All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Ta ett färgprov - hitta din färgtyp

Känner du inte färgen du målade vardagsrummet med? Kanske gillar du varma färger, men målade med förkylning? Ta reda på vilka färger du gillar, så du undviker att köpa fela soffpuddar, måla med en nyans som du upplever som veckan efteråt, eller tapeter med en tapet som du märker att du inte tycker om.

Relevanta färger kan ha små skillnader, som inte heller är märkta på små prov som när de kommer i stor skala på en vägg. En tydlig vit färg kan upplevas antingen varm eller kall, beroende på nyans.

Ta provet

Gillar du varmt eller kallt - eller kanske neutralt?

- En medveten kombination av varma och kalla färger kan ge det bästa av båda världarna. De populära vita och gråfärgerna finns i både kalla och varma sorter, säger Lone Kisbye Bjørslev, PR och marknadschef på Flügger.

Färgerna i ditt hemhjälp påverkar stämningen och uppfattningen av din stil och vem du är. Så innan du börjar med omfattande renoveringar, ta reda på vad du tycker om och vilken atmosfär du tycker om. Ta färgtestet på färgproducentens Flüggers hemsida.

Tre frågor

Färger hjälper till att göra en varm eller kall inredning.

Här är också tre frågor du kan fråga dig själv om att hitta de färger som bäst passar dig:

1. Skulle mitt hem utstråla närvaro och trivsel?

Låt de varma färgerna dominera.

2. Skulle mitt hem utstråla enkelhet och snäva linjer?

Välj bland de kallare färgerna.

3. Ska mitt hem innehålla lika mycket från båda världarna?

Du kan blanda varma och kalla färger, till exempel genom att använda en varm färg på golvet och en sval mot väggen.

Neutral?

Blandar varma träfärger med mörka och ljusa färger på väggar, inredning och golv.

Så kallade neutrala färger är sällan helt neutrala. Finns det rena gråtoner på axeln mellan vitt och svart, eller har de en ledtråd till gul, röd, blå eller grön? Nyanserna påverkas och förstärks i kombination med andra färger.

ADVERT

Mest populära