All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Ta försäkring ut ur landet

Mer än en tredjedel av hyra ligger vid Medelhavet, men det är säkert att skapa försäkring för din semester hem här?

Endast två företag i Norge erbjuder semesterförsäkring, If och Norwegian Broker. Om etablerade semesterhemförsäkringen efter att ha genomfört en marknadsundersökning som visade att en av tio nordmän har eller planerar att få hem utomlands.

Dinside skrev om norska mäklare igår. Få inte försäkring om du är en juvelerare, sport tränare, modell eller elev.

Uppdaterad juli 2013: Norwegian Broker säger att de inte längre säljer hemförsäkring.

kan klaga till Forsikringsklagekontoret

- Det är nog lättare att köpa en försäkring i Norge, eftersom det är på norska. Du bör dock läsa villkoren noggrant. Om man skulle hamna i en situation där du måste klaga på försäkringen, så går en av Forsikringsklagekontoret och sedan vidarebefordrar klagomålet till lämplig utrikesdepartementet säger Lars Waterhouse, chef för europeiska konsumentcentrum.

Nu kan du försäkra dig mot dåligt väder

Dinside kontroll över vad det kostar att försäkra sig i Norge. Vi har pratat med If och Norwegian Broker, och beräknat vad försäkringen i Norge kan kosta dig. Den imaginära fritidshus vår är i Spanien, det inte larm, den är gjord av betong eller tegel, och det är en icke intecknad egendom. Insättningen är värd 10 000 euro, cirka 80 000 euro, och byggnaden är värd 150 000 euro, cirka 1200 000 kronor. På råd av Norwegian Broker valde vi ett 225 euro avdrag.

Försäkring via norsk mäklare kostar 2 457 norska kronor (297 euro) per år plus totalt 225 euro. Då täcker du inte oförutsedda skador som försäkringstagaren eller hyresgästen har gjort.

Försäkring genom Om kostar omkring 2 700 kronor, 227 kronor i månaden. Priserna kan inte nödvändigtvis jämföras eftersom de inte har exakt samma förutsättningar.

För andra byggnader, till exempel träbyggnader, kommer Norwegian Broker att kontakta försäkringsbolaget för ett erbjudande. När en skada inträffar kommer försäkringstagaren att kontakta försäkringsbolaget och fylla på fordringar på norska. Därefter översätter företaget skattelättnaden och drar skattebetalarna in i de berörda länderna.

Agnar B. Carlsen, professor och chef för Norsk Megling, har nyligen funnit att utländsk försäkring kan vara billigare. En villa i Frankrike som kostar 6 miljoner kostar ca 2 000 kronor mindre att försäkra sig i Frankrike än i Norge. If och Norwegian Broker tog en årlig 4.000-5. 000 kronor för försäkringen, som kostar cirka 3 000 kronor genom ett franskt företag.

Det kan vara lika bra att försäkra dig om att du har en semester, du får pengarna om den brinner.Med inbrott och stöld, kan det vara mer komplicerat, och du kan riskera att anklagas för att ha arrangerat inbrott eller stöld, säger Carlsen.

För en kort tid sedan var Carlsen rörde ett fall där semester husägaren inte få ersättning när det fanns fuktskador i samband med ett nyrenoverat badrum. Ägarna hade franska försäkringar, och trodde troligen att de var säkra.

När vatten började dräneras från badrummet tog ägare kontakt med franska försäkringsbolaget. De kunde inte skicka en representant, men ägarna fick fortfarande reparatörer att komma in i huset från utsidan för att reparera skadan innan det blev värre. Fuktskadorna registrerades och reparerades.

Carlsen beskriver fuktskador som en klassisk försäkringsskada, i Norge är det självklart att täcka skadorna. I Frankrike var skadan inte täckt, eftersom försäkringsbolagets företrädare inte kunde komma fram till två veckor efter det att skadan registrerades. Att de inte täcker skadan var motiverad dels att reparatörer gick ut på insidan för att rätta till det, medan försäkringsbolaget sa att de skulle ha gått rakt igenom badrumsgolvet. Hade de väntat två veckor, medan skadan försämrades, skulle de förmodligen ha kompenserats.

- Det här är ett bevis på hur man läser försäkringsvillkoren. Översätt villkoren, fråga företaget om att få villkoren innan du bestämmer och undersöker vad du ska göra när en skada uppstår ", säger Carlsen.

Även om Carlsen skulle använda ett norskt företag, även om det är dyrare. Annars skulle han vara mycket bra i villkoren.

Fler ungdomar vill hem utomlands

jordbävning försäkring kan vara nödvändigt

Alf Grønneflåta, chef för Forum för utländska mäklare i den norska fastighetsmäklare, tycker att det är svårt att rekommendera där du ska köpa hyra försäkring. Han har inte sett några problem att köpa försäkringen utomlands.

- Det viktigaste är att komma in i villkoren och kontrollera att försäkringsbolaget är professionellt. På de större turistorterna det är att tjänsteföretagen som ordnar uthyrning och tvätt av lägenheten, som en ofta blir utarbetat försäkring genom dessa, säger Grønneflåta.

Green Fleet har erfarenhet av fastighetsförsäljning i Turkiet, och anser att försäkringar i allmänhet är billigare än i Norge. Dessutom täcker det också oftast densamma som i Norge, såsom brand, men det är viktigt att kontrollera de undantag och speciella saker som är lämpliga för orten.

- Jordskalvsförsäkring, till exempel, bör erhållas om det finns minsta risk att jordbävningar kan uppstå. Man frågar vart du är, men där det är lämpligt kan du få det som det gör, säger Grønneflåta.

Green Fleet anser att det inte är nödvändigt att förstå språket där det är att ta reda på vilka villkor försäkringen har.

ADVERT

Mest populära