All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Terrass: Sörj för god förankring

- Skruvar är i allmänhet bättre än naglar, helt enkelt för att de sitter bättre och därmed håller längre.

Det står produktchef Lars Gulbrandsen hos träproducenten Bergene Holm. Men naglarna är inte helt ut. Det finns sorter med spår och lite extra längd, vilket innebär att det kommer att ta mer ansträngning innan de kommer ut igen. Fördelen med naglar är att arbetet går mycket snabbare.

Men de flesta människor svär fortfarande på skruvar. Två saker är särskilt viktiga att komma ihåg när du hittar de rätta. Först och främst måste skruvarna vara lämpliga för det klimat som ska användas i. För det andra måste de vara tillräckligt långa för att borden ska fästas.

Väder & Vind

- Skruvar med beläggningar som skyddar mot rost är de mest sålda. Om du bor i ett torrt inomhusklimat är det tillräckligt bra. Men du bor närmare kusten måste ha rostfria skruvar så att de kommer att stanna i havsluften, säger produkt- och marknadschef Bjarne Nordvik i Christiania Nail Works. Oxygenskruvar är vanligtvis de dyraste, men de håller sig bättre än de med beläggningar och det "vanliga" rostfria stålet när klimatet är tufft.

Längdräkning

I Norge är 21 och 28 millimeter den vanligaste tjockleken på plankan. För dessa bör du använda minst 45 och 55 millimeter långa skruvar. Poängen är att få gängpartiet hela vägen ner till strålen.

- Det måste inte finnas någon tråd i själva plankan. Det måste vara skruvens trådlösa område. Annars kommer du inte att få det ordentligt, säger Nordvik.

Sväng höger

Han tippar också skruvarna inte skruvas för långt in uteplatsen bordet. Då öppnar de fibrerna i träet, och då får du mörka fält när vattnet samlas i groparna.

- skruv ska vara i nivå med bordet, kanske en millimeter ner som fiber endast böjer, men inte förstört, säger Nordvik.

Det är också viktigt att skruven inte fästs för långt till kanten eller för nära mitten av bordet.

- Slår du för nära ändarna, kan du snabbt få sprickor, men du är för långt in i mitten av tabellerna trä kan böjas uppåt. Mellan 1 och 2, 5 millimeter är perfekt, säger Gulbrandsen.

Hidden Feast

Vill du inte att skruvhålen ska visas? Det finns olika system och skruvar som kan användas för dolda fästanordningar. En av fördelarna är att du till exempel kan mala terrassen utan problem. Skruvarna är fixerade snett på sidorna av däcken.

- Vi har en lösning som består av specialskruvar, specialbitar och en mall. Med detta system, kallat Camo, kommer skruvarna in där de går utan att förstöra träet. Skruvarna har fransar som gör att brädorna inte spricker och systemet kräver ingen förborrning. Det sparar mycket tid under ditt arbete, säger generalchef Arne Franck-Petersen i Terrassspecialisten.

ADVERT

Mest populära