All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Föra färgerna tillbaka

Vi har haft den färglösa så länge att vi har blivit osäkra. Det får inte alls ligna 80-talet. Vi är rädda för att göra misstag och landa på den säkra vita och beige. Njut av oss med färger på bilder och kuddar. Men det tar inte längre att måla en vägg än att gå ut och hitta nya kuddar. Det är både enkelt och prisvärt att ändra väggens färg. Kanske är det dags att börja lite försiktig om färg igen?

På 80-talet var färgerna mycket starka och färgade. Till exempel kan NCS-koden börja 2060 eller 3050, vilket visade att den innehöll mer färg än svart. Om vi ​​dock ungefär lika mycket eller mer svart än färgen på färg, så att NCS-kod, till exempel, börjar vid 0505 och 1005, kommer vi att ha mjuka, trasiga sorter som är bättre lämpade idag och att det är lätt att tycka om. Och världen är i färg igen!

Det är inte lätt att bestämma en hel vägg baserat på ett litet prov. Färgen är alltid starkare på väggen, så ofta är det en mycket lätt variant med bara en ledtråd av färg nog. Hemligheten att göra det är inte att ge upp det första försöket. Börja med en halv liter med olika nyanser av den färg du gillar. Måla dem på väggen eller på stora pappskivor. Titta på färgerna på olika tider på dagen, hur de ändras från dagsljus till lampljus. När ett prov är på väggen är det lättare att se om färgen är ett rätt val. Eller det är för ljust eller mörkt, för blekt eller för starkt. Och då är färghandlaren för att hjälpa och justera.

Konstnärlig interaktion

Sidsel Schjerven och Jørn Vestad är båda visuella konstnärer. De ser på färgerna på rummen på samma sätt som i de bilder de gör.

- Färgvärlden erbjuder så många kombinationer och uttryck, säger Sidsel. "De ger olika humör och påverkar oss emotionellt. Jag tycker att det är bra att få använda färger.

- Många söker en färg, till exempel en väggfärg, säger Jørn. - De tycker lite om resten av rummet. Men det handlar om en växelverkan mellan färger, om färghängare. Därför börjar vi alltid att montera färgprover. Vi väljer en massa färgband i det flerfärgade systemet som vi gillar. Då väljer vi och lägger dem på olika sätt tills vi finner det rätt. Färgproverna kommer till hela rummet med väggar, golv, listor, tak, dörrar, fönster och små och stora detaljer.

- Vi gillar att sätta samman färger med samma värde och gradenhet, säger Sidsel. - Det betyder att färgerna har ungefär samma innehåll i svart och ungefär samma innehåll av färgpigment. Då kan du ha många olika färger tillsammans.

- Det handlar om att hitta sitt eget ljud, säger Jørn. "Vi tar det mesta av en färgfamilj, som jordfärger eller renare pastellfärger.Men det är också viktigt att blanda något från en annan familj för att få kontrast och spännande variation. Jordfärger kan till exempel få en tur av turkos. En kall färg mot värmen orsakar alla färger att tända. Istället för att fräscha upp med vit uppdaterar vi svalare toner. Det vill säga färger från den motsatta änden av färgcirkeln.

Varmare

Inomhuskonsulent Ellen Skifjeld är välkänd för Inspirationens läsare. Vid sitt hem har färglagret slutförts. Det började bli grått, men när hon hade bott här en stund, ville Ellen ha något rött och hittade den rosa färgen. Det uppvärmde stämningen och gjorde lägenheten mer feminin. Dessutom var det spännande mot grått. Små saker har färg först, som lampskärmar och en filt. Sedan var det en hel köksvägg.

Måla färgerna efteråt

- Börja med grå, vit och svart, rekommenderar Ellen. - Den svarta kan vara koksgrå (75% svart), då blir det mindre svårt. Sedan kan du måla färger i slutändan där du finner det saknas.

Den svarta, vita och grå har varit viktig för att uppdatera den röda färgen så att den inte blev för söt.

ADVERT

Mest populära