All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Tjära utan problem

Varför inte välja tjära i kabinen? Det är så vackert och rustikt!

Anledningen till tvivel är enkel: Ren träbär tar mycket långsamt och smittar mycket länge. Dessutom är det en konst att smörja på den. Helst bör det vara en sommardag med över 15 grader i luften och helt torr i vädret. Hur som helst kommer tjär att se till att du knappast kan måla eller däcka i många år: den smittar och missfärger det mesta. I praktiken är du helt bunden, bara från första tjockleken. Du bör inte lägga så mycket som en liten bänk till en tjärbrödväggen. Risken är då stor för din älskade att luta sig mot tjären och lägga varaktiga märken på hans dyraste ytterkläder.

Tjära är stor på väggen. Frågan är om det är värt ansträngningen och all due diligence efteråt.

Nytt färgschema, ljusare bin

Alternativet är tarray. Tack vare dyrare stugor, mer fladdiga och fler vildmarkspaneler, har denna typ av kull under de senaste åren haft stora framsteg, särskilt i bergsverdenen. Med nya färgkartor och ljusare varianter är hytterna nu på turné: En skiffergrå, tjuren stuga på vattnet är snyggt matchad med swabergy, tegel och sten. Från innan vet vi att tjärfisk skapar vackra tallkottar. Inte minst havregryn ger mycket rödaktigt ljud i skägget.

Den Traditionella Trevernet

Tjærebeis innehåller vanligtvis både linolja och äkta tjära. Tjære är det konserverade konserveringsmedlet för de flesta norska typer av uthus, skiggar, båtboenden och andra förväxlade saker. Till exempel båtar och stavkirker.

Redan den 13: e Gulatingslagen fastställdes att bönderna borde behärska sina lokala kyrkor ordentligt. Receptet var att göra det varje tredje fall, efter hösten fall och före snöfall. Milebrent tjära efter gammalt recept används fortfarande på skyddade byggnader.

Inget extra pris

Med tjärbete är den första pälsen också primer och du kan hantera två stroppar totalt. Tjärbina kommer att torka långsamt, regna med upp till fyra dagar om solen och temperaturen inte är perfekta. Men den långa torkningstiden gör att produkten drar bra in i trädet, och det är bra.

Tjærebeis är relativt dyrt, så kolla priset på flera återförsäljare. Det finns olika märken på marknaden, och ibland kan förvirring uppstå. Scanox levererar produkten Tyrilin. Tjæralin är å andra sidan namnet på både en fabrik och dess produkter: "Tjæralin Transparent Colors" är det vanliga namnet på tjära bin. Det finns flera mindre leverantörer inom tjära eller tjära, såsom Møre Tyri, Oppdal Tjæreindustri och Espegard i Hallingdal.

Trädet bestämmer färgen

I grunden bestäms färgerna av fabriken. Eftersom den slutliga färgen är nära relaterad till det träd det appliceras på, är det svårt att visa det på ett färgschema.Återförsäljaren ska kunna visa dig en triangulär fläkt. Då får du en bättre uppfattning om hur resultatet blir.

- Vi märker efterfrågan på fler färgvariationer. Därför introducerar vi ständigt nya, och vi försöker också blanda mellan varianterna vi erbjuder. Några av dessa blandningar erbjuder vi på en låda, säger Thomas Bjønness-Jacobsen, produktchef på Scanox.

Tjærebeis kan appliceras med både borste, rulle och spruta. Även om det är bra för träarbete, se till att ytorna inte är för hala. Planade ytor ska ha gnid och puss. Då blir parter bättre.

Börja med Light Beis

Det är inte dumt att börja med en relativt lätt tarray. Sådana transparenta bin mörknar när du efter några år ändrar storlek med samma färg. Är du nöjd med färgen och förhindrar att den blir mörkare? Använd sedan en lättare variant nästa gång.

Du kommer att få torkad lukt och rätt känsla. Absolut inget knepigt tjärarbete.

ADVERT

Mest populära