All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Ta ett ämne och låt den skyddar

i djungeln av skuggning kan vara svårt att orientera konsumenterna om vad som finns av produkter på marknaden. Här är en liten översikt över möjligheterna.

Gardiner och livräddare

För att kunna skydda solen handlar det om att göra förnuftiga val. Starkt ljus kan blekt gardiner om några veckor. Till exempel kommer silke gardiner nästan att "ätas upp" av solen. Därför är det viktigt att välja tyger som har behandlats för att tåla solen, testas för blekning - eller utfodring gardiner med tyg skärmar andra gardiner och möbler mot blekning. Kvalitetsskillnaderna är stora. Försäljningsargumentet att en textilskärm för solen inte nödvändigtvis betyder att den är ljus eller solreflekterande. Kontrollera därför egenskaperna hos varje material. På marknaden finns ett stort och varierat urval av textilier som har egenskaper som: halvglansigt, genomskinligt, flamskyddsmedel, mörkt och varmt reflekterande. Flamskyddsmedel är givetvis särskilt lämpliga för barnrum, medan mörka tyger är en stor fördel i alla sovrum.

Innan du köper textilier bör man tänka på vilken funktion tyget ska ha. En vacker exteriör bör inte vara på bekostnad av praktiska funktioner.

80-95 procent ljustäta gardin (fagutrykk: dimout)

Dimouts microfiber är dubbel vävda tyger, där en svart linje är interfolierat mellan skikten och blockerar solljus för att tränga igenom. Tyget är inte 100 procent lätt, men det blir mörkt. Om du väljer ett tyg som är ganska mörkt blir rummet helt mörkt när gardinerna dras. Utbudet av textilier med denna grad av ljusdensitet är stor, speciellt om du väljer monokrom. Men du har också ett brett utbud av mönster gardiner att välja mellan. Lystette tyger levereras både färdiga och i tyger. Vid första anblicken ser du ingen skillnad från vanliga gardiner, eftersom det ljusfärgade fodret bara syns på baksidan.

100 procent Holberg (jargong: blackout)

Den som kommer att vara helt säker på att inte en remsa av solen passerar, kan investera i textilier som garanterar 100 procent täthet. Även med 100 procent densitet har du fler färger och mönster att välja mellan, men provet är mindre än 80-95 procent ljusdensitet.

Opaque foder ger obegränsade möjligheter

Även om det finns mycket att välja på ogenomskinliga tyger, är valet begränsad jämfört med vad marknaden har att erbjuda textilier. Lösningen för dem som vill ha solskydd utan att äventyra mönstret och strukturen är att mata gardinerna med ett litet tyg. Det finns flera typer av lätta foder att välja mellan. En typ är belagd med latex.Dessa är nästan vita eller ljusgråa och tränger inte in i ljuset. De kan verka lite styva, men de kompenseras av det lätta att arbeta med. Tyget raker inte så det behöver inte vara vinklat. Det finns också mjukare varianter för dem som föredrar det. Lätt tyg kan också hänga lös på en glans bakom gardinen som sy på raden. På så sätt kan solskyddet dras för endast vid behov.

Värmereflekterande foder

I siktiga fönster där temperaturen inuti kan vara obehagligt hög eller i rum där det finns begränsade möjligheter till luftning är värmereflekterande foder en bra lösning. Dessa är textilier som har värmereflekterande silver och aluminiumsunderlag. Dessa är väl lämpade i offentliga miljöer, men kan även användas i privathem. De kan hänga lös på en glans bakom andra gardiner och användas endast som en extra gardin när det finns behov av solskuggning, eller de kan hänga ensamma i inredningen där du vill ha en snygg stil.

ADVERT

Mest populära