All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Termiter finns i Norge

- I discipliner finns detta ganska sensationellt. Det är väldigt sällsynt att termiter upptäcks i Norge, säger Espen Roligheten, biolog och skadedektsingenjör i Anticimex.

Det var i november att företaget kontaktades av en husägare i Västra Norge som hade hittat små hål i talaren på det organ som han köpt från USA. På utsidan av hålen låg små högar av överlevande.

Laboratorietesterna avslutades nyligen och visade att det fanns termiter i orgeln.

Ytterligare norra

En tredjedel av termiterna finns i Afrika. De trivs bäst i varma områden.

- De sprider sig och har etablerat sig i flera länder i södra Europa. Villkoren kryper norr, troligen på grund av global uppvärmning och handel, säger skadedekniker.

Läs också:

Så här håller du musen ut

På hösten och vintern drar du möss i stugor och hus. Se hur du blir av med musproblemet.

I Norge kommer de att kunna göra bra inomhus när det är över 20 grader. Torrt, uppvärmt inomhusklimat passar dem bra.

- Vissa främmande termiter har spridit sig kraftigt från Spanien till sydöstra Frankrike och norrut. I Paris utgör de nu ett problem i uppvärmda byggnader året runt. De kan inte göra i det vilda i Europa, men man kan inte utesluta att de kan ta boning i samma miljöer i Norge, det vill säga helårsoppvarmete träbyggnader, säger regissören Preben Ottesen på FHI.

Det finns också termiter i Portugal, Italien och Grekland. England har också haft en lokal utbrott.

Enligt Ottesen kommer termiter ibland till Norge med importerade föremål. År 2004 mottog norska folkhälsoinstitutet prover av termiter som attackerade en träbåt som importerades från Florida till Østfold. Andra tider har det förekommit trävaror som köptes i Afrika.

Ätahus

Utseendet liknar kackerlackor och knäböjare. De är också upptagna för att vara en typ av myror. Men en termit kan lätt separeras från en myr eftersom den inte har den typiska sprickan på antennerna.

Det finns goda skäl till att du inte vill ha dem i huset.

Läs också:

Bra tips för trästrålar

Måla innan du spikar!

- De äter trä och kan förstöra hela huset. I Norge har vi husbukk och randig borebille som äter trä, men i mindre utsträckning. Dessutom har vi loggar, vilket gör tider på tre. Termiter är i sin egen kategori. Medan stockar gör ett bo eller två i bostaden, kommer termiter bara att äta och äta. De bryr sig inte, säger Espen Roland i Anticimex.

Han var nyligen på ett seminarium i USA där det konstaterades att 20 procent av skadedjur i landet kan relateras till termitattacker.

Termen är uppdelad i tre grupper, och de så kallade Drywood termiterna anses vara potentiella invandrare till Norge. I fullblomman kommer ett dussin att ha någonstans mellan 2000 och 5000 personer.

- 1000 termiter kan äta 210 gram timmer per år. Då är det värre med bakeriterna, som kan skapa samhällen med fem till sex miljoner individer, säger Roligheten.

Bageriillverkare kommer knappast till Norge på grund av de låga temperaturerna i jorden här.

Se även:

Hur man blir av med insekter och skadedjur i huset

Insekter och insekter i hemmet är äckliga och frustrerande. Men med dessa djupgående tips kan du förebygga och bekämpa fruktflugor, getingar, mal och myror.

En av de termiter som kom till Norge med organ från USA. Foto: Einar Langøen

Sexkantiga pallar

Anticimex kommer att ha större beredskap för nykomlingen i framtiden. Men det är inte bara enkelt.

- Termiter är dolda mestadels. Du märker inte någon av dem innan du går på en trappa och den ger upp, eller öppnar en vägg och hittar bara luft där trä ska vara. De lämnar en karaktäristisk avföring, som ser ut som små, sexkantiga pellets, säger Tranquility.

Orgelägaren har antagligen haft termiterna där i fem år. Skadedekniker har inte funnit att de har spridit sig till andra ställen i hemmet, men har det under övervakning.

ADVERT

Mest populära