All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Test: Property pris

[999] För över ett år sedan testade DinSide om fastighetsmäklare kunde ge ett korrekt pris för en 3- sovrumslägenhet på Tøyen i Oslo.

Mäklare var ganska överens om priset. Visa mer

Vid den tiden var resultaten svåra. Mäklarnas genomsnittliga prisberäkningar stod för 36 procent.

Nu ville vi kolla om skillnaderna fortfarande var höga eller om förhållandena hade förbättrats. Därför bad vi samma mäklarhus för en icke bindande värdering - i en annan, men centrerad lägenhet.

Lägenheten 3/4 ligger på Kampen i Oslo och har en total yta på 87 kvadratmeter. Byggnaden från 1999 har en hiss, och lägenheterna med självhushåll inkluderar även ett inomhusgarage och en 24-kvadratmeter stor balkong.

Vi ville veta hur mycket det var värt. Och det skulle bli ganska enkelt.

Enligt fastighetsmäklare är lägenheten förmodligen värd mellan 2, 1 och 2, 415 miljoner på dagens marknad.

Alla - utom en - var tvungna att gå hem och räkna med priset innan vi kunde få nyfikenheten. Men mäklaren från Notar Eiendom tog det genast. Han knackade till 2, 3 miljoner kronor. I genomsnitt var lägenheten betygsatt till 2, 2-2, 3 miljoner. Klicka här för att se alla värderingar.

Avtal

Det finns förmodligen fler skäl till varför mäklarna är överens om priset.

För det första bostad ligger i ett mycket centralt område på Oslos östra änden, där det finns en hög omsättning av bostäder. För det andra såldes ett antal lägenheter i samma bostadsområde för några månader sedan. För det tredje är lägenheten ny, vilket minskar risken för eventuella skador på fastigheten - vilket kommer att minska värdet.

Men det kan givetvis också tros att mäklare har varit bättre att bedöma fastighetspriserna.

Hade vi testat pris recensioner på en bostad i en decentraliserade områden, är det tillräckligt hög sannolikhet att skillnaderna blir större. DinSide kommer att återkomma med ett sådant test under sensommaren / hösten.

Vad är ditt hem värd?

Att få mäklare att bedöma vad din egendom är värd är inte bara relevant i samband med försäljningen. Till exempel kräver vissa banker en värdering om du vill ha lån med bättre räntor.

Använder du flera mäklare, det är också mer sannolikt att du får ett betyg som kan vara lönsamt för dig när du förhandlar med banken.

Har du undrar om du ska sälja, kan det naturligtvis vara klokt att bjuda in fler mäklare att bedöma värdet. Det finns flera anledningar till varför:

Ta reda på vem du gillar bäst och som verkar mest allvarlig.Och du kan välja och vraka.

Du kan få fler citat på försäljningen. Därefter kan du placera mäklarna mot varandra - för att driva försäljningskommissionen ner.

  • Ju mer du frågar desto sannolikt är det att du får en bra pekare om vad du kan få för hemmet.
  • En enklare - och förstås snabbare - metod är att använda DinSide Property Calculator.
ADVERT

Mest populära