All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Ta en fjäderkontroll

1. Leta efter strukturella skador.

Tunga snöflingor, tak och fuktighet kan orsaka allvarliga skador. Gör det till en vana att inspektera byggnaden när snön är borta. Leta efter strukturella svagheter. Allt som inte ser naturligt ut kan vara ett tecken på skador: Repor, sprickor, smuts i träet och smuts, små hål, spillt trä och fint damm på golvet. Också uppmärksamma stickning låtar.

2. Kontrollera noggrant takavloppet.

Se till att takvattnet har bra dränering och att det inte finns några skador på takrännorna och avloppet. Känn dig fri att koppla på en ledning som leder vattnet några meter från byggnaden om taket slutar på marknivå. Det minskar fuktbelastningen och ökar dräneringstiden. Risken för fuktpenetration i källaren eller under golvet minskar.

3. Kontrollera taket och röret

Ta en tur på taket och se om det finns brutna takplattor som behöver bytas ut. Var särskilt uppmärksam på övergångar till lakan och förlängningar. Se även över rör- och rörbeslag, eventuellt takhattar. Byt ut korroderade beslag innan läckage är ett faktum.

4. Titta över taket

Ta även en tur till vinden - om byggnaden har - för att det är torrt där och att det finns bra ventilation. Det är viktigt att undvika kondensproblem.

5. Öppna ventiler är viktiga

När det är mycket kallt finns det många som stänger ventilerna. Men utan ventilation stänger du fuktigheten i byggnaden inuti. Kontrollera därför att alla luckor är öppna.

6. Skruvas i möblerna

Lagrade trämaterial som har utsatts för fukt är mycket benägna att svampa och skräp. Det gäller till exempel trädgårdsmöbler som har lagrats under en trycksäker säng, i ett fuktigt garage eller i en rå källare under vintern. Korrekt rengöring kan göra underverk. Använd fungicider. Låt möblerna torka så småningom och applicera en ny färgfärg eller impregneringsmedel.

7. Titta över fönstren

Även fönster, fönsterramar och vindrutor bör ses över. Med en sylle kan du enkelt kontrollera om träet är friskt eller om det ska bytas ut.

8. Håll koll på växten

Klättringsväxter och buskar och träd som lutar tills huset kan orsaka problem. De kan både förstöra materialet och förhindra torkning - även vid tegelhuset. Dessutom blir det lättare för möss och andra skadedjur att hitta sin väg. Därför behåll vegetationen i avfart.

9. Tvätta huset

Små svarta prickar på panelen är ytliga och ofarliga för träets hållfasthet. Men svartpeppar kan vara oerhört irriterande. Husets ytterhölje kommer att ha en längre livslängd om du tvättar huset utan smuts och svampar varje vår.

10. Kontrollera källaren

Lukten i källaren är ett dåligt tecken. Små svarta punkter kan också indikera fuktpenetration. Om väggarna är dåligt isolerade kan kondensat också bildas möbler och föremål som står intill väggarna.Problemet kan lösas genom att skapa luft bakom möblerna och dra ut dem ur väggen.

ADVERT

Mest populära