All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Ta en fjäder jack på taket

Text och foto: Rikke Åserud

- Vi rekommenderar folk att se över taket varje vår - i första hand för att kontrollera om alla brickor är intakta och på plats, men även för att styra övergångar och takrännor. Poängen är att den borde vara nära allt, säger Ken-Robert Figenschou i City Taktekking i Oslo. Företaget är en av Oslos största aktörer inom rehabilitering av alla typer av tak och har 65 års jubileum i år.

Snöstrider

Snö är inte takets bästa vän. Speciellt om du har mycket snö från taket, är takpannan utsatt. Men även om du har snöskoter kan snöet trycka på takstenen och göra det brast. Och om takstenen är gammal kan den dra vatten och du kommer bli frostskad. Men hur gammal är egentligen en gammal kakel?

- Förväntad livslängd varierar kraftigt från typ till typ. Därför är det mycket svårt att säga hur länge man ska behålla. Hur som helst bör du kolla kakel årligen. Det är vanligt för de flesta av taken att en och en annan takplatta kan röka. Det kan också hända på relativt nya tak, säger Figenschou.

Beläggningssten

Under takplattan måste den vara ett skyddsskikt med substrat. Denna kartong kan tåla väder och vind under en kort tid men kommer snabbt att bäras om den utsätts för en lång tid.

- Om du har några skadade plattor som behöver bytas ut, och denna typ av plattor har gått ur produktion, och du har inte längre kvar i reserv, det finns ofta råd. Antingen kan ersätta alla brickor på ett tak kant ovanför ytterdörren eller liknande, och därmed ha gjort sig en reserv lager av dessa, eller så kan du få ett ligg en metallbeklädnad på den nedre delen av taket och därmed frigöra reserv brickor i ett estetiskt bra sätt, säger Figenschou.

Han betonar emellertid att de flesta tak är möjliga att köpa.

Takpannor tumlande

Förutom att kontrollera sprickor och skal i kakel, bör du också övervaka om det finns synliga tecken på att flera takpannor i ett område börjar sag, ljud råd från ledande Trond Bøhlerengen i Sintef Building Research.

- Då kan det vara det första tecknet på att spelen nedan börjar rota. I så fall är det dags för konvertering. Men nu pratar vi om äldre tack, säger Bøhlerengen.

Han tillägger att även de som har annat än plattor på taket, såsom bältros eller takpapp, bör ha en fjäderliknande kontroll för att se om det finns tecken på skador efter säsongs påfrestningar.

- De flesta med sluttande tak kan kontrollera mycket från marken. Om det är svårt att se - använd till exempel en kikare, säger Bøhlerengen.

Du måste också kontrollera takets ytterkanter. Är inredning fortfarande bra? Om det är mycket vind är takets klippor mest utsatta.Om armaturen är på väg att lossna kan det vara dödligt nästa gång hårda väderavlagringar.

Det finns också rördelar runt rören, eftersom det inte är ovanligt att läckor uppstår i detta område.

Plattaket

För husägare med plana tak är det svårare att styra saker från marken. Likaså bör de också regelbundet kontrollera att taket är oskadat. För plana tak är det viktigt att kontrollera att dräneringen fungerar korrekt - inte stänga av eller dränering är tätt. När ett plant tak är avstängt blir taket nästan som en pool, och fuktproblemen växer snabbt upp.

ADVERT

Mest populära