All egendom: trädgård, kök, inredning >> Innan Du Börjar

Målare eller mästare?

Förutom några formella saker som en målarmästare kan erbjuda genom sitt medlemskap i målningen och byggtapetsermestrenes Landsforbund, vet också att han har både lång erfarenhet med pensel och solid teoretisk kunskap om material tekniker och färger.

Innan en målare kan gå vidare till mästaren måste han ha en svensk bokstav. Den teoretiska delen av den svenska tentamen erbjuds på gymnasieskolan och slutar med en skriftlig tentamen. Inlärningsperioden sker i ett målbolag och slutar i en veckas långa praktiska test. Målare som har bott länge som oskaddade kan gå till testen utanför det vanliga skolsystemet.

Förutom några färgteknikkurser består masterprogrammet huvudsakligen av juridik, ekonomi och marknadsföring.

Gå att garantera

Sida efter sida med målare i telefonboken kan göra valet av hantverkare till en utmaning. Men om du börjar från A eller Z, en sak du bör tänka på. Om du väljer en målare som är knuten Målning och byggtapetsermestrenes Landsforbund du får en garanti med köpet.

Då är du extra säker om du skulle vara oense med målaren om resultatet. Medlemsbolagen i landförbundet är kollektivt ansvariga för att uppdragen genomförs. I praktiken innebär detta att om mallar fast du har använt kommer inte, eller har möjlighet att rätta till fel och brister i arbetet, blir garantin i. Då kan jobbet göras av ett annat medlemsföretag.

Garantin gäller skadestånd och saknar upp till 130.000 kr.

Välj underhållsavtal

Oroen rapporterar varje vår. Ska fönstren målas eller kan det vänta ett år? Och hur är veranda golvet? Och garaget? Du kan knappast kontrollera om rädsla för semesterplaner. Men du behöver inte låta de professionella ta ansvar!

Om du inleder ett underhållsavtal med en målare, kommer han eller hon att - varje vår och kontrollera stället. Med trötta ögon går mästaren över utsatta områden och bedömer det totala tillståndet i ditt hus.

Efter målarmästare har gått över allt, ofta även inne får du en skriftlig rapport om arbetet rekommenderas gjort nu, och vad, om något, kan vänta. En sådan rapport bör också följas av ett prisutbud för de relevanta uppgifterna.

I synnerhet för företag och institutioner, bostadsföreningar och fackföreningar kommer sådana underhållsavtal att vara till nytta. Det kan vara smart att avtalen också omfattar att mindre arbete utförs automatiskt när det behövs. Då blir det väsentligt lättare för styrelseledamöter eller andra ansvariga att se till att byggnaderna alltid är i gott skick.

Fixing Financing

Målning som flossar och smal plånbok är ingen bra kombination.Men det finns råd, även om du inte vill expandera ditt bostadslån för att få pengar till jobbet. Om du använder ett företag som är medlem av National Association of Painting and Building Deputies, kan du använda federations finansieringssystem.

Tillsammans med kreditbolaget Cresco erbjuder det en kopplad kredit på upp till 50 000 kronor med flexibel återbetalning. Det finns ingen etablering eller årlig avgift och naturligtvis är inte räntebärande krediter inte. Räntan på lånet bestäms av utvecklingen på räntemarknaden.

Behöver du en skickrapport?

Du vet hur vardagsrummet kommer att se ut när det är klart. Färgen väljs, tapetet är valt ut och det är bara på jobbet, men vad är egentligen jobbet. Vet du vad som faktiskt måste göras - och hur - för att göra resultaten bra? Det känner till en målare. Kanske ingen dum idé att besöka en innan du börjar?

Fråga du målaren om en statsrapport kommer han att gå igenom dina planer. Han kontrollerar materialets skick, vilket kan vara bra med lite arbete och som du också borde bli av med. Sedan ger han dig en översikt över vad man ska göra och vilka produkter du ska använda. När behöver det oljemålsfärg och när innehåller vattenbaserade typer? Vilken primer ska användas och hur behandlas återvunna tapeterester? Alla sådana frågor relaterade till det specifika projektet ska besvaras i statsrapporten. Om du vill kan du också begära olika lösningar förklaras av kvaliteten på dina resultat.

Om du får reda på att fritid kan användas bättre än böjd över en färgspänning, kan statshamnen också användas för att få jämförbara erbjudanden från flera målare. Behöver du alla att göra ett erbjudande baserat på de beskrivna uppgifterna riskerar du inte att riskera att någon lägger en ovillkorlig minimilösning för att vinna till ett pris.

ADVERT

Mest populära