All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Test av luft / vatten värmepumpar

Energimyndigheten har genomfört ett test av luft / vatten värmepumpar. Enligt provets resultat kan du nu få luft / vatten värmepumpar som är nästan lika effektiva som en stenvärmepump.

- För hem där du inte kan borra för geotermisk värme, börjar en effektiv luft / vatten värmepump vara ett alternativ, säger Anders Odell, testdirektör vid Energistyrelsen.

I testet har man gjort en beräkning för energibesparing för bostäder med ett energibehov på 15.000 kWh / år, 25.000 kWh / år och 35.000 kWh / år. Resultatet visar att en luft / vatten värmepump i genomsnitt kan ge en besparing på sextio procent.

Thermia Atec var den mest effektiva av de värmepumpar som testades.

Inte förvånad

Det är Thermia Atec som har visat sig vara den mest effektiva luft / vattenvärmepumpen i testet. Det mättes för att vara alla femtio procent effektivare än den minst effektiva värmepumpen.

Läs också:

Hitta bästa värme för ditt hus

För att få huset varmt och väl är en stor kostnad för många. Kan det vara billigare för dig? Vi ger dig en guide till fördelar och nackdelar med de olika ...

"Detta är ett mycket lyckligt men inte oväntat resultat", säger Svein Nilsen, försäljningschef på Danfoss Heating Solutions. De som äger varumärket Thermia är de.

- Thermia Atec är en nyutvecklad värmepump med en helt ny typ av kontroll, vilket säkerställer att värmepumpen alltid arbetar med maximal effektivitet. Våra interna tester har visat att Atec levererar topp prestanda på alla områden. Därför är det särskilt glädjande att det nu också framträder i ett självständigt test av produkten, säger Nilsen.

Dessa är de minsta och mest effektiva

Energimyndigheten har testat 11 modeller av olika märken, däribland Bosch, Nibe och Thermia. De har testat värmepumpar i två storlekar: 7-8 kilowatt och 9-10 kilowatt.

Den lägsta effekten hade CTC EcoAir 107, vilken mättes vid 7,0 kW. Strax bakom Bosch EHP 8 AW med 7. 1 kW och Sirius S2-7 Air och Euronom ExoAir 7, 5 mättes båda vid 7,2 kW. (Sirius S2-7 Air, som också är den mest högljudda av värmepumparna testades i mars 2007 medan den andra testades i september i år.)

mest effektiva var Thermia Atec HP 11, som har en effekt på 10 .5 kW. Viessmann Vitocal-300 AW-O var näst bästa med 9,2 kW, medan IVt Premium Line A Plus 10 mättes på 9,1 kW. (Viessmann Vitocal-300 AW-O testades i juni 2009, medan den andra testades i september i år.)

Se också:

Var energismart - välj värmepump!

Idag ställs nya energikrav för nybyggda bostäder. Ungefär hälften av energibehovet kommer nu att omfattas av annan energitillförsel än el och olja / g ...

Läs hela testet Men om du ska investera i en värmepump vid 7 kW eller 11 kW beroende på husets energibehov. Lika viktigt är att betona den årliga värmefaktorn.I testet listas var och en av värmepumparna med en årlig värmefaktor mätt om huset har ett energibehov på 15 000, 25 000 eller 35 0000 kWh / år. Du kan hitta dessa siffror genom att gå in i den aktuella modellen i testet. Ju högre antal, ju mer värme värmepumpen ger.

Energimyndigheten har även testat luft / vatten värmepumpar, till exempel för ljud och varmvattenberedning.

Du kan se hela testet och jämföra resultat här.

ADVERT

Mest populära