All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Testa: Road racing brigand Mustang Shelby GT500

Varning: Detta är en "annorlunda test" i DinSide sammanhang ...

Låt oss börja med en liten historia från kontoret:

Kollega Marcussen tog resan för några år sedan. Där anställde han en Ford Mustang för att uppfylla den amerikanska drömmen. Ett helt korrekt beslut. Han kom hemma packad med stora intryck och garvad hud och gledde sig med historier som han med glädje delade med redaktionen.

"Vilken motor hade Mustang?" frågade Lorden med en skeptisk blick. "Det hade V6", säger Marcussen redan svagt böjd och redo för det oundvikliga skölj hinken som följde.

Du kan inte säga det till Herren. Att du har rest till USA och hyrde en klassisk amerikansk muskelbil. Och valda V6-motorn. Då höjs den redaktionella V8-fanatiken.

Sinnataggen: stirrar dig odjuret rakt i ögonen, det är ingen tvekan om att detta är en brutal spitfire. Foto: STEIN INGE STOLEN Visa mer

Det värsta

Sådana situationer kan traumatisera människor. Det gjorde åtminstone åt mig. För att undvika en liknande situation efter min egen resa till staterna valde jag att hitta en lite mer motoriserad muskelbil. Men hur mycket kan en Mustang verkligen vara? Jag trodde att en GT med 400-häst V8 skulle vara toppen av tranbärskakan hos hyrbilsbolagen. Tills jag snubblat på midway biluthyrning De är inte riktigt som de andra företagen, för att säga så.

Mellanöstern Porsche och lambos

De har inga svårigheter att hyra ut Lamborghini Gallardo, 911 och andra godsaker till främlingar turister som landar på LAX. Det är sant, men för dem som letar efter något speciellt är priserna rimliga. Och jag hittade något speciellt. Det var ingen tvekan - så snart jag insåg att bilen var tillgänglig fick jag det.

Du behöver inte åka till USA för att köra Mustang, det kommer också till Norge.

Detta var inte någon Mustang. Inte någon muskelbil heller. Midway var villig att ge mig nyckeln till kungen på kullen, chefen för alla muskelbilar - Ford Mustang Shelby GT500.

Enkla men RUGGED: Shelby GT500 har rena, enkla linjer, men en massiv front och en fullständig bakdel gör fordonet hårda, så en sann muskel bil ska vara! Foto: STEIN INGE STØLEN Visa mer

Datum med monster

En sådan upplevelse finns i kroppen en stund. Inte bara det faktiska körintrycket, men allt före och efter också. Från flyghjulen träffar landningsbanan en av världens mest trafikerade flygplatser. Passkøen, bagagehämtning, busservice till hyrbilsföretag. Det krämplar i kroppen. Nu kommer det närmare. Men vad händer om något går fel? Vad händer om bilen hyrs till någon annan av misstag eller den tidigare kunden förstörde det?Dessa meningslösa bekymmer uppträder plötsligt i huvudet. Jag skakar dem bort och försöker tänka positivt. Jag måste få nycklarna till den här bilen. Det är bara det.

En timme senare kom jag äntligen till disken vid Midway. Damen inspekterar däremot körkort och ber mig att fylla i alla möjliga dokument och försäkringspapper.

"Har du kört en manual tidigare?" frågar hon. Jag flörtar lite. Inte för att frågan är dum, för att det verkligen inte är. Trots allt, i USA, där få människor kör bilar med manuell växellåda. Nej, jag flyger eftersom det är helt absurt att Ford har utrustad bilen med manuell växellåda. Nu ser jag bara fram emot ännu mer ...

ENDAST: Med nyckeln till hands, skulle drömmen äntligen bli verklighet. Foto: STEIN INGE stulen mer

Max närvaro

Då jag ledde ut till parkeringsgarage där bilarna är. En av de anställda spruter av för att hämta Shelbyen. På vägen vänder han och mäter mig upp och ner med en glöd. Jag glider tillbaka. Vi pratar samma språk. Han runda ett hörn och går bort i en minut.

Då hör jag en rädsla. Det häller sig i betongväggarna. En bil lossnar i hastighet mellan staplarna. Föraren ger gasen några snabba rap. Eksosen skäller och dyker upp. Ljudet är nästan bedövande även 30 meter bort. Han stannar precis framför mig och kommer ut.

"Är du säker på att du vet vad du gör?" frågar han.

"Det här är en änka." Jag nickar bara och ler.

Han visar mig var jag kör, frågar om jag behöver lite hjälp med platsjusteringar och liknande. Jag tackar dig snyggt och han tinar bort. Bilen är min. Äntligen!

Jag börjar med att ta en runda för att studera detaljerna. En hård Cobra-logotyp i grillen i slutet av en svärmande rustning. GT500 klistermärken och en mer cobra på sidan, ränder på dörrarna och huven. Tunga 19-tums svärd med SVT-logotyp i navet. Stora Brembo bromsar. Shelby-logotypen genom bakluckan under en stor men diskret spoiler. Fyra jätte avgasrör.

Ledsen â? ?? Denna artikel är inte längre tillgänglig.

