All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

Säkerställa monter

Text: Linda Ørstavik Öberg.

Enligt en beräkning från försäkringsbolaget If finns det cirka 5 000 kroppsferier i Norge årligen.

Problemet är störst i storstäderna, och tjuvarna gillar ofta fler båsplatser i samma offentliga och källare när de pågår.

- Vi har arresterade tjuvar som specialiserar sig på kroppsbrott, eftersom det är ett enkelt sätt att tjäna värde, säger Arne Solberg, stationschef på Majorstua Police Station.

Han anser att det är oansvarigt att placera värdefulla saker i källare eller loft.

Stora värden

I Oslo polisdistrikt rapporterades 1467 bruttyverier från källare, tak och höjningar 2014, enligt If Skadeforsikring.

- Vi ser att många lagrar stora värden i sina källar- och loftbåsar. Många säsongsbetonade kläder hålls där, och ju mindre lägenheterna desto större är behovet av bås, säger Emma Elisabeth Vennesland, röv. informationschef för If Skadeforsikring.

Många föremål är naturliga att lagra i ett förråd, som bildäck, skidor, trädgårdsmöbler, fiskeredskap och cyklar.

- Men det är viktigt att ta över den säkerheten är konsekvent dålig, precis som nätning med ett enkelt hänglås, säger hon.

Små spår

Det finns ofta inga synliga spår av inbrott via kommunala dörrar, men endast för privata förhandlingar.

Detta kan indikera att dörrarna är öppna eller att det inte finns någon kontroll över vem som rör sig in och ut ur de gemensamma utrymmena.

- Det är omöjligt att säga om andra invånare är involverade eller släpper ut obehöriga människor. Det är viktigt att bostadsrättsföreningar och fackföreningar inför goda rutiner för låsning och att garaget inte kan lämnas öppet för länge ", säger Ann Tove Heitmann, skadechef vid If.

Cyklar som befinner sig i gemensamma utrymmen utanför affären måste alltid vara låsta.

- De flesta upplever detta som ett säkert ställe att parkera cykeln utan att låsa den, men erfarenheten visar att det finns många cyklar som stjäl där, säger Heitmann.

Enkla hänglås och noll larm

De flesta av facken är ofta lättillgängliga eftersom de vanligtvis är offline. Det finns ofta svaga konstruktioner som kan gå upp eller klättra över.

Kroppar är ofta låsta med enkla hänglås som snabbt kan klippas. Möjligheten att upptäckas är inte stor eftersom det inte finns några larm eller övervakning.

Tänk på vilka värderingar som ställs i boothen, särskilt dyra objekt borde inte vara där.

- Observera att det finns begränsad täckning på försäkringar vid stöld. Det bästa rådet är därför att lagra värdefulla objekt i lägenheten och inte i affären. Skär budet för inspektion och betala för ett solidt försäkringsskyddat lås ", avslutar Heitmann.

ADVERT

Mest populära