright Nest-webbplatsen är det oftast det värsta när man köper växter till hemmet. Vet du till exempel att dina fingrar är långt ifrån gröna, ja, då borde du satsa - åtminstone kanske i början - växter som är ganska hårda och resistenta mot att vara både missgynnade och glömda lite.

TIPS : Gå till krukväxter med tjocka löv och även kaktusar, dessa behöver mindre vatten än de flesta andra krukväxter. Dessa växter lagrar vatten i sina tjocka löv och måste därför vattnas mycket mindre ofta än växter med tunnare löv.

Lätt att tycka: Endast en undviker några dödliga misstag, säger experter. Foto: PHOTO: Trine Jensen

Ett annat bra tips är att se till att dina växter är friska och friska när de kommer hem från affären.

Du kan helt klart plantera trädet i vardagsrummet.

- Se efter att växterna har vita rötter när du köper dem, förklarar Tonje Bergh i Kontoret för Blommor och Växter för Click Housing.

- Bruna rötter betyder att växten inte är i god tillväxt. Kontrollera också att plantorna är fria från sjukdomar och skadedjur. Skadedjur gömmer sig ofta på bladets undersida, så vänd plantan på huvudet och se om du ser spår av skadedjur.

Orkidéer kan verka som en söt och bräcklig blomma, men är ofta enklare än många andra att komma till och att hålla sig vid liv.

- Orkidéer är glesa, som solen och kräver lite vatten, förklarar Bergh.

- Samma sak gäller eldstaden.

Andra växter som inte kräver att världen kommer till:

1. Paraplyträd

Denna växt, som växer väldigt stor, bör placeras ljus och tolererar även direkt sol. Men var försiktig så att du inte överhettar och låt den torka ut något mellan bevattningen.

2. Hengefiken

Hengefiken bör vattnas regelbundet, men tolereras också att torka ut då och då. Trots i rum som är lite svalare och är en perfekt växt som dig som är långt borta eller som brukar glömma att regelbundet vatten.

3. Eføy

Denna klättringsanläggning är lätt att hantera, men var försiktig så att du inte utsätts för alltför stora temperaturer eller för mycket sol.Tål också att få torka ut mellan bevattningar och är inte förtjust i att få för mycket vatten i släden.

I detta hus planteras träden i väggen

4. Aloe Vera

Om du lyckas ta hand om kaktusar kommer du att kunna ta hand om aloe vera-växter. Båda är nämligen succulenter, vilket därmed lagrar vatten i sina löv. Växten gillar sandig jord, mycket ljus och lite vatten.

2. Du använder fel pott

- Att välja rätt storlek på potten är verkligen viktigt, förklarar Bright Nest-webbplatsen.

- Krukväxter är som småbarn, om du gör allt rätt, ska växa ur sina kläder. Detsamma gäller de växter och krukor de planteras i.

Om dina växter växer och trivs, blir rötterna större och kräver därför en större kruka.

För att testa om det är dags att kasta, kan du göra följande: Vänd växten ur potten du har den i och kontrollera rötterna. Om de har börjat wrap längs kanten och inuti potten, är det dags att flytta in i något större.

Välj en kruka som är något större än roten på roten, så rötterna har ett gott utrymme för odling.

Bergh förklarar att rätt kruka gör det också lättare att vattna dina växter.

- Du har två val i butiken, förklarar växtens expert.

- Tät kruka eller kruka med hål och skål. Det är den sista att välja.

UPP DOWN: Varför inte göra något nytt med dina implantat? Du kan köpa dessa Skyplanters potter på bland annat Designdelicatessen. dk. Foto: PHOTO: Producent

Poängen med en kruka med hål och skål är att du lätt kan se när växten inte lyckas absorbera mer vatten.

- När det finns vatten kvar på skålen betyder det att växten har dragit vattnet som det ska ha. Detta vatten måste hällas så att rötterna inte ruttnar.

Men om du använder en tät kruka är risken mycket större eftersom du glömmer att hälla av överskottsvattnet. Då börjar rötterna rota, och växten kommer att dö.

3. Du vattnar för lite eller för mycket

De flesta växter misstas om luften inuti huset blir för torrt - vilket kan vara ett problem för många under de kalla vintermånaderna. Tänk på att många av de växter vi håller som krukväxter hörs i tropiskt klimat som är både varmt och fuktigt. Överväg att investera i en luftfuktare.

- Hur du vatten är avgörande för växtens välbefinnande, förklarar Bergh.

- Observera hur dina olika växter behöver vatten och spendera tid att lära sig hur de reagerar på detta och hur mycket vatten varje anläggning verkar behöva.

Kom ihåg att de flesta gröna krukväxterna är bättre att torka än att få för mycket vatten.

- Om plantorna står i vatten, kommer rötterna att drunkna och ruttna, berättar Bergh.

- Och felaktig bevattning garanteras förmodligen den vanligaste dödsorsaken bland norska krukväxter.

Experten förklarar att det är lätt att titta på skålen hur mycket vatten växten ska ha.

- När plantan visar symtom på blekning är människor glada att fylla i ännu mer vatten. Sedan har loppet kört, säger Bergh.

- Har du för lite vatten, kan du rädda växten. Torra rötter är inte nödvändigtvis döda. Men har rötterna ruttna, det finns inget du kan göra.

Det är också viktigt att komma ihåg att vattna ordentligt när du vattnar, inte bara dammar lite vatten på växterna då och då.

Om du skär blommorna ordentligt håller de en vecka längre.

- Jorden blir våt när du har vatten och vattnet måste komma underifrån, förklarar Bergh.

- Vissa växter används för trädgårdsodling. Det innebär att du ska hälla vatten på skålen och ge växten tid.

4. Du lägger plantorna i fel ljus.

Webbplatsen Bright Nest förklarar att det är rätt att hitta rätt ljus kan vara alfa och omega när det gäller hur länge dina livskrukväxter får.

- Testa olika fönsterramar i huset, förklarar webbplatsen.

- Inte alla växter kommer att trivas lika bra överallt, och ljusförhållandena från fönster till fönster i ditt hem varierar.

Rum och fönster mot söder kommer naturligtvis att bli mer ljus än fönster mot norr.

På webbplatsen påminner du dig om att vara försiktig när du flyttar på växter.

- Om du plötsligt flyttar en växt från en plats med mindre ljus till ett std med mycket och intensivt ljus, kan växten faktiskt brinna.

5. Du glömmer att tänka på dina växter när du lämnar.

Vem har inte kommit hem från semester till en sorglig syn på bruna växter och blommor som hänger med ditt huvud? I stressen före avresan kan det vara möjligt att ge krukväxter och kom ihåg vad du kommer ihåg om sis - och så sällan har det ett gott slut.

Ett bra tips kan vara att placera växten på en oas, vilket ger en jämn och bra vattenförsörjning.

Ett annat råd - om inte grannen kan komma in och ta hand om vattnet - kan vända en plastflaska på markens huvud. Gör ett litet hål i korken och klipp eller klipp ner bottnen av flaskan. Då får du ett vattenlag som inte tillåter ordentliga mängder vatten i jorden.

Det finns också många typer av fristående krukor på marknaden som gör jobbet för dig. Här är principen ganska lik: Du fyller vatten i en behållare och växten levererar vad den ska ha.

Läs också:

Bra råd för ett bättre inomhusklimat

Här hittar du de coolaste inredningsbilderna

Enkla tips för färska krukväxter

Var är dina gröna fingrar? Ta vårt test och ta reda på

VISNE: Det finns många som har en dålig erfarenhet att göra potten växter lever länge. Foto: PHOTO: Colorbox

ADVERT

Mest populära