All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Terrassvärmare: Att välja rätt

Vi älskar att sitta ute på sommaren, men den norska sommaren kan vara av varierande kvalitet och ofta för kort. Om du inte har en uteplats, kan en terrassvärmare vara lösningen. Det finns oändligt många olika produkter på marknaden. Vilka egenskaper är viktiga att ta hänsyn till? Jogrim Aabakken är ett testoffer i konsumentrådet och har tagit ett djupt dyk på marknaden.

- Erfarenheten är mycket högkvalitativa skillnader, säger Aabakken. Värmeelementets kvalitet kommer att ha lika viktig livstid som den teknik du väljer, fortsätter han.

Kort, medium eller långa vågor

Terrace värmare kan delas in i tre huvudkategorier: kortvågiga, medel våg- och långvågiga värmeelement kan Aabakken berätta. Han råder dock för att undvika långa våg värmare som kommer att ha liten effekt om du installerar dem inomhus, och rekommenderar därför kortbølge- eller mellanvåg värmare på en terrass.

- Då måste du vara uppmärksam på hur terrassen är gjord, säger han.

Om terrassen skydd mot väder och vind, med väggar och förvärvaren, värmer en mellanvåg normalt vara det bästa valet, tror Aabakken. Det har också en mer dämpad ljus och värmer värme. Om det finns mycket dra eller vind på terrassen, å andra sidan, kommer en kort vågvärmare att ge den mest erfarna värmen. Också monteringen bestämmer hur lätt du får det. Som grundregel kommer förmodligen att dra större nytta av två relativt svag varmare än med en kraftfull värmare, menar han, kan du komma in i strålningsvärme från olika vinklar.

- Man bör också ta hänsyn till strömförsörjningen, och effektkretsen uteplats värmaren för att vara anslutna punkter Aabakken, vilket betonar att ett pris av 16 ampere maximal lastkapacitet på 3680 watt, medan hastigheten för 10 ampere maximala motstå 2300 watt.

- Också vara medveten om att många kortvåg varmare drar häftigt med kraft för att starta nu, och kräver därför en så kallad långsam säkring, tillägger han.

Lifetime

Ökad temperatur på värmeelementet ger ökad ljusstyrka, och dessutom kommer ökad temperatur att ge en reducerad livslängd. Arbetstemperaturen hos terrassvärmare varierar mycket beroende på vilken våglängd som önskas, men är vanligtvis mellan 800 och 1600 grader. Livslängden är starkt beroende av värmeelementets kvalitet. En bra medium värmare våg kan ha en livslängd på mellan 6000 och 12 000 timmar (250-500 timmar), medan en kort våg värmare baserat på halogen-teknik skulle ha en förväntad livslängd på ca 5000 timmar. En kortvågsugare utan halogenteknik avskräcker Aabakken.

- Notera också att terrassvärmare är inte förtjust i plötsliga rörelser eller vibrationer som kan förkorta värmeelementet liv avsevärt, framhåller han.

liv kommer också att påverkas av uteplats värmaren utsätts för luft, så att det kommer att vara nödvändigt, även om det inte skyddas, både reflektorn och en visuell är aluminium, rostfritt stål eller andra material med hög vatten och UV ser formning.

Underhåll

- Om en uteplats värmare måste kasseras på grund av att värmeelementet är borta, är det negativt för både plånboken och miljön, säger Aabakken och rekommenderar att undersöka huruvida värmeelementet kan bytas ut innan de agerar.

Undersökningar Konsumentrådet har visat att många modeller inte ger kunden den här möjligheten. I så fall måste du använda en specialist som blir dyr. Det kan också vara svårt att få nya saker. Därför rekommenderar Aabakken att värmeelement är tillgängliga för den valda modellen.

Säkerhet

Många väljer fasta terrassvärmare, men fördelen med de fristående modellerna är givetvis att de kan flyttas om det behövs. Terrassvärmare kan bli mycket heta, och det är därför viktigt att vara medveten om att det finns risk för värme i samband med fristående modeller.

- Köp aldrig en fristående uteplatsvärmare utan en enhet som skär kraften om värmaren ska rulla, uppmuntrar Aabakken.

En rulle kommer också att leda till att värmeelementet röker. Fristående modeller kan också utsättas för vibrationer i högre grad än fasta varianter, vilket kan förkorta värmeelementets livslängd.

- Dessutom bör det noteras att lågplacerade modeller kan vara en risk för barn och djur, utan att falla över, säger han.

En allvarlig tillverkare kommer att specificera minimiavstånd till väggar och tak, samt minst monteringshöjd, så att värmaren inte utgör någon risk för brännbart material, och man bör vara medveten om att de flesta terrassvärmare för att monteras horisontellt.

Bonus

Många terrassvärmare levereras utan kontakt och saknar strömbrytare. De flesta har också ingen strömstyrning och arbetar därför hela tiden med full effekt. Med tanke på att utomhustemperaturområden, kommer det naturligtvis att vara en fördel att kunna reglera värmaren makt, dessutom skulle det också vara till nytta när det gäller energiförbrukning och miljö.

- Lyckligtvis finns det avancerade modeller utrustade med både strömbrytare och kontrollmöjligheter, stänger Aabakken.

ADVERT

Mest populära