All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Start för matt samarbete

Ett gemensamt behov av varandra ledde till beslutet om samarbete mellan Fletco Carpets och Forbo Flooring. Under våren har Forbo markerat förvärvet av byrån för de exklusiva platta vävda mattorna i Norge med informationslag för kunder runt om i landet.

- Vi har därför utfört matta i de viktigaste städerna. Vi började i Oslo i april och slutade i juni i Tromsø, säger Morten Aarhus, VD på Forbo Golv.

Säljarna hela landet

Matta plattor i konstsamling Weave inspirerade av konst och natur, samt med peppar och ojämna färger heltäckningsmatta samma sort och utseende av marmor, sten eller andra naturmaterial.

Forbo arbetar för arkitekter, byggare, entreprenörer, hantverkare och butiker och har säljare i hela landet som aktivt bearbetar marknaden för mattor.

- Forbo producerar välgjorda mattor på två fabriker i England, men här i Norge säljs de flesta platta vävda mattor till kontorsmarknaden. Vi hoppades under längst tid att Forbo skulle starta tillverkning av flatvävda mattor, men det verkar inte hända inom en snar framtid och därför väljer vi ett samarbete med en mycket bra producent istället förklara Aarhus.

Ett bra jobb gjort

Till en början kom Aarhus i kontakt med Fletco och hörde att de behövde mer täckning av projektmarknaden i Norge.

- De har hittills förlitat sig på ett par agenter som har gjort ett bra jobb för Fletco, men de har båda uppnått pensionsåldern och det var perfekt timing att vi kunde ta över byrån, säger Aarhus.

Differentierad intervall

Sebastian Fel har utnyttjat den unika laserskärningsteknik, som ger mycket exakta skurna ytor och göra en samling av flera olika geometriska former.

- Forbos robusta mattor säljs mest till detaljhandelssegmentet, medan Fletcos plattvävda mattor kommer att rikta sig mer till kontorsegmentet. Vi upplever att kunder inom kontorsegmentet ofta ställer stora krav på design och utseende. De är också ofta villiga att betala lite extra för att få en trendig och modern matta av hög kvalitet, säger Aarhus.

- Fletco erbjuder både körfält och kakel till kommersiella byggnader, medan för hem, körfält och mattor.

- Vi har även kunder på detaljhandelsmarknaden och de får givetvis tillgång till Fletcos hemmamarknad. Samtidigt medger han att kunskapen om Fletcos produkter är relativt begränsade utanför Osloområdet, men det ger bara nya möjligheter, säger Morten Aarhus.

ger laserskärning

Fletco Mattor produktion har bording (Ikast) i Jylland och har under flera år satsat aggressivt i en modern och flexibel maskiner som kan skapa både ark med fyra meter bredd, 50 cm x 50 cm mattplattor, samt speciella samlingar och egna mattor.

Väggen ligger bredvid fabriken, företaget Foamtex är beläget där Fletco är partier och som gör bakmaterial till mattorna.

- Fletco har också möjlighet till laserskärning. Det är en mycket exakt skärningsmetod som ger optimala kanter, och möjligheten till unika format, som cirklar och valv, säger marknadschef på Forbo Flooring, Gunni Marie Blunck.

Geometriska former

Laserskärning är en mycket exakt skärningsmetod

Denna skärteknik har använts i flera av samlingar gjorda med välkända designers.

Sebastian Wrongs prisbelönta matsamling för Fletco består av ett stort antal färger och olika geometriska former som kan monteras på olika sätt. Med ett unikt utskriftssystem och laserskärningsteknik kan du anpassa ett golv på unika sätt. Bland annat görs dramatiska tredimensionella effekter.

Mattdesign från Wrong

Sebastian Wrongs prisbelönta matsamling för Fletco består av ett stort antal färger och olika geometriska former som kan monteras på olika sätt. Med ett unikt utskriftssystem och laserskärningsteknik kan du anpassa ett golv på unika sätt. Bland annat görs dramatiska tredimensionella effekter.

- Genom att använda samma produktionsmetod som används för befintliga produkter kan vi nu skräddarsy mattan-plattorna för att projekta kunder, säger Sebastian Wrong om Fletco-samlingen som bär sitt namn.

Philippe Starck

Ingången är gjord av metall, trä eller glas och skapar individuella effekter.

Även rebelldesignern Philippe Starck har skapat en prisbelönt matsamling för Fletco. Mattans kakel har 12 olika basfärger och består av enfärgade och mönstrade delar, med former, ikoner, färger och mönster kombinerat fritt.

Några av mattan plattor har ett runt eller kvadratiskt hål i mitten där ett inlägg placeras. Posten är tillverkad av metall, trä eller glas och skapar individuella effekter.

- Samlingen Starck av Fletco handlar inte så mycket om mattor. Det är ett magiskt spel. Det är en samling fyrkanter, som bokstäverna i en roman eller anteckningar i en symfoni, vilket ger dig oändliga möjligheter att skapa stilar, kompositioner och färger. Detta har blivit annonserat av designern om samlingen för fem år sedan, och är fortfarande hög.

Verktygslåda online

Men Fletcos egna samlingar vinn priser och applåder för innovativ design. Samlingen Art Weave av Fletco belönades förra året med Red Dot Award i kategorin Produktdesign och inspireras av konst och strukturer av olika material. Kakelplattorna är gjorda i fyra olika format som skärs av en stor matta med ränder eller marmorerade, ojämna färger och strukturer. Kakelarna placeras godtyckligt, och oavsett om golvet består av en och samma färg eller flera mönster skapas unika mönster i övergången mellan mattan.

- På Fletco Carpets hemsida finns ett verktyg som heter "Toolbox", där du kan prova och designa unikt golv med mattan plattorna från alla samlingar ", säger Gunni Marie Blunck.

ADVERT

Mest populära