All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Det är något som de flesta trädgårdsmästare upplever

De flesta trädgårdsägare kämpar med skadedjur i en eller annan form, vare sig vi talar om den besvärliga bruna snigeln eller hungrig lilja skalbagge som mumsa på sina blad och orsakar skador på växterna. Många rosentusiaster störs med löss på rosor.

Du kan vara en av många som har upplevt att löven på träden i din gård har blivit ful och brun. Vid närmare inspektion märker du att det fula lövverket orsakas av svarta lusar.

Löss i trädgården

- Det är mycket vanligt med löss på fruktträd. Det är faktiskt det som de flesta trädgårdsmästare upplever, säger Finn Vestby på Vestby Planteskole i Sarpsborg.

Andy Bishop, lektor vid garden center Hageland i Sarpsborg, säger att löss kan komma i alla typer av fruktträd, både körsbärsträd, äppelträd, plommonträd och päronträd.

- Lus dödar inte träden, men de kan göra mycket skador. Löss påverkar hur mycket trädet växer och hur mycket frukt som kommer på trädet, förklarar han.

Hur man förhindrar löss?

- Man kan förhindra löss genom att spraya med löss början av säsongen, men var försiktig så att du spraya efter de sista blommorna har fallit från trädet, annars kommer att skrämma bort bina som behövs för att pollinera trädet. Upprepa med spray två veckor senare, rådgör biskop.

Försök Zalo: - Sprut löss med Fairy vätska är ett botemedel som visar sig fungera, säger Andy biskop av Hageland. Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

Du kan också minimera behovet av att spruta vid slutet av säsongen tar bort all frukt från trädet och plocka upp oväntade från marken. Detta motverkar skadedjur nästa år.

Utan bekämpningsmedel

Många vill undvika bekämpningsmedel och i stället rusa till naturliga lösningar för att bli av med löss på träd. Det finns ett antal strängar, och du borde vara medveten om att inte alla är lika bra.

Men vissa verkar faktiskt fungera.

- Du kan spruta kallt vatten på lössen, de tycker om det dåligt. Annars använder den vatten och tvättmedel, biskops tips.

Om ditt fruktträd är relativt nytt och inte så stort, föreslår Vestby den billiga och enkla gröna fröskålen.

- Fyll en hink med vatten och häll i grön tvål. Böj grenen på trädet i hinken och gnugga bladen väl. Då kommer lössen förhoppningsvis att försvinna. De njuter inte av den kalla gröna tvålen.

Om grön tvål och Zalo inte fungerar, behöver du förmodligen köpa bekämpningsmedel. Vestby rekommenderar en spray kallad Calypso.

botemedel mot löss

Tove Ladstein av informationskontor av blommor och växter rekommenderas att fysiskt avlägsna löss genom att ta bort deformerade blad från trädet.

- Andra kända botemedel är skummjölk eller tvål. Detta sprutas på med en duschflaska. Rapsolja används också i stor utsträckning, helst i kombination med vissa tvål. Detta sprutas också på lössen med en duschbricka.Vissa hävdar att plantering av vitlökbåtar runt stammen hindrar löss från att blomstra. Samma sak gäller lavendel, säger Ladstein.

Oavsett vilken metod du väljer att använda, har den förmodligen liten inverkan på lössens ägg. Därför är det viktigt att behandla flera gånger för att bli av med problemet.

Myror på träd

Vissa upplever att inte bara löss, men även myror tar hand om träden i trädgården. Myror tenderar att vandra upp och ner i trädstammen.

- Myror är en indikation på att du får lus. Myrorna som den söta honungsdungen som lössen gör och skyddar lössen från sina naturliga fiender. För att stoppa myrorna från att klättra upp och ner kan du fästa något klibbigt runt trädets fot. Du kan köpa sådana produkter på trädgårdshallen, säger biskop.

LUS ON TIRES: Dessa löss har blivit moraliska, men försvann efter behandling med grönt tvålvatten. Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

ADVERT

Mest populära