All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Ta getingar, inte bin

Veps nära uteplatsen är sällan trevliga. När hästen buzzes runt mat och dryck är det både störande och irriterande.

Normalt är en vepsstam besvärlig men ofarlig. Vissa människor kan emellertid få en överkänslighetsreaktion mot väsande andning, vilket innebär att du snabbt ska komma till läkaren för behandling.

Bol gör dem aggressiva

Random förekommande getingar kan oftast acceptera, desto värre blir det om getingar har etablerats i samband med byggandet.

- Det ökar antalet getingar i angränsande områden, och dessutom geting försvar av hans lya orsakar de aktivt attackerar människor som flyttar i närheten, säger Johan Mattsson, biolog och ansvarig för Mycoteam AS.

Ibland är de enklaste åtgärd mot geting vara att ta bort sig själv och mat från det område där getingen är mest aktiva. Men det är inte alltid att det inte är önskvärt eller möjligt. Mattsson rekommenderar att du blir av med hjälp av en dammsugare.

Läs också:

10 enkla tips för att spara i vardagen

Det är ofta de små besparingar som markerade i budgeten, bara de är tillräckligt många. Vi ger dig 10 tips för att undvika avfall i vardagen!

Ta inte bort bin: Bin och humle har en viktig roll i naturen. Utan dem kommer det inte att finnas pollinering.

Ta inte bin!

Har du humle och bin på fastigheten, borde du lämna dem ensamma. De samlar flitigt pollen och nektar och har lite intresse för människor. Om du låter dem vara ensamma, kommer bin och humle vara fredliga insekter.

Årlig humlebol

Enligt NIPH (FHI) gör humlor ingen skada genom att bygga bon inuti en vägg. Lampan är bara ett år, så du behöver inte oroa dig för att humlen kommer att bygga en allt större glödlampa i hemmet.

Men de kan bygga en ny boll nästa år nära den gamla. Om du vill undvika det, stänga hålet eller spricka där de kommer in. Men gör det här på hösten när de dör ut, så du förstör inte för dem som redan bor där.

- Med tanke på hur användbara humle är, borde du tänka noga innan du bekämpar dem. Vi rekommenderar att bollen förblir i fred, skriver FHI.

Fredlig samexistens

Bier och humle är oerhört viktiga för pollinering av växter och bör vara en välkommen funktion i trädgården. Tyvärr är bin och humle i riskzonen för utrotning, och mycket av detta beror på att människor förstör sitt bostadsutrymme.

- I Norge har vi registrerat över tvåhundra bin. Men flera av dessa är nu borta eller kommer att dö, säger Frode Ødegård, seniorforskare vid NINA, i en artikel i tidningen Dagsavisen.

Läs också:

målade bords med hack och repor kan sparas

målade bordsskivor är enkla fula hack och repor, och det är inte bara för att planet ner till bordet bra igen.Men oroa dig inte - det finns hopp på ...

Om du märker bin eller humle i trädgården, ska du se det som ett lyckoskilt. I utbyte för att låta dem vara i fred, kommer de att besöka blommor och växter i trädgården och förse pollinering. Så här kommer frukt, bär och blommor från.

ADVERT

Mest populära