All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Terrass? Då behöver du dessa!

En terrass, särskilt de av trä, behöver vård att förbli välkomnande. Det är inte bara väder och vind, men allt detta går med det, vilket har en sorglig tendens att ligga på terrassen igen. Pollen av vår, jord, sand och lera under hela säsongen, blommor och löv, fågelskådning - terrassen lever ett svårt liv.

Varje vår har vi en träterrass en fast ritual som består av att städa terrassen och titta på den efteråt. Vissa väljer att dekorera, de få väljer en ytbehandling som döljer trädets struktur, eftersom slitage blir synligare då.

Men vad är det mest effektiva sättet att få terrassen tillagad?

Läs också: Spring billigast terrase

Chemistry and Physics

Har du en terrass som inte är på toppen av en annan byggnad som ligger flera häst längder framför det gäller spill eller mässar. Vår terrass på tryckkänsliga bord ligger på marken, och det kallas "uteplats" på andra håll i världen. Då är det inte nödvändigt att ta och du kan frysa allt du behöver med vätskor i processen.

Nyckelordet SKIFTAS. Det gör allting både snabbare och mindre tröttsamt.

Först smörjer vi på terrassen. Ämnet hälls i en hink och vi använder en kostymspån med fastsatt svamp. Vi har utformat själv, genom att borra ett lämpligt hål i en planka och kalk på en biltvätt svamp med en generös portion av tuffa och väl smältlim. Det har varit i flera år.

Sponge på handtaget gör jobbet lättare Foto: Brynjulf ​​Blix mer

Så du behöver bara doppa i slutet av svampen i hinken och distribuera läkemedel utanför terrassen.

Efter det att läkemedlet har arbetat enligt instruktionerna på kannan är det dags att ta bort och det lösta gödsel i processen och vi tar upp en högtryckstvätt.

Det är dock inte lämpligt att använda högtryckspyloner direkt på trä! Den kraftfulla strålen torkar snabbt av både lösa plattor och mjukare delar av ytan, och resultatet blir avskärdat och ojämnt.

Vad du borde ha är en roterande terryvas som du monterar på högtrycksbrickan. Inuti är det två munstycken vridna ner och snedställda så att de roterar med hög hastighet när vattentrycket slår på.

Undersidan munstycken roterande armen Foto: Brynjulf ​​Blix mer Stäng upp av munstycket Foto: Brynjulf ​​Blix mer

De strålar som drabbade terrassen är inte lika kraftfullt som den som kommer direkt från högtryckstvätten, dessutom distribueras snabbt över ett större område. Håll det bara på uteplatsen och flytta det långsamt över och lite fram och tillbaka när det behövs i ett extra smutsigt område.

På vår 40 kvadratmeter terrass tar det mindre än en halvtimme och du kommer inte bli trött i dina armar eller rygg.

Uteplatsen måste vara torr innan den behandlas med olja eller pensel.För att hjälpa lite, använd fläkten för att ta bort vattnet som ackumuleras på ytan.

Läs också: 10 steg för en god våren

Roll linjal

Vi oljor vår terrass, och här använder vi återigen en axel på växel. Vi använder en bra och lödfärgsvals som skruvas på en kostym. Vi brukar köpa den billiga utgåvan av några tiotal som kommer komplett med veck och kasta den efter användning.

Rulla axeln, bekvämt Foto: Brynjulf ​​Blix mer

Oljan hälls i facket, valsen doppas och läkemedlet fördelas, så är det bara att rulla bort över terrassen och fördela oljan jämnt så att det finns pooler av olja . Det tar ungefär ett kvartal. Låt sedan oljan penetrera och eventuellt olja igen över områden som har varit särskilt torra och blöt in oljan i träet. Det är viktigt att oljan mättar träet helt i ytan för att undvika att damm och smuts tränger igenom porerna.

Sedan är terrassen redo för en ny årstid!

(Artikeln har tidigare publicerats på DinSide.)

ADVERT

Mest populära