All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Fläck terrassen på 1-2-3

Terrassen är vanligtvis den del av hemmet som är mest utsatta för väder och vind, och följaktligen också den del som behöver mest vård och underhåll.
Hur lång tid det kan gå mellan när du lacker terrass beror på vädret där du bor, liksom terrassen är täckt eller inte - men med att färga minst vart tredje år måste du nästan räkna med.
I gengäld får du en hållbar terrass som inte plattar.

Kontrollera fukt

Terrassen måste vara ordentligt torrt innan lack, annars fungerar spillo.
Har du en ny terrass tryckimpregnerat trä, kan man inte riktigt vet hur torrt det är, eftersom det beror på hur länge materialet har varit i lager.
Om de kommer direkt från fabriken virket blir fuktig i flera månader, och för att vara på den säkra sidan är det möjligt att vänta på en säsong av betning.
- Men om materialen har varat en stund, behöver du inte vänta så länge. Köp en enkel fuktmätare för att hålla reda på när materialen är torra nog.
Fukt i trä måste vara under 16 procent, säger marknadschef Mette Dahl i Nordsjön.

Tvätta

Innan du börjar borsta, se till att substratet är rent.
- Om terrassen klistras, kommer du att korsa med en bäver på terrassen. Den kan appliceras med en rulle eller borste. Låt verka i några minuter innan du går vidare med hård borste och sedan spola väl med en trädgårdsslang, säger Tom Arne Simonsen, som är en maskinbefälet på teknisk service på Jotun.
Poängen är att bli av med vad som löses av det gamla djuret. Om du har impregnerade tabeller som inte har blivit färgade tidigare måste du tvätta substratet innan du börjar.
Det är delvis på grund av trä "svettas" ut impregnering och detta lägger nästan som ett slags damm på material när de torkar, säger Mette Dahl Nordsjö. "
Hon rekommenderar en grundlig ren t.ex. Tinova Wood Cleaner
-... det finns en terrass renare med lite lut där man blandar med vatten i en hink Blöt första terrassen med en trädgårdsslang, sedan smeta tvål blandningen i överskott med en borste, kvast eller liknande Låt verka i tio minuter, och sedan gå vidare med terrass scrub, ofta med förlängningsaxeln - eller använda en högtryckstvätt med terrass sänkor, säger Dahl
använd inte konventionell högtryckstvätt rakt ner i trä -.. det kommer att leda till att trä splittring
Efter diskhon måste träslöjd få torka några dagar Hur länge beror på vädret -... men en liten vecka kommer till stor del att hålla bra, så länge det inte regnar mycket
i den ljusa solen torktid blir kortare

Green Cut

Terrace Beis inte fast. Det vill säga att substratet kommer att se igenom, även om du väljer en färgad färgfärg.
- Om din utgångspunkt är impregnerat trä, har materialen en grön mantel. Detta kommer att påverka slutresultatet, och särskilt för de ljusare färger som ljusgrå, som är så populärt nuförtiden, säger Mette Dahl.
Det går inte att titta på färgdiagrammet i butiken när du väljer färg. Be för verkliga prover med målat impregnerat trä - detta kan hittas i välsorterade lackeringsverkstäder.
Om du tidigare har målat trä och välja en annan färg, du borde ha gått extra noga med terrass fläckborttagningsmedel. Ju trevligare din bas är - desto trevligare blir det slutliga resultatet.

Måla och torka

När ytan är klar börjar du bara färga. Proffsen skulle vilja använda en rulle förlängningsaxel, plus en liten borste till sidorna av borden.
- Skjut en till två tabeller i längdriktningen åt gången. Terrace Stain torkar relativt snabbt, och om du inte följer tabellerna riskerar fula sömmar och fläckar, säger Simonsen i Jotun.
En av de viktigaste sakerna för ett bra slutresultat är dock att du inte spenderar för mycket tid.
- Apparaten ska inte bilda en film ovanpå träet, den ska komma in. Om något stannar överst, torka av det. Det är till exempel trevligt att använda en rulle som du kan låsa; första fläckar du med rulle i vanlig vy, lås sedan rullen och använda den för att torka bort överskottet fläcken, förklarar Simonsen.
inte har en rulle som kan låsas, kan du även använda en luddfri trasa. Dammar som inte torkas bort kommer att bilda en klibbig yta som så småningom börjar flamma eller skydda.
Våga inte i direkt solljus, eftersom torkan kommer att torka för snabbt. Men se till att det inte heller finns någon nederbörd den första dagen.
Om du vill ha perfekta resultat, be inte för en natt före nattfrost.

En till två skikt

Om du behöver en eller två lager beroende på fläcken du väljer, och hur bred du vill få det. Det finns olika varianter på marknaden.
I allmänhet, vattenburen terrassebeiser med UV-skydd bästa skyddet mot solen, som är en av de timmer värsta fiender, eftersom det torkar ut.
Oljebaserad terrassebeiser kan i sin tur vara ett bra alternativ i västra och platser där det regnar mycket.

ADVERT

Mest populära