All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Målning tips för "Dummies"

Uttrycker primer , slipning och täckfärger kan låta grekiska ut för många. I tidningar och tidskrifter läser vi om människor som provar de coolaste rummen bara genom att använda en mångfald färg. Men vad sägs om oss som blir nerverna bara omsluter ett färgutseende, kan vi också måla?

Magi färg

FRESH TONER: ett skikt av färg kan göra underverk i vardagsrummet. Det handlar om att ta en borste och pensel. "Alla kan måla", säger Eva Vaksdal på Bergen Malingfabrikk. (Foto: Butinox Interior)

- Du kan tydligt måla. Alla kan måla. Det handlar bara om att förbereda lite, säger Eva Vaksdal på Bergen Malingfabrikk.

Hon har träffat många som nickar för att öppna ett mållag. Men hon vet också att de som har gjort det kommer att göra det igen. Och igen.

- Du får känslan av mastering. Måla är magi. Det är en bra känsla att skapa något nytt med färger, säger hon.

I varukorgen

Låt oss säga att vi har ett rum med vanliga väggar. På taket är släta plattorna. Konstverket runt taket och väggarna är av den smala sorten. Rummet är 25 kvadratmeter. Nu är det där och skrikande för vår hjälp.

Vad gör vi?

Det första vi gör är att gå till närmaste färgbutik eller byggvaruhus. Med oss ​​har vi en kundvagn. Den säger:

- mallar Wash

- Roller och borstar

- Skateboard

- Maskeringstejp

- Cover Felt

- Engångshandskar

- väggfärg

- Takmaling

- fint grind papper

- Förlängning Shaft

- Öppnare

-. Möjligen heft grund och priming

att ta på taket

Dekkefilten vi sätter på golvet. Det säkerställer att målarölet inte sprids. Färgen tränger inte in, så golven är säkra. Då är det dags att titta upp. På taket. På ett tak med klara plattor finns vattenbaserad färg som gäller. Det finns egna takmålningar, och regeln är "Jo, desto bättre".

- En matt takfärg kommer gömma några små buggar i taket. Kom ihåg att temperaturen i rummet bör vara någonstans mellan 15 till 18 grader när du målar med vattenbaserad färg, säger Vaksdal.

Två kappor

Innan du målar, måste taket tvättas. Här följer vi helt enkelt instruktionerna för tvättmedlet som vi köpt i byggvaruhuset.

- När taket är rent och torrt, använd tejp för att maskera vad som inte ska målas. Det är bara tak och takplattor som ska målas först. Börja med att använda en lång pensel och mal kryckor och krokar. Efteråt, använd en rulle av förlängningsaxel och måla smidigt fram och tillbaka i taket. Låt det torka i några timmar innan du gör samma sak igen. Två rockar håller det mesta tack. Takfärgen kan även användas på takplattorna, men golvplattorna använder en separat färg, säger hon.

LISTA: Tak och golvplattor fyller rummet.Men de måste också behandlas med antingen en tvätt eller en primer innan de kan målas. Det finns egen färg för listor. (Foto: Jordanien)

Lyssnarlistorna

Nu när tak- och taklistorna är målade kan vi titta på listorna runt dörrar och fönster på väggen. De måste också tvättas och behandlas. Också, kom ihåg att använda maskeringsband här.

- Tak och golvplattor som inte är målade före måste först målas med jordning. Detta gör att färgen som är överst blir bättre. Om målningarna är målade tidigare, tvätta och borsta. Pussan mattar träet så att färgen är fastsatt, förklarar Vaksdal.

Möt väggen

Det är lätt att måla väggen i den färg du vill ha. (Foto: Flügger)

På de flesta väggar kan vi använda vattenbaserad färg.

- Det viktigaste är dock att väggarna är hala, rena och vackra innan de målas. Börja tvätta väggen med en pensel. Om substratet är mycket glansigt måste det borstaras med slippapper. Om vattenbaserad färg används, gör den med en noggrann tvätt, berättar färgexperten från Bergen.

Rullande på

När de stora väggytorna ska målas är rullen tillämplig.

- Häll lite färg i valsbehållaren. Doppa sedan i rullen i färg så att rullen blir mättad. Inte så mycket att det flyter. Rulla höger och smidigt upp och ner på väggen. Inte fram och tillbaka, säger hon. Avsluta scenen genom att dra rullningen i samma riktning upp eller ner.

Vaksdal tror att de flesta kommer att klara av att måla väggarna inom en halvtimme.

- Färgen torkar inom 2-3 timmar. Se till att det är torrt innan du målar en päls. Du måste alltid räkna med minst två lager. Börjar du tidigt lördag morgon, du har ett nytt rum på lördagskvällen. Målning ger resultat direkt. Det är det som gör det så roligt, säger hon.

På en helg

rekommenderar Vaksdal att vi byter ut utrustning och färg på fredag ​​efter arbetet. På kvällen kan vi använda för att tvätta och eventuellt borsta väggar.

- Lördag morgon är en smart tid att måla. Du behöver bra ljus.

ADVERT

Mest populära