All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Terrasseliv med SPF

- Ser du fläckar på läktaren, tränger vattnet i träet och att det ser tråkigt, bör uteplats rengöras och få ett nytt skikt beis, säger Thor Ingar Røneid, paintmaster och teknisk rådgivare för Butinox Terrasse Products.

Terrassens huvuduppgift är att skydda träet från solens UV-strålar. Både solen, regn och snö bär på tallriken och gör trädet kaklat, matt, deformerat och fullt av sprickor. En slagpinne motverkar detta slitage, vilket gör plattan både snygg och hanterar vind och vind i flera år. Materialet går in i materialet och förhindrar penetration av fukt, krympning och sprickbildning.

En pigment SPF

Terrace Stain kan brytas i många färger och pigment i fläcken hjälper till att skydda träet mot röta. Foto: Beckers

Terrassbökan ger också en vacker glans och färg, samtidigt som man betonar träets mönster och gör plattan lätt att göra. Boken kan brytas i många färger för att passa huset och omgivningen. Färgpigmenten skyddar mot UV-strålar, vilket innebär att träet håller sig längre.

- Välj gärna en terrass fläck som är i harmoni med fastighetens fasad och skapa harmoni mellan fasaden, golv och möbler utomhus, säger Bjorg Owren, creative director IFI. nr.

Du kan få en grå tallrik som ser utslitna ut utan att vara kakel, markera uteplatsen med en elegant brunaktig färg eller få en vacker sandyterrass. Smak och nöje, och träets egen färg, bestämmer resultatet.

Du kan få en grå Platting som ser vittrade utan att vara delad, markera uteplats med en elegant brun svart färg, eller få en naturlig grönfärgad terrass. Foto: Nordsjö

Små ansträngningar varar länge

Ansökan appliceras i en rock, som ofta är tillräcklig för att ge ett adekvat skydd. Foto: Butinox

Om du gör jobbet korrekt kan det ta flera år innan du måste vrida plattan igen, förutsatt att den rengörs regelbundet.

- Terrassuthyrning är enkelt och lite tidskrävande. En nybildad terrass kan vara ren i flera år om den rengörs årligen, säger Chresten Nielsen, paintmaster och teknisk chef i Beckers.

Vill du ändra färg eller terrassen har varit två till tre lager med några år, är det fördelaktigt att rengöra och återställa läktaren innan den nya fläcken tillämpas. Då används en starkare agent som både rensar och tar bort rester av gammal fläck från insidan av materialet. Det ger träet den naturliga färgen tillbaka, och utgör en bra grund för en ny rund av beis. Boken appliceras i en kappa, ofta tillräckligt för att ge adekvat skydd.

- Med bra förberedelser blir resultatet bra, oavsett om du köper ett billigt eller dyrare spel.Om förberedelsen saknas eller dåligt genomförd blir resultatet dåligt, även om du köper den dyraste produkten, säger Bjørg Owren.

HUR RENGÖRAR TERRASSE:

För rengöring av terrassen använd starka tvål som måste spolas ordentligt innan du applicerar en ny borste. Foto: Jordanien

Använd en mild rengöringsmedel avsedd för underhåll för årlig rengöring och före upparbetning utan djuprengöring. På gammalt och skärmad trä med många rockar avlägsnas tidigare behandling med starkare medel. Detta är tillgängligt i två huvudtyper, för användning i ett eller två steg. Tvåstegsbehandlingen består av en stark alkalisk tvål och ett surt medel som neutraliserar substratet efteråt. Allt-i-ett betyder rent och utan behov av neutralisering. Skölj därefter noggrant med rent vatten. Välj ett tvättmedel som hör till samma system som fläcken.

- Ett vanligt misslyckande av enstegsbehandling är att skölja tillräckligt. Då kommer du att undvika ett substrat där det finns rester av det botemedel som tar bort benet, säger Thor Ingar Røneid.

Tvåstegsbehandlingen kräver mycket mindre sköljning, eftersom det andra steget neutraliserar såpen effektivt. Det betyder att det inte finns några tvål och andra saker som skapar ojämnt utseende. Dessutom ger en tvåstegsbehandling en sann blekning av träet. Detta är särskilt viktigt om du vill ändra färgen på en ljusare nyans, eller om träet är nytt och kännetecknas av impregneringsvätska.

Vid soligt och varmt väder är det en fördel att fukta ytan med vatten innan du applicerar tvättmedel. Detta förhindrar att produkten torkar innan den har tid att arbeta och kan spola bort. Skruva med en pensel, skölj noggrant med vatten och låt torka.

Läs förpackningen och följ noggrant tillverkarens instruktioner om blandning, applicering, arbetstid och sköljning.

FRÅN DITT TERRAS:

Applicera pärlan med en rulle och applicera den med en platt, bred borste. Spelet ska inte bilda en film. Foto: Kristian Owren / IFI. nej

När plankan är torr och fuktinnehållet är under 16 procent kan en ny fläck appliceras. Torka först lossa träfibrer med slippapper på en slipskiva eller med en slipmaskin om slitaget är stort. Ta bort allt slipmedel.

Applicera pärlan med en rulle och applicera den med en platt, bred borste. Arbeta över högst tre bord i taget och hela bordet för att undvika sköldar. Ämnet måste vara helt ritat och inte bilda en film. Några våta fält med överdriven fläck stryks ut före torkning till en klibbig hud. Normalt är en kapp tillräcklig, men om träet absorberar mycket smuts kan behandlingen göras i två lager.

Terrassen måste torka innan den utsätts för regn och bör inte användas i direkt solsken. Det är viktigt att följa tillverkarens instruktioner om beredning, appliceringsmetod och torkningstid.

ADVERT

Mest populära