I närvaro av en sådan potent bil, är det lätt att vara ärlig: Jag har inte riktigt varit så glad över att Mustang design. Men det här är bara rätt. Helt hundra procent direkt från främre staketet till staketet.

Zero snobbism

Resväskor är säkert inrymda i en relativt gles bagage, som ses med amerikanska ögon. Tiden att se vad denna varelse erbjuder av erfarenheter på vägen. Det första intrycket när jag öppnar dörren är otvetydigt positiv. Djupa Recaro stolar med Cobra-logo på baksidan. Treey sport ratt. Och arbetets krona - en manuell sexväxlad växellåda med ett riktigt biljardkulhuvud.

NOSTALGIA: Trots att bilen har inslag av modern teknik, det är underbart att se att de bevarar något av nostalgi med en sexväxlad manuell växellåda med riktiga biljardboll huvudet. Foto: STEIN INGE STØLEN Visa mer

Resten är standard Mustang hylla i olika plastkvalitet.Men det är lite charm. För Shelbyen att inte konkurrera med Ferrari och Lamborghini på interiörkvalitet. Det kommer bara att krossa dem i trafikljusen. Men gör det det?

NULL snobbism: Fastän GT500 är utrustad med läder inslagna Recaro stolar med cobra logotyp i ryggen, är resten av det inre ingalunda snobbig. Foto: Stein Inge Stølen mer

I anläggningen stöta på sin plats, stänger dörren och sätter narkotika i rörelse. Stöta på en tung röra! Det här är fasta saker. Lyckligtvis är grippunkten ganska tydlig, inget pinsamt motorbuller här. Jag kör tyst ner en fyra-fots gata. Träd på en liten bit. Inte för mycket, jag måste spara på det roliga. Fyrtio mil, cirka 65 kilometer i timmen. Men här är något konstigt.

Jag kan inte lägga mitt finger på det ... Vad? Bilen är bra isolerad accelerator känns lyhörd och rap, styrning känslan är förvånansvärt bra ... men något är det. Då får jag det - jag kör fortfarande först! Räknaren är bara halvvägs upp i registret, vid 65 kilometer i timmen.

Hmmmm ... Jag tycker att den här rutan är hög växel! Klonk - inn med andra människor. Detta är rå.

Composer muskler på alla sidor

Redan innan jag har känt de befogenheter som helst det är uppenbart att bilen är byggd för hastighet. Allt känns "over-engineered"; supersolid och tung koppling, växellåda med jordbruksfordons känsla, mycket motstånd i ratten trots kraftstyrning. Allt strider mot vad man förväntar sig av en amerikansk bil. Jag körde nyligen en Chevrolet Camaro SS med 400 hästar och automatisk låda. Det var en ratt, växellåda enkelt och sorglös och platserna utan sidostöd. Allt var komfortorienterat och motståndsfritt, eftersom en amerikansk bil vanligtvis är.

Spelet: GT500 är lika spelbart som det är brutalt. Så snart du rör gasen kommer ryggen. Foto: STEIN INGE STØLEN Visa mer

Shelby GT500 är ingen av dessa saker. Så vad menar Ford verkligen här?

Svaret är enkelt: De har fria rep för att göra världens hårdaste muskelbil. Och de har gjort det, med en bra marginal.

Vid en tidpunkt då sportiga muskelbilar levererade mellan 400 och 500 hästkrafter bestämde sig Ford för att ta det lite längre.

De slutade inte med 500 hästar. Vad sägs om 550, samma som Ford GT superbil? Nej, vi tar lite mer. 600 då? Det är mer än BMW M5. Njaaaa. 650, kanske? Mer kraft än Mercedes SLS AMG. Nej, Ford skulle ha mer. De kom inte fram tills motorn levererade stabila 671 hästar och galen 855 Newton meter! Den närmaste konkurrenten är Chevrolet Camaro ZL1 med 580 hästkrafter. Det är direkt spinkiga i jämförelse ...

hantverk: Den brutala V8-motor är handgjorda med kärlek Fords SVT division. Foto: Stein Inge Stølen Visa mer

Världens coolaste växellåda?

Detta förklarar del. Eftersom SVT (Ford Special Vehicle Team) sin 5, 8-liters V8 med kompressor ger totalt 855 Newtonmeter, är den begränsad i vad du kan använda av växellådor. Det enda som kunde motstå stressen var den pålitliga 6-växlad lådan från Ford GT.Detta är känt för att klara nästan 2000 hästar utan förstärkningar. Over-engineered, det vill säga.

Föreställningen talar för sig själv: 0-100 går bort om 3, 5 sekunder - om du hittar en fest. Något som du förmodligen inte gör. Topphastigheten måste vara 325 kilometer i timmen. Någonting jag aldrig i världen kommer att försöka bekräfta. Vad exakt gör bilens körprestanda när du passerar 300? Även om SVT och Shelby har arbetat tillsammans för att ge den här bilen det bästa möjliga prestanda och väggrepp, är det i grunden en konstruktion med en stel bakaxel. Och det är fullständigt galenskap.

