All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Tack - När ska du ändra mig?

Du kanske har ändrat allting inne i ditt hus. Men hur länge har du varit i ditt tak eftersom din recension är i gott skick?

- De flesta typer av takupptagningar levereras med garantitid. Kakel måste vara i 30 år, shingel i 20 år. Om taket är ordentligt korrekt och det inte finns någon produktionsfel, kommer det att vara minimalt, säger snickare Steinar Garmann Dahle.

- För att ta reda på när du ska byta ändra , börja återfå när taket lagts.

Ålder är en bra indikation på när det är dags att byta omslaget. Men takets livstid och funktion påverkas också av klimat, plats och underhåll.

Enligt Fløysandtaket faller det nästan 470 000 liter vatten per år i Norge. Eventuellt kan sprickbildning förekomma i taket. När vatten tränger in i ett tak med sprickor, uppstår fuktskador snabbt. Mugg och rumpa attack attackera takstrukturen, balkar och väggar.

Läs också:

Våldsamt underhåll av taket

Ett tak behöver lite extra inspektion på våren. Men vad ska du leta efter? Här är några tips om hur du håller ditt tak!

Crazy kartong

Norrmän är glada att pissa upp inuti. Men med ett tak som inte håller vatten, kan allt arbete vara bortkastat, om dina tankar inte flyger på taket. En enkel kontroll av taket gör att du själv kan göra det.

- Om du har papp, kontrollera om den bryter upp eller om asfaltbeläggningen eller bältrosen är utslitna. Då är det dags att byta, och så säger snickaren.

Testa dig själv genom att trycka på fliken längst ner på takräcke. Är det galet där, är tillståndet troligen detsamma på hela taket. Ibland ger taket själv tydliga signaler om att något är fel. Om dina takplattor sväller av vattenläckage, bland annat.

- All fukt inuti bör leda till kontroll av overhead. Men du måste komma ihåg att läckan inte nödvändigtvis är rätt över där skadan visas inuti. Vatten reser längre än folk tror, ​​säger Garmann Dahle.

Om du ofta behöver ta bort isbitar från taket på vintern kan det innebära att taket påverkas av innertemperaturen, vilket inte är nödvändigt. Taket ska vara kallt och luftigt. Under taklängden måste det finnas en minsta öppning på 50 mm från flottan till myntet när taket är monterat och minst 50 mm öppning på flottan och en ventil i varje gavelvägg för obeboade tak.

Läs också:

Takläggning - vad ska du göra med taket?

Ska du välja sten eller gräs på taket? Är träbord ett riktigt alternativ när taket ska tas? Och hur lång livslängd har egentligen ett tak av asfalt?

Thanksgiving

Efter vintern är det alltid bra att gå över taket för att se om det har skett någon skada under säsongen. Om fästena vrids eller takpannor är knäckta, måste du byta ut det, säger snickaren.

Om alltför stort vatten strömmar genom sluttande tak och ner till taket, kan det efter ett tag ändra sig mer än bara toppskiktet.

Kontrollera om alla plattor är alla och fina. Ta bort mossa. Finns det sår eller blåsor i takbältros? Med lufthatt och rör hittar vi takets naturliga svaga punkter, som lätt ignoreras för skador. Byggmakker rekommenderar sina kunder att leta efter rost, beskjutning eller sprickor på alla tillbehör som hör samman med fotspår, vindrutor och rör. Kontrollera också att takrännor och eventuella ventilationslock är i gott skick.

Husets femte fasad måste också kontrolleras inifrån. Takets funktion är att avleda eventuellt vatten och kondens från överhettning. Skador på taket orsakar ofta skador på taket. Dessa skador upptäcks ofta av internkontrollen. Tonade takbord är en tydlig farosignal. Det kan bero på kondens eller läckage - vilket kan leda till svamp och råtta i tid. Så kolla utsidan tillräckligt ofta innan insidan berättar för dig.

ADVERT

Mest populära