All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Som billig kniv lika bra som de yrkesverksammas

- Alla säger att de gör de bästa bladen. Också vi i Global. Kan inte rösta? Men alla kan den bästa kniven, säger Mino Tsuchida till DinSide och blinkar underbart.

Mino Tsuchida kanske inte säger så mycket, men vad händer om vi säger att han föredrar att kallas Mr Global? För Tsuchida har mannen gjort den japanska statschefen kännedom som är känd i västvärlden.

Skarpaste? Se resultatet av den stora danska kökskniv prov

Skaffa den skarpaste kniven i lådan

Hemligheten ligger i sliptekniken, nämligen skillnaden mellan hur östra och västra knivar slipas. Knivar gjorda här har en relativt liten och "brant" slipyta, medan slipytan är mycket större på traditionella asiatiska knivar. (Se bilden till höger.) Själva bladet är också mycket skarpare.

östra (vänster) mot västerländska (mitten och tio raka) sätt att mala kniven. Foto: Per Ervland Visa mer

Vilken kniv du har som utgångspunkt spelar inte en sådan roll så länge du får det rätt. Och med rätt utrustning, enligt Mr Global, borde du kunna omvandla nästan vilken kniv som helst till en professionell kniv.

- européerna är sena. I åratal har vi försökt berätta hur knivarna ska slipas och våra knivar kommer med en bra vinkel. Men när du glider dig själv ... Ja, du använder lite runt slipjärn eller drar två knivar mot varandra, säger Tsuchida.

Resultatet är den klassiska europeiska knivsegg, som måste slipas om och om igen, ofta flera gånger i månaden om kniven är i flitig användning. Även, skar Tsuchida sina egna knivar bara en gång om året.

I videon nedan kan du se Mr Global berättar mer om hur man gör just detta:

(Foto & Text: Per Ervland)

Vad du behöver

Om du vill prova på knivexpertens slipteknik, du behöver en slip och ett par hållare. Slipstenen kostar sig från 429 (modell Shinkansen) till 1 550 kronor (gul slip med hållare). Vi rekommenderar att du börjar med en paketlösning, där du får smarta spårklämmorna vid inköpet. För medium pro variant (brun sten med två clips för att styra kniven under slipning) kommer du ut med 799 kronor.

Världens bästa kniv?

Global Knife designades 1985 av Komin Yamada. Den japanska staten bidrog till att finansiera utvecklingen och budgeten var nästan obegränsad, men det kanske bara saknas. För uppgiften var ingenting mindre än att utforma "världens bästa kniv".

Hur man hanterar din bästa kniv:

Knivar av hög kvalitet är en investering för livet och bör behandlas i enlighet med detta. För att få ut det mesta av din kniv:

  • Tvätta det med hand!
  • Diskmaskinen är död på bra knivar.De förlorar sin skärpa, kan rostar och få en syreattack.
  • Skölj alltid kniven efter användning. Torka av det och placera det på plats.
  • Ta bort Matsy Reflector (små rostfläckar) med jif eller andra metallpulver. Var noga med att ta bort fläckarna så fort de uppstår så att

    de inte växer djupt.

  • Ta hand om ek med regelbunden slipning.
Källa: Global

Fick han det? Vilken är din erfarenhet av globala knivar? Och vilken kniv föredrar du? Diskutera nedan.

De globala knivarna är gjorda av en extra stark ståltyp, cromova 18-stål (Crom Molybden Vanadium Steel), som är kallhärdad och måste vara resistent mot rost och korrosion. Stålet värms till 1070 grader och kyls sedan till -80 grader. Denna härdningsprocess gör stålet mycket starkt, så att ägget kan skärpa skarpt som ett rakblad.

När du köper en kniv, leta efter Rockwell-värdet, mätt i HRC. Detta indikerar hårdhet. Billiga knivar är vanligtvis runt 55 HRC, medan dyrare knivar ligger vid 57-58 HRC. Globala knivar finns i det övre lagret, 58 HRC.

Rosendahl har byrå på Global och du kan ringa dem på tel 21 51 81 65 för närmaste återförsäljare av slipstenen.

ADVERT

Mest populära