Med detta i åtanke ligger jag ut i den vänstra filen på motorvägen mellan Los Angeles och Barstow och trycker gaspedalen helt in i mattan.

"Iiiiiiiiiiiiiiiiiii!" sjunger kompressorn och jag i en kör samtidigt som basen från den fantastiska V8-eren svalnar genom coupeen. Farväl för ett ljud! Farväl för en acceleration! Jag är i tredje, ett redskap som inte stöter på 225km per timme. Efter några sekunder är nålen nära den röda linjen.

Jag har accelererat från 70 till över 200 kilometer i timmen på ett ögonblick. Det var verkligen inte meningen.

Tanken var att ge lite gas, kanske till omkring 120-130. Istället har jag brutit alla hastighetsgränser som existerar. Vad gör jag? ? Det finns naturligtvis mycket trafik här på den övergivna motorvägen, men om någon har sett mig, till exempel en polisbil, kan jag få bilen att greppas och buras ...!

HÖGT: Med två sanna rör på varje sida, ger 671-hästkrafterna V8-motorn extremt ljud. Foto: STEIN INGE STOLEN Visa mer

Vad kan jag säga till mitt försvar? Tja, först och främst reagerade jag knappt på resande fot. Accelerationen var så hård, så oväntat rå. Med mina ögon planterade mot horisonten inser jag inte hur snabbt det var innan det var för sent.

Jag har aldrig provat några droger. Men jag kan föreställa mig att känslan är ganska lik den här. Känslan av att ha gjort något riktigt dumt. Något som är olagligt. Något som ger en ögonblick eufori, så att du är helt hookad. Det är problemet - jag har smakat det. Jag vill ha mer. Mycket mer!

Crazy Speed ​​Machine

Efter några timmar med utforskning hittade jag äntligen platsen. En privat asfalterad sträcka och en övergiven torr sjö. Båda delarna står till min förfogande. Jag tvekar inte en sekund. Bilen ligger fortfarande i mitten av asfaltbanan. Vägen försvinner i en linjalinje i avståndet i båda ändarna. Är det här en dröm? Sällan har jag varit så nära en autofil fantasi. Nu kommer det att bli uppfyllt. Ge först. Långsam varvtal Kopplingen dumpas.

Huvudet pressas mot nackstöd, röken stiger i speglarna. Däcken spinner bara, men bilen skickas till horisonten i hållbar takt. Andra ger, hjulet spinn fortsätter! Sextio miles, åttio, tredje ger, stussen loggar än en gång, men slutligen finner hundra, hundra tjugo, ett hundra och fyrtiohundra sextio, jaaaaaaaa! Fantastiskt!! ! ! Needle närmar sig 180-märket och jag vet att häcken börjar flöda. Hmmm, jag tycker att det är dags att ge upp ...

Bilen hade mer att fortsätta. Myyyye mer. Jag passerade 170 miles, närmare 280 kilometer i timmen. På fjärde natten. Du svarade, Shelbyen har två mer! Hur fort är den här bilen, verkligen? ? Jag tvivlar på att det kan hantera 325 kilometer i timmen om raderingen är tillräckligt lång. Men med en sådan instabil häck skulle jag inte rekommendera någon att försöka.

Mad Max föreningar

På väg ut till en dränerad sjö mitt i Mojaveöknen, jag försöker ta reda på vad den här bilen verkligen är. Muscle car entusiaster brukar köpa Mustang för att spela Steve McQueen i Bullitt. Men det är verkligen inte känslan jag kommer hit, jag kör i ett surrealistiskt, långväga ökenlandskap mitt i det amerikanska ödet. Den muttra V8 spricka kompressor vinande ljud, manuell växellåda, den tunga koppling, rowdy utseende - summan av alla dessa saker påminner mot en helt oväntad plats, på andra sidan av jorden.

Detta är inte Bullitt. Detta är Mad Max.

DREAM CAR: Ford Mustang Shelby GT500 är den ultimata muskelbilen, och på den torra sjön visade det vad det är bra för. Foto: STEIN INGE stulen mer

I jakten på den ultimata amerikanska muskelbilen erfarenhet har jag alltså hittat en doning som påminner mig om en australisk, post-apokalyptisk landeveisgærning. Som både amerikaner och australier säger, "vad som helst flyter din båt". Det här flyter min båt, det är säkert. Och drömmen verkar inte bli värre eftersom min dag i Shelby GT500 fortsätter. Nu är det bara jag, bilen, en torr sjö och 671 hästar till ditt förfogande.

Sluta aldrig på det.

Fakta: Ford Mustang Shelby GT500

 • Motor: V8, 5, 8 liter + kompressor
 • Effekt: 671 hk V / 6500
 • Vridmoment: 855 Nm v / 4000
 • Topphastighet: 325 km / t
 • 0-100: 3, 5 sek
 • CO2: 304 g / km
 • Förbrukning: 1, 24 l / mil
 • Vikt: 1792 kg
 • L / B / H 478 / 188/139 cm
 • bagage: 380 liter
 • Pris för en natts logi takt Midway Biluthyrning: Omkring 2500 miljoner
 • ADVERT

  Mest populära