All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Ta kontroll över panelugnarna!

I dag finns det många bra alternativ till elvärme, Ändå är användningen av elvärmare, såsom panelvärmare, fortfarande den vanligaste formen av uppvärmning i Norge.

På grund av stor vattenkraftutveckling och billig el byggdes de flesta hus på 1970-talet och 80-talet installerade med panelvärmare.

Det finns olika åtgärder du kan vidta för att få bättre kontroll över panelugnarna som värmekällor. Att bara lära känna hur man använder ugnsugnarna kan göra stora vinster, säger energitråd Torben Søraas vid Enovas svarta service.

- Många betala för värme de inte behöver, eftersom hemmet är obemannat större delen av dagen, och eftersom det inte krävs med full värme rum du inte använder dygnet runt. Genom att bli mer medveten om användningen av panelugnar kan du spara mycket kraft och pengar.

- Sänk ugns temperaturen i rum som inte används, på natten och under den dag då ingen är i huset, uppmuntrar Torben Søraas.

Termostat och tidskontroll

Det finns många gamla panelvärmare i norska hem, upp till 20-30 år gamla. Skulle det vara värt att byta ut gamla panelvärmare med moderna panelvärmare som har högre värmeffekt?

- Om du inte har en mycket gammal ugn med defekter, är äldre panelvärmare inte nödvändigtvis mindre energieffektiva än nya moderna värmare. En viktig skillnad är att många moderna panelvärmare är utrustade med elektronisk termostat och tidskontroll, vilket ger en bra kontroll över inomhus temperatur och värmeförbrukning, säger Søraas.

Det är också möjligt att manuellt genomföra tid- och temperaturreglering på panelvärmare, men det har vissa begränsningar.

- Det är definitivt rekommenderat att byta ut gamla panelugnar med nya värmare med elektronisk termostat för bättre kontroll över värme- och inomhustemperaturer, säger Sora.

Han tillägger att priserna på nya panelvärmare med tid och termostathantering varierar i pris, men det kan beräknas att det kostar cirka 1500 kronor i genomsnitt per kiln. reduktion

20 procent energi

Styrsystem för reglering panelvärmare över tiden och i förhållande till appliceringszoner av boendet, har energiskt ekonomisk effekt.

- Med ett styrsystem kan du minska strömförbrukningen med upp till 20 procent. Du behöver inte ställa in ugnen och uppnå andra fördelar som ett bekvämt inomhusklimat och ökad komfort. Styrenheten kan användas för att släcka och stänga av belysning och annan elektrisk utrustning. Kostnader för systemet inklusive installation kan vara cirka 6000 NOK. Med en genomsnittlig minskning temperatur på 2 grader (10 procent av värmebehovet, 2500 kWh / år) och en energipriset för 75 cent / kWh, den årliga minskning av kostnaderna för uppvärmning av 1875 miljoner.Det ger en återbetalningsperiod för investeringen på drygt 3 år, säger Sora.

är den billigaste inte den bästa

- Eftersom gamla radiatorer inte distribuera värmen liksom ugnar av senare datum, det räcker oavsett betala för att ersätta den gamla radiator, säger marknadschef Glamox, Rolf Rosberg.

Røsberg uppmuntrar konsumenter att investera i kvalitet snarare än pris när de investerar i nya panelvärmare.

- Faller inte för den enklaste modellen till lägsta pris. Lägga antingen en bit av pengar i en kvalitetsovn vilken är konstruerad på ett sätt som ger en effektiv värmefördelning och inte har för hög yttemperatur. Välj även panelugnar med programmerbara termostater. Du får tillbaka det när elräkningen kommer, säger Røsberg.

Rammesak:

Historisk blick på kylaren

den första elektriska värmare kom i början av 1900-talet och var nästan undantagslöst flyttbara. Dessa ugnar var vanligen bara ett tillägg till andra värmesystem. Fasta elektriska panelvärmare började komma från 1930-talet. De första ugnarna skulle vilja ha revben som imiterade centralvärmeelementen. Dessa gav en hel del strålningsvärme, vilket var fördelaktigt i dåligt isolerade rum och i rum med högt i tak. Nästa utveckling var flödesugnen, som fick mycket mindre dimensioner och gav mindre strålningsvärme. Det passade bättre för mindre rum och rum med lågt i tak. Elvärme blev gradvis allt vanligare, och väggmonterade värmare är för närvarande den mest använda värmekälla i norska hem.

ADVERT

Mest populära