All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Tio tips för en vacker trädgård

Sommaren ligger precis runt hörnet och det är dags att ställa in trädgården. För vissa är trädgårdsarbete ett spel, medan andra är nybörjare, och då är det snabbt att göra några förluster. Oavsett om du är frisk eller erfaren, kan du njuta av både fördelarna och de goda hobbyerna och inspirationen. Med lite planering och några enkla steg kan du skapa trädgården du drömmer om.

1. Se hela

Det är viktigt att trädgården och huset kommunicerar och matchar terrängen och det område du har tillgång till.

- Registerar vad du har ", säger Tonje Bergh från Office for Flowers and Plants. Ett stenigt berg / berg kan vara en trevlig utgångspunkt för en bergs trädgård eller en stenbädd. Om du har en ström kan den användas för att plantera våtmarksbruk. En sluttning kan vara trädgårdsfärgen. Med ett gammalt fruktträd skapar du trädgårdsskuggutrymme, med plats för en romantisk bänk eller hängmatta. - Ta hand om gamla träd, är expertens begäran. Det tar många, många år att få ett motsvarande träd.

2. Gör en plan

Alla projekt ska ha en plan innan de börjar.

- Tänk igenom vilken typ av trädgård du vill, Berghs råd är. Skapa små skisser. Ska du ha en trädgård för lek och lek, för lugn och ro eller för frukt och grönsaker? Vill du ha en trädgård som kräver mycket arbete, eller någon som hanterar? När du väl har bestämt vilken typ av trädgård du vill, börja på de stora linjerna. Då är det användbart med en skiss. Ta en titt på trädgården i rätt proportioner. Baserat på denna skiss kan du skapa idéer för plantering, överblick över klimatzonerna i trädgården, marken och så vidare.

- Det är en bra idé att ha en plan innan du köper mycket impulsköp, säger Tommy Tønsberg, ansvarig redaktör för trädgårdsföretaget. Gör en plan och en lista och följ den.

UTEPLASS: Tänk igenom vilken typ av trädgård du vill ha och planera på villkoren. Det är viktigt att trädgården passar den terräng du har tillgång till. Här har ett område i trädgården en bra passform för att skapa en liten uteplats. Foto: PHOTO: Per Erik Jæger

STEINER: Ett stenigt berg kan vara en vacker bergshave eller rockbädd. Foto: PHOTO: Per Erik Jæger

3. Mikroklimat

Trädgården är en egen liten klimatzon, där häckar, staket och väggmurar hjälper till att avgöra vad som händer. Lägg märke till var det finns sol på morgonen, mitt på dagen och på eftermiddagen / kvällen. Hitta de skuggade platserna, där solen sällan eller aldrig når. Ta reda på var det är torrt där det är fuktigt. Du borde också köpa några markprover i trädgårdscentret för att ta reda på vilken sorts jord det är i trädgården. Observera också hur vindförhållandena är.

- Det är viktigt att lära dig hur klimatområdet din trädgård tillhör, Tommy Tønsberg. Klimasonic kartor finns i trädgårdscentra.

- Då kan du bestämma detaljerna, berättar Berg. Var vill du dricka morgonkaffe?Täck på matbordet? Var vill du vara skyddad från omgivningen? Var ska det vara öppet? Tänk årstider, försök planera så att du blommar hela säsongen. Tänk på höstfärger och bär som är ätbara för fåglar och människor. Skapa några fångstfångare som är trevliga inifrån.

4. Designen

EARTH: Experts rekommenderar dig att välja växter baserat på villkoren i din trädgård. Du kan också blanda ny jord om det finns mycket lera i jorden. Foto: ILLUSTRATION PHOTO: färglåda. nej

Korrekt grundläggande arbete är en viktig utgångspunkt.

Griparna du bör ta innan trädgårds möbler släpps

Blom- och växtinformationskontoret skriver att jorden måste vara fri från rot- och fröplantor. Och du kanske vill blanda lite ny jord eller tillväxt torv om det finns mycket lera i jorden.

- Välj växter utifrån villkoren i trädgårdens olika delar. Fråga i trädgårdscentret, de hjälper dig gärna med Berg. Undvik smal säng längs husets vägg. Vänligen gör en säng med liten storlek och kanske med en krökt kant. Det är bättre med några stora än många små sängar. Växla stora växter i mitten av sängen eller mot väggen. I mitten placerar du de halvhöga växterna och framför de låga. Bäddsplanter är de finaste i grupper om 3, 5 eller 7. Experiment brukar med sängplanter, stauder och sommarblommor, men se till att du alltid har några grundläggande växter.

5. Grön gräsmatta

Vem skulle inte vilja ha en grön gräsmatta? Med rätt underhåll behöver drömmen inte vara långt borta.

"Om du bryr dig snällt med gräset, kan du förhindra växande mos," förklarar Tønsberg. Man bör befrukta lite under hela säsongen, och du borde klippa den på en hög höjd. Om du gör det blir gräset mer motståndskraftigt mot mossa. Man bör därför låta den växa högt innan den skärs.

- När det gäller att befrukta växterna är en bra tumregel att du bör göra det lite och ofta över och sällan. Planterna befrukas i början av sommaren och mitten av sommaren, inte på sensommaren.

6. Grönsaker trädgård

Det har blivit mycket populärt att odla sin egen grönsaks trädgård. Tommy Tønsberg har flera bra tips för att odla en grönsaksodling.

GRÖN PLEN: Behandlar du din gräsmatta ordentligt, den blir frisk och grön. Foto: PHOTO: Scanpix / Ellingsen, Sindre

- Det enklaste är att skapa en palmerarm, förklarar han. Dessa kan köpas i livsmedelsbutiker, eller du kan snuggla dig själv. Genom att bygga en palatsarm lyfter du sängen från marken och skyddar grönsakerna från ogräs och skadedjur.

Barnens Superhazard

7. Kom igång

- Mitt bästa tips är inte att tänka för stort, rådgör Tønsberg. Börja med en liten grönsakshage med några av flera sorter. På så sätt får du mycket av allt. Det är väl begränsat hur mycket potatis du behöver åt gången. Vegetabilisk trädgården kan också gradvis expanderas.

8. Rätt anläggning i rätt läge

- Det bästa tipset vi kan ge är att ta reda på vilken växt som kan stå, förklarar Berg.Om du är i tvivel, be om rådgivning i din lokala växtförsäljning. I trädgårdscentren finns det kompetenta proffs. Om du har tur, går du till trädgårdscentret på morgonen på en vanlig vardag. Som vi har mest tid att ge dig rätt råd och svar. Undvik lördag morgon och de hektiska veckorna - så är alla upptagna.

9. Rosebusker

PALLEARM: Om du ställer in en palmerarm kan du undvika ogräs och skadedjur i din grönsaksodling. Foto: PHOTO: Scanpix / Næss, Baard

Det är nu du borde plantera rosenbuskarna.

Stor guide till att köpa och ta hand om rosor

När du planterar roserna, se till att podiet är 10-15 cm under marken. Då blir de mer skyddade om det finns en hård vinter och det finns en större chans att de kommer att återvända, påpekar Tønsberg.

10. Följ med

- Det är en bra idé att följa trädgården regelbundet och ta en liten runda varannan dag, säger Tønsberg. Då kan du upptäcka både ogräs och skadedjur på ett tidigt stadium.

"Och sist men inte minst, skulle jag råda folk att få kunskap om trädgården", betonar redaktören. Genom att lägga till kunskap genom böcker och tidskrifter kan du spara dig för både tid och jobb.

Läs också:

Här är de coolaste interiörbilder

Dessa säkringar hålla grannens blick bort

Surviving trädgård semester

rosenbuskar: Det är dags att plantera rosenbuskar. Se till att podiet är 10-15 centimeter under marken. Foto: PHOTO: Illustrationfoto: färglåda. nej

Snarkande barn är mer aggressiva än andra barn

ADVERT

Mest populära