All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Gallergolv: Massor att välja

Även om endast några år sedan var lite annat att välja än den vanliga tryckimpregnerat brädor, har butiker nu ett brett utbud av behandlade och obehandlade träet till uteplats. Vad som är bäst för dig beror på plånboken, hur mycket tid du har för underhåll, såväl som din smak och njutning.

"Normal" tryckimpregnerat

Det finns fortfarande grönaktig, impregnerat trä vinnare på marknaden för trädäck, enligt Rune Kjølberg, kategorichef för timmer vid Løvenskiold Trade.

- Det är den som säljer mest med oss. Men vi ser en tendens att människor väljer bredare och mer kraftfulla bord nu än för några år sedan. Medan bestseller var 21 x 95 millimeter för ett par år sedan, har vi nu sett att fler och fler vill ha kraftfulla 28 x 120 millimeter, säger Kjølberg.

Detta beror på trender, ekonomi och hållbarhet, tror han. Kraftfulla tabeller ser lite mer exklusiva ut än smala. De är lite dyrare, men ger också en mer stabil terrasserad golv.

- När du går upp i en dimension på borden kommer det att finnas mindre plattor och sprickor, säger Kjølberg.

Dagens tryckimpregnerade material innehåller mindre miljöfaror än tidigare. Innan bestod impregneringsmedel av koppar, krom och arsenik, medan idag finns det endast tillåtet att använda kopparorgan, härav beteckningen Cu-impregnerat trä. Modernt cu-impregnerat trä betraktas inte som farligt avfall. Men eftersom det är nästan omöjligt att se skillnad mellan gamla och nya tryckimpregnerade material bör impregnerat träavfall levereras till kommunens godkända insamlingsplatser. Rester av tryckimpregnerat trä bör inte brännas.

Under användning kommer små mängder kopparsalter i kopparimpregnerad däck att tvättas ut. De kommer att binda i det övre jordskiktet där konstruktionen står och förblir där. De är sålunda lite tillgängliga för växter, djur och människor. Ytbehandling kommer att minska utlakningen. Det är därför ett bra miljöargument att behålla en Cu-impregnerad terrass med en pensel eller olja.

Tryckimpregnerade däckkostnader kostar ca. 100-130 kronor per kvadratmeter.

Royal Impregnated

Royal Impregnation är en något mer avancerad behandlingsform och består av två processer. För det första impregneras träet på vanligt sätt, vilket gör träet kopparinnehållande. Efter impregneringsprocessen kokas träet i industriell linolja. Oljetätningen minskar fuktabsorption, svullnad, krympning och sprickbildning och ger ett stabilt arbete. Priset är från ca. 250 kronor per kvadratmeter.

Våra material levereras med 50 års garanti mot bortskaffande. De behöver aldrig måla eller fläcka, men efter ett 7-8 år kan utseendet förbättras med lite olja, säger Brynjar Ansnes Moe i Talgø, som producerar Møre Royal.

Kungligt impregnerat trä kommer både ofärgat och färgat, beroende på om tillverkaren lägger till färgpigment i linoleumkakan eller ej.Nästa år kommer Møre Royal inte bara i naturen, brun, röd och mörk, men även i grå, meddelar Moe.

Thermotre

Att värma trä är också ett sätt att göra materialen mer robusta. Processerna är att veden värms till en temperatur på 180-250 grader, samtidigt som syreförsörjningen reduceras. Detta gör träet mer stabilt och resistent mot svamp och ruttning. Trevirket tillsätts inga kemikalier, och är ursprungligen avsett att användas helt obehandlat. Med varmt väder får borden en grå patina. Om du vill behålla den bruna tonen som kommer från värmebehandlingen kan du använda oljeträet med speciell olja.

Det finns olika skogar som värmebehandlas: Tall, gran, aska, ek, bok och poppel är bland de sorter som kan användas. Termofuru kostar ca. 400 kronor per kvadratmeter, medan värmebehandlad ask riskerar att betala mer än 1 000 kronor per kvadratmeter.

Thermo Royal

En relativt ny sort på den norska marknaden är så kallad Thermo Royal terrass. Som namnet antyder är dessa material värmebehandlade, sedan kokta i raffinerad linolja. Således får träet den stabilitet som erhålls genom värmebehandling, plus motståndet och den exklusiva finheten hos linoljebehandling. Materialet kan vara ett bra miljöval eftersom det inte innehåller tungmetaller. Priset är ca. 550 kronor per kvadratmeter.

Obehandlat trä

Vissa träprodukter ligger närmast impregnering från natursidan. Sibirisk lark, som har vuxit långsamt, har bland annat täta förlängningar och ett sådant högt innehåll av fett och harts att den är resistent mot svampar och ruttning. Men även kärnved från andra träslag, till exempel ek, tall och lark, innehåller naturligtvis ämnen som gör att de drar lite vatten och därmed varar längre än annat obehandlat trä. Obehandlat trä får en silvergrå färg när den är ute i väder. Priset på sibirisk lerk är ca. 400 kronor per kvadratmeter.

Kebony

Under de senaste åren har Kebony blivit ett starkt varumärke på den norska marknaden för modifierat trä. Kebony kan, om det är komplicerat, placeras i säcknamnet "furfurylerat trä". Men helt enkelt är Kebony wood impregnerat med en proprietär patenterad vätska som består av jordbruksavfall. Vätskan gör träet motståndskraftigt mot svamp och röra och dokumenteras också miljövänligt. Ett antal Kebonyprodukter har tilldelats svanenmärket.

Kebony behöver i princip inget annat underhåll än vanlig tvätt. Oljor, du kan behålla den naturliga solbränna som träet kommer från impregneringsprocessen. Om man väljer att lämna, får träet så småningom en silvergrå patina.

Kebony är gjord av olika skogar. Den vanligaste tallet kostar omkring 350-400 kronor per kvadratmeter.

Komposit

Komposit är en blandning av trämassa, plast och bindemedel. Materialet uppträder således något annorlunda än vanligt trä: Det blir inte helt dött, men i den utsträckning som rörelsen uppstår kan den krympa och expandera något i längdriktningen, så mycket inte i bredden av vanligt trä.

- Komposit är förmodligen det mest underhållsfria terrassgolvalternativet vi har, eftersom det också håller färgen mycket bra utan att behöva göra något annat än tvätta bort smuts och damm, säger Rune Kjølberg. Dessa funktioner gör det allt större intresse för materialet, även om det har en relativt liten del av den totala marknaden. Priset, från cirka 550 per kvadratmeter, innebär också att det för närvarande inte säljer i kvantiteter i Norge.

Svåra förhållanden

Terrassen har ett tufft liv. Om det inte är helt täckt utsätts det för en komplex kombination av ljusstrålar, värme, kyla, regn, fukt och mikroorganismer. Vilken typ av material är slutligen bäst lämpad för liv och underhåll, det finns ingen känsla.

- Det är särskilt lämpligt att skydda däcket mot. Olika typer av ytbehandling, liksom användningen av vissa typer av kärnvete, bidrar till att minska vattenabsorptionen och skydda mot svamp. Men det är inte alltid priset på produkterna speglar hållbarheten. Den mest hållbara mot skräp är i stort sett trycket impregnerat, säger seniorforskare Per Otto Flæte vid forskningsinstitutet Treteknisk.

Även om han hade byggt en terrass idag, skulle han välja impregnerade trä eller obehandlade kärnvävda.

ADVERT

Mest populära