All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Därför damning det i nya bostäder

Du kan se när den låga vintersolen skiner genom fönstret - dammet vrider runt rummet. Om du bor i ett nyare hem finns det en chans att du får se lite extra.

- Med balanserad ventilation har du mer rörelse i luften än i äldre, lättare ventilerade bostäder. Dessutom har alla ytor en helt jämn temperatur. Däcket landar således inte så lätt, men flyter längre i luften. Det svänger också lättare när man går i rummet. Nyare hem kan därför uppfattas som mer dammig, säger Kai Gustavsen, chef för klimatet i det norska Astma- och Allergiförbundet (NAAF).

Han ständigt tillfrågad av människor i nya bostäder som har problem med damm.

- Vissa tror att det kommer från ventilationssystemet, men det gör det inte, säger Gustavsen.

Sandpapper under fötterna

Damm är en blandning av olika komponenter, men en ganska stor andel av dammpartiklar helt enkelt skalar har från oss människor. Även våra kläder och andra tyger i hemmet strö.

Kai Gustavsen. Foto: AFTER, Tore Mountain. "Tänk bara vad som finns kvar i filtret när du kör dina kläder i torken," säger Gustavsen. Han rekommenderar folk att följa filtret för att få en indikation på de mest dammiga kläderna. Till exempel kan man ofta känna igen de olika kläderna baserat på dammets färg på filtret och undvika att köpa sådana kläder som sprinklar partiklar i framtiden.

Vi går också i stor utsträckning med oss ​​från utsidan.

- Om du vill ha mindre damm, ta inte med det från utsidan. Damm kommer med kläder och textilier, men också sand och smuts som du bär bort från utsidan på ditt hem. Sand och buske under skon verkar som "sandpapper" på golvet inuti om den dras in. Inomhusklimatet börjar på gården, säger Gustavsen.

NAAF rekommenderar inte massiv matta golv, men slipsar som regelbundet knackas och skakas kan vara positiva. Dammet kommer att hålla sig vid dessa textilier, men vid frekvent rengöring och luftning i ljus och kall förblir inte som i fasta vägg-till-mattor.

Professionell rengöring

Många av oss dammar golvet men är mindre bra på att vrida dammsugaren uppåt. När var sista gången du sugit i vindrutan eller på bildramarna?

- I nyare hem där damm inte föredrar en yta till en annan är det extra viktigt att dammsuga i höjd; ovanpå hyllor, kanter och ramar. Om det finns ytor du är rädd för att skrapa, som på piano eller tv, rekommenderar jag en elementmop, säger Gustavsen. Elementmop säljer för närvarande mest till den professionella marknaden. Det är en lång, flexibel mikrofibermop som kan användas till exempel på persienner och andra ytor där dammsugning inte är möjligt.Mikrofiber lockar damm så att den klamrar sig på tyget, inte bara tryckt runt i rummet.

Gustavsen rekommenderar också regelbunden dammsugning av till exempel gardinerna. Därför är det inte bara värt att tänka på watt, men också olika användningsområden när man köper en ny dammsugare.

- Om du har möjlighet, förvara inte dammsugaren i sovrummet. Och kom ihåg att byta dammsugarpåsarna regelbundet så att det inte luktar avluften, säger Gustavsen.

Miljöfaror

Men lite damm - är det så farligt då? För de flesta friska vuxna är det inte farligt med lite damm. Men dammpartiklar kan irritera och orsaka inflammation i näsan, halsen och andningsorganen. Beboare kan uppleva torrhet i slemhinnan, ökad slemproduktion, tät irriterad näsa och hosta. Damm kan också utlösa eller förvärra astma.

Damm kan dessutom bidra till den kemiska kokpunkten vi omger oss i vardagen. En rapport från norska miljödirektoratet visar att damm i norska hem innehåller många föroreningar. Det var det norska institutet för luftforskning (NILU) som tog dammprover från tio norska hushåll uppdrag av miljöbyrån tidigare i år. Bland de ämnen som finns i damm var några härrör från personliga hygienprodukter och kosmetika (siloxaner), flamskyddsmedel från elektronisk utrustning (dekloran), vissa kom från plast (inklusive bisfenol A) och från perfluorerade ämnen såsom används i allvädersjacka och köksredskap på grund av deras fett- och vattenavvisande egenskaper.

Damm kan även innehålla dammdamm och sporer från mögel, vilka båda kan ha negativ inverkan på invånarnas hälsa.

ADVERT

Mest populära