All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Tio svar om luft / luft värmepumpar

Hur fungerar en luft / luft värmepump?

Värmepumpar fungerar på samma sätt som ett kylskåp, mittemot. I kylen avlägsnas värmen från skåpet på baksidan. En luft / luftvärmepump (även kallad komfortvärmepumpen) extraherar energi från soluppvärmd utomhusluft och överför den till cirkulerande inomhusluft. För varje kWh som används för att driva en luft / luft värmepump får du vanligtvis 2-3 kWh värme i hemmet.

Vad är skillnaden mellan en luft / luft värmepump och en luft / vatten värmepump?

Både luft / luft värmepump och luft / vatten värmepumpar är så kallade utomhusvärmepumpar. Skillnaden är att de luft / luft värmepumpar producera värme som sprids i hela huset via sirkulernede inomhusluft, medan luft / vattenvärmepump är ansluten direkt till höljet vattenburet system, radiatorer, golvvärme och varmvatten. Luft / luft värmepumparna kan inte producera varmt vatten, men kan vändas och användas för luftkonditionering.

Läs även:

Hur man använder värmepumpen bäst

Använd värmepumpen korrekt och få bästa möjliga effekt.

För vem kan en luft / luft värmepump vara ett bra alternativ?

Luft / luft värmepump är ett bra alternativ för hushåll som vill komplettera traditionell elvärme och inte har för mycket energiförbrukning. En luft / luft värmepump passar dessutom bäst för hus med öppen planlösning, eftersom tanken är att värmen kommer att flytta till olika delar av huset genom luften. Det är alltid viktigt att göra en beräkning baserad på varje hus energiförbrukning och antaganden för att avgöra om en luft / luft värmepump är det bästa alternativet.

Vilka är fördelarna?

Luft är överallt och det är gratis. Du behöver inte borra i marken eller ha en stor tomt för att dra nytta av en luft / luft värmepump. En luft / luft värmepump kan komplettera traditionell elektrisk eldning på ett tillfredsställande sätt. Pumpen är lätt att installera, men det kräver regelbunden rengöring. På heta dagar kan luft / luftvärmepumpen också svalna ner i huset. Men kom ihåg att elförbrukningen vid kylning kan vara högre än besparingarna på vintern.

Läs också:

Olika typer av vedspisar

Nya rengörings kaminer ger låga utsläpp och är betydligt mer energieffektiva än äldre kaminer som ofta har ofullständig förbränning.

Finns det några nackdelar?

Luft / luftvärmepumpen kan utnyttja energin i utomhusluften ner till -15 / 20ºC. Vid lägre temperaturer behöver du el, olja, pellets eller vedeldning för att uppnå tillräcklig uppvärmning. Luft- / luftvärmepumpen kan inte producera varmt vatten och kan orsaka ljud, särskilt utomhus.

Vad ska jag tänka på innan jag handlar?

Det finns ett brett sortiment av luft / luft värmepumpar på marknaden och alla är inte anpassade till norska förhållanden.Ta gärna en husanalys innan du köper en luft / luft värmepump för att få rätt dimensionering och plats. Tänk på att filtret måste rengöras (dammsuges) och bytas ut regelbundet. Det är ofta lämpligt att samla in erbjudanden från flera leverantörer. En värmepump ska installeras av en certifierad installatör.

Läs också:

Effektiv värme i vinterträdgården

Sommaren är kort norr här. Inte bara är höst, vinter och tidigt våra kalla perioder, de är också mörka och ledsna. Men i vinterträdgården kan du njuta av sommarklimatet ...

Är det lönsamt?

Tanken att installera en luft / luft värmepump minskar naturligtvis energikostnaderna. Beräknat kan den totala elförbrukningen i ett eluppvärmt hus minskas med 20-25 procent. Besparingar upp till 60 procent är inte heller ett okänt fenomen. En kaliber bör ändå ske i varje fall eftersom antagandena är så olika.

Hur mycket kostar det?

En luft / luft värmepump med installationskostnader mellan 15 000 och 45 000 kronor, beroende på modell och hur många delar man behöver inomhus.

Obligatorisk tillåtelse före installationen?

Det är inte nödvändigt.

Var kan jag hitta mer information?

www. husogheim. com

www. SINTEF. com

www. NELFO. com

ADVERT

Mest populära