All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Tack - hur man klipper taket

Varje år kommer någon till sjukhus efter att ha skadat tack . Undvik att bli en av dem.

För att vara säker på att du är på taket

Många väljer att fixa sig genom att tappa ett rep runt skorstenen. I värsta fall kan det vara så farligt att inte vara säker. Anledningen är att äldre skorstenar kan vara lös, vilket kan leda till att du tar med skorstenen om du ska falla.

Slå ihop repet till fästet i repstege . Se också till att repet har rätt längd. Det ska vara tillräckligt länge för att flytta dig lite om taket , men inte så långt att det kommer att hindra dig från att falla utanför taket om du kommer att förlora fotfäste.

En sista säkerhetsåtgärd är att lägga till snöskoter till en tid när det finns fler personer närvarande. Be dem att hålla ett öga på dig så att du kan få hjälp om olyckan ska vara ute.

Rekommenderade tak

Du kan naturligtvis använda en spade eller låda när du behöver taket . Fördelen är att det är lätt att komma på taket . Nackdelen är att det kan vara både tidskrävande att ta ett fullt tak med en spade och kräva kroppen eftersom snön måste kastas långt borta. Läs mer om hur du tar hand om din rygg när du mår här.

Ett bättre alternativ är att använda en snögubbe på taket , eventuellt en snöskrubber, i ett lätta material som plast eller aluminium. Fördelen med ett snöok eller snöspray är att du sparar ryggen för onödigt slitage och du kan ta bort mer snö varje gång. Nackdelen är att du kanske behöver hjälp med att få snöskäraren upp till taket . Läs mer om de olika verktygen för matting här.

Läs också:

Inspiration till sovrummet: golv på väggen!

Interiörtrenderna förändras, och nu går vi över till en mörkare palett som passar perfekt under hösten. Gör ditt sovrum ännu mer personligt med ...

Ta bort taket från marken: Skvalp är ett snöbearbetningsverktyg för takläggning.

Det finns också ett verktyg som är utformat speciellt för mätning av tak , kallat Avalanche. Detta fungerar så att en tråd skär genom snön och lossnar den, medan en plastduk gör att den lösa snön glider ner från taket. Med en lång förlängningsaxel har du möjlighet att stå på marken och ta bort snön från taket på den nedre byggnaden.

Sex tips för takläggning av taket

Statens byggnadsverket har utarbetat ett antal tips om hur man takar taket:

  • 1. Tänk på var snön kommer när du sliter ner det från taket . Det kan hända att intilliggande tak- och väggkonstruktioner inte klarar av ytterligare belastning.
  • 2. Undvik att göra sluttningar i snökiktet över taket. Sådan mattning kan orsaka instabil snöhet på taket och att stora snöskotrar kan flyttas samtidigt.
  • 3. Om snön längs väggarna har stigit så långt som taket , var noga med att sätta i maskinutrustning för att ta bort snön på marken. Samma villkor som under punkt 2 kan uppstå, och mängden snö på hela taket kan således flyttas till
  • 4. Undvik stora snöskotrar på gång samtidigt. En tråd som passerar genom lager av snö kan ta bort en hel del snö, men en snabb lindring kan sätta en struktur i svängningar som inte tål.
  • 5. Taket ska mätas jämnt. Klippbelastningar kan vara mer kritiska än en större jämnt fördelad belastning.
  • 6. Undvik att ta bort snön ända ner till ritning - det är lätt att skada papp, tallrik och takräcken. Lämna snö på taket (10-20 cm).

ADVERT

Mest